YENİ OKUL YASASI

ABONE OL
19:03 - 01/10/2020 19:03
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 İkinci paylaşım savaşından sonra Berlin okul yasasında reform yapılması için Sosyal Demokrat olan Meclis Başkanı Dr.Siegfried Nestriepe (1885-1963) ilk defa Mart 1947’de Berlin yasa taslağını İl Meclisine sundu. SPD, SED ve LDP partileri çoğunlukta olarak 1948 yılında kabul edildi. İl Meclis Başkanı Dr. Otto Suhr (1894-1957), sonraki yıllarda (1955) Berlin İdare eden Belediye Başkanı oldu. CDU bu kanuna oy vermemişti. İlk fırsatta çoğunluğu elde edince 1951’de komünist birleşik ilkokulu öngörüldüğü ileri sürülerek kısmen değiştirildi. CDU esas sakıncayı kilise ile devletin ayrılmasında görüyordu. Ama sosyal Demokrat Parti Başkanı Franz Neumann (1904-1974) o zaman ilk fırsatta, SPD çoğunluğu bulur bulmaz bu kanunun değişeceğini bildirdi.

Böylece bu değişiklik ancak Ocak 2010 yılında Sol Parti ve SPD koalisyon hükümeti tarafından uygulanmış oldu.
Yani çocuklarımız imparatorluktan kalan okul yasası ile öğrenim görüyordu.
iltergh-08-02-a.jpg
Yeni kanun yürürlüğe girmeden çok önce Berlin Okul Senatörü Prof. Dr. Jürgen Zöllner (1945) parti içinde, okul, dernek, sendika ve çeşitli kuruluşlarda yasayı tanıtım toplantılarında halktan destek istedi.
Berlin İl Eyalet Milletvekili Ülker Radziwill (1966) parti (SPD) içinde göçmen kolunda (Arbeitsgemeinschaft Migration), gerekli açıklamalarla önce üyeleri toplantılarda bilgilendirdi.
iltergh-08-02-b1.jpg
Yeni Okul Yasası ile ilkokuldan sonra öğrenciler dört ayrı Orta Öğretim Okulu’na ayrılmıyacak, sadece iki okula gitme imkânı olacak. Lise’de (Gymnasium) tek değişiklik lise bitirme (Abitur) 12. sınıfta mümkün olacak. Geri kalan üç okul (Hauptschule, Realschule Gesamtschule) birleştirilecek. Bu tek Birleşik Okul’da (Sekundarschule) lise bitirme 13. sınıfta yapılacak. Şimdiye kadar olduğu gibi öğrenciler 10. sınıftan sonra meslek okullarına gidebilecekler.
Birleşik Okul’da sınıflarda öğrenci sayısı 25’i geçmiyecek. Daha fazla eğitmen ve öğretmen işe alınacak. Saat 16:00 ya kadar tam gün ders yapılan okullara geçilecek. Yemek salonları (Mensa) açılarak, öğrencilerin okulda yemek yemeleri sağlanacak.
Okulların yapılarında düzenleme yapılması için eyalet bütçesinden yeterli maddî imkân sağlanmıştır.
Bireysel gelişme, öğrenimde geri kalan öğrencileri geliştirme kursları düzenlenmesinde okul idaresine esneklik verilecek.
Geri kalan öğrencilerden oluşan Orta Okul’un (Hauptschule) kalkmasının, türk öğrencileri için çok olumlu olduğunu düşünüyorum. Zira bu okulda öğrenmek istemeyen, zor öğrenen ve dil sorunu olan öğrenciler toplanıyordu. Neticede okulu diplomasız terkediyorlardı. Meslek çıraklık yeri bulamıyor, işsizlik ordusuna katılıyorlardı.
Geçen ders yılında yalnız Neukölln semtinde 355 öğrenci diploma almadan okulu terk etti.
Yapılan anketlerde bilhassa Almanya’da çocuğun okuldaki başarısına ailenin sosyal durumu yön veriyordu. Tam gün yapılacak öğretim ve çeşitli kurslarla öğrenciler bireysel gelişebilecek. Okul, önceki yasadan daha fazla sorumluluk almış oluyor. Zira öğrenciler bütün gün okulda kalıyorlar. Böylece ev ödevlerini okulda yapacaklar.
Başarılı, az başarılı ve zayıf öğrenciler aynı sınıfta birbirlerine yardım ederek sosyal dayanışma arttırılabilecek. Geri kalanlar okulunda öğrencilerin iyi örnek alacakları başarılı öğrenciler yoktu.
Her ne kadar ilkokul altıncı sınıftan sonra sınıf öğretmeni lise veya birleşik okula teklif yapsa da, yeni kanunda aile kararda daha çok rol alacak. Lise altı aylık deneme süresini kazanamadan birleşik okula dönünce çocuk liseyi bitirme şansını kaybetmiyecek. Yanız bir sene sonra liseyi bitirecek.
Her yeni uygulanan yasanın anlaşılması zaman alacaktır. Amaç daha iyi bir okul sistemi, çocuklara daha eşit öğrenim şansı vermektir.
Türk Veli Dernekleri çok yakında anababalara tanıtım toplantıları yapmalıdır. Zira Mart 2010 tarihinde orta öğretim kayıtları başlıyacak. Yedinci sınıfta yabancı dil olarak açılacak derslerde ailelere sorulacak. İlgiye göre Türkçe dersine yeni bir fırsat verilmiş olacak. Bu fırsatı çok iyi değerlendirmeliyiz.
Daha önce bu gazetede ikinci Yabancı dil Türkçe yazısında etraflı açıklıyan yazar, meslekdaşım Hasan Arslan’ın yasısını tekrar okuyarak, diğer eyaletlerde yapılan hataları Berlin’de tekrarlamıyalım. Burada yabancı kelimesi kabul edilemez. Türkçe almancadan sonra en çok konuşulan anadilidir. Bu nedenle İkinci Dil Türkçe demeliyiz.
Yalnız türk çocuklarıyla teşkil edilen sınıflarda dil seviyesi bakımdan olumludur. Ama deneyimler gösterdi ki, yalnız türk çocuklara yapılan projeler ciddiye alınmadı. Bu nedenle alman çocukları ile birlikte türkçe derslerinin yapılması daha faydalı olacaktır.
Kısacası yeni yasa bireysel beceri ve yeteneklerin geliştirilmesine açıktır. Anababalar sorumluluklarının bilincinde olmalıdırlar. Okula, yeni yasaya güvenmeli ve uygulamaya destek vermelidir.
İşverenler, sendikalar ve birçok meslek kuruluşları yeni yasayı desteklemektedir. Okullarda bitirme diplomaları almadan önce mesleklere göre staja yönlendirmeye yardım edecekler. Bahsettiğim bu birleşik okulda onuncu sınıfta meslek eğitimi için ara diploma alacaklar (Berufsbildungsreife, erweiterte Berufsbildungreife veya Mittleren Schulabschluss). Veya 13. sınıfta lise bitirmek için devam edecekler (Abitur).
Yeni okul yasası uygulamasından önce okul müdürleri, öğretmenler, eğitmenler, okul sosyal danışmanlar ve diğer pedagoglar tanıtım kurslarına tabi tutulacaktır. Bu konu için bütçeden para ayrılmıştır. Yıllardır öğretmen yetiştirme kursları yapılmıyordu.
Berlin İl Eyaleti’nde uygulanacak bu yasanın diğer eyaletlere örnek olacağı basında sık sık dile getirildi.
Türk çocukları için bol şans, çok başarı getireceğine inandığım, okul sistemini değiştiren yeni okul yasası çocuklarımıza hayırlı olsun.
Hoşça kalın, okul yasasına uzak kalmayın.
İlter Gözkaya – Holzhey 
Emekli Öğretmen
 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.