YURTDIŞINDA OY MUAMMASI

ABONE OL
18:52 - 01/10/2020 18:52
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Değerli okurlar ha-ber.com sitesinin manşetten verdiği Yurtdışında oy kullanımı başlıklı haber i görünce 51 yıl ne çabuk geçti dedim. Nasip bu güneymiş. Şükür kavuşturana temennilerimizle, bizlere hayırlısı olsun, demek düşer. ha-ber.com’un haberine göre, 12 Haziran 2011 milletvekilliği genel seçimlerinde sayısı 130 bin yurtdışında oy kullanmış. Bunun hiçbir faydasını görmedik. Gelecek seçimlerde nelerden faydalanacağız? Bunu zaman gösterecek. Bizim söylemlerimiz ve süreçte yer etkin almamız belirleyici olmalı.

Bu iş nasıl olacak?
Aceleye gerek yok, gerçekleşsin çaresine bakarız. Gün gelir sandıklar kapıya dayanır hala muamma devam ederse ne yaparız? Hallederiz! Kelimesi bizlere çok yabancı değil. “O, gün gelsin hallederiz” Bunu çok kullandığımızdan zamanında halledemediklerimiz ortada. Bu söylemler ile 51 yıl salladık.
Bu çalışmanın içeriği, seçimlerden çok önce açıklanması gerekiyor. Seçimlerden hemen önce seçmeni bilgilendirme yapılması ile yurtdışı seçmenini bilgilendirme girişimleri başarısız olur. Bu konular hakkında zamanında bilgi verilmeli, muğlak kalmamalı.
Yurtdışı seçmenleri oyları ile Türkiye’den Milletvekili seçmesinin kime ne faydası olacak. Yurtdışında yaşayan sorunları bilen çözümü konusunda donanımlı adaylar çıkarmak daha akılcı geliyor. Bu seçim sürecinin açmazları ortaya çıkacak. Yurtdışı seçmeni kendi sorunlarının çözümü üzerinden seçtiği vekile TBMM bakanlık verecek mi? Avrupa’ ülkelerinde oy kullanacak seçmenler ile bugünden başlanarak bu konu tartışılmalı. Bu konularda Sivil Toplum Kuruluşları görüşleri alınmalı.
Ortaya çıkan sorunlar:
– Oylar Türkiye’de Partilere mi dağıtılacak?
– Avrupa kontenjanı adayları mı olacak?
– Avrupa ülkeleri hangi kıstaslara göre aday belirleyecek?
– Adaylar yurtdışından olunca seçim sürecinde burada parti ofisi açabilecek mi?
– Türkiye ve Avrupa ülkelerinde parti ofisleri açmanın, seçim kampanyası yürütmenin yasal dayanağı var mı?
– Seçim sırasında sandık görevlileri nasıl belirlenecek.
– Yurtdışı Bakanlığı olacak mı?
Yurtdışı oyları Türkiye’de partilere dağıtılırsa Malatya’ dan seçilen vekilin bize faydası olmaz. Malatya’nın kaderini değiştirecek bu oylar ile Malatyalılara haksızlık etmiş oluruz. Hakkımız olmadan bir seçim bölgesinde kaderi değiştirmeye vesile olmamalıyız. Neden mi? Biz Malatya’ nın sorunlarını bilmiyoruz. Malatya’ ya vekil seçmeye de hakkımız yok. Vekil Malatya için projelerini söyler seçmen buna göre oy verir. Malatya’ya gidecek hizmetten Kırşehir kökenli yurtdışı seçmenine hiçbir faydası yok. Bu nedenle oylarımız irademiz dışında Malatyalı vekile gitmemeli. Yurtdışı seçmenine “oylarınızı aldık, sizleri şu bakanlığa bağladık”. Demezler. Bu konularda kaybolan güveni kazanmak için Türkiye’nin kurumlarına çok görev düşüyor. Bu çalışmaların içeriği ortaya çıksın, kişilerin, kurum ve kuruluşların söyleyecekleri, gündemi belirler.
Hadi Hayırlısı…

Ali Gültekin

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.