Mardin’de Dört Polis Hakkında Dava

Mardin’de Dört Polis Hakkında Dava

ABONE OL
11:25 - 31/03/2023 11:25
Mardin’de Dört Polis Hakkında Dava
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Mardin’in Nusaybin İlçesinde geçen yıl yöresel kıyafet giydikleri gerekçesiyle iki kişiyi darp ettikleri öne sürülen 4 özel harekat polisi hakkında, üç ay sonra dava açıldı. Savcı, polislerin “Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle silahla basit yaralama” suçundan cezalandırılmasını istedi.

Üç ay sonra dava ile sonuçlanan soruşturmaya konu olan olay, Mardin’in Nusaybin İlçesinde meydana geldi. İddiaya göre Dicle Mahallesinde yürüyen yöresel kıyafet giymiş H.G. ile B.K, özel harekat polisleri tarafından durduruldu.

Polisler iki arkadaşa giydikleri kıyafetler nedeniyle tepki göstererek, darp etti. İki arkadaş olayın ardından savcılığa giderek şikayetçi oldu. Bunun üzerine Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma sonunda savcılık iddianame hazırlayarak dava açılmasını istedi.

Savcının hazırladığı iddianamede, olay şöyle özetlendi: “Dosya kapsamında mevcut kamera görüntülerinden ve bu kamera görüntüleri hakkında düzenlenen görüntü inceleme tutanağından; şüpheliler Murat, Fatih ve Ali’nin mağdurları darp ettiklerinin, bu esnada da diğer şüpheli Naim’in etrafı kontrol ettiği anlaşıldı.”

Savcılığın delilleri topladıktan sonra yaptığı değerlendirmede, polislerin yetkilerini kötüye kullandıklarına dikkat çekildi.

Savcı, iddianamede şu görüşlere yer verdi: “Mağdur Hüseyin Gökalp hakkında düzenlenen kati hekim raporunda mağdurun vücudunda darp cebir izine rastlanılmadığı belirtilmiş ise de, mağdurlar Hüseyin ve Baran’ın birbirleri ile uyumlu beyanları, şüphelilerin orantılı güç kullandıklarına dair savunmaları, kamera görüntüleri ve tüm kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, şüphelilerin mağdur Hüseyin’i fikir ve eylem birliği içerisinde kafa atmak ve tekme ile vurmak suretiyle iştirak halinde yaraladıkları, eylemlerini kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle gerçekleştirdikleri anlaşılmakta.”

“Fikir ve eylem birliği içerisinde yaptılar”

İddianamede ayrıca polislerin eylem birliği içinde gerçekleştirdiklerine vurgu yapılarak, “Mağdurların beyanları, mağdur Baran’ın ibraz ettiği fotoğraflar, kamera kayıtları, şüphelilerin tevil yollu ikrar içerir savunmaları, mağdur Baran beyanları ile uyumlu kati hekim raporu ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, şüphelilerin mağdur Baran’ı fikir ve eylem birliği içerisinde tekme atmak ve silahtan sayılan cisim ile bacağına bastırmak suretiyle iştirak halinde silahla basit nitelikte yaraladıkları, eylemlerini kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle gerçekleştirdikleri anlaşılmakta” denildi.

Sanıklar gelecek ay yargılanacak

Savcı şüphelilerin “kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle silahla basit yaralama” suçundan ikişer kez cezalandırılmasını istedi. Nusaybin Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianame kabul edildi. Sanık polisler gelecek ay hakim karşısına çıkacak.

Türk Ceza Kanunu ilgili maddesine göre, kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması halinde, mağdurun şikayeti üzerine, sanık dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına çarptırılır. Ancak şüpheli “Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle” suçu işlemişse, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

VOA tarafından geçilen Mardin’de Dört Polis Hakkında Dava haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Mardin’de Dört Polis Hakkında Dava haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Mardin’de Dört Polis Hakkında Dava haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.