YENİ DÜNYA  

ABONE OL
11:26 - 23/10/2020 11:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Korona virüs salgını yerkürede var olan, acilen çözülmesi gereken sorunları gölgede bıraktı. İklim değişmesinin getirdiği felâketler, gezegende büyük bir göç dalgasına sebep oluyor.

Sel ve yangın insanları evsiz barksız bırakıyor. Atmosferin ısınmasıyla eriyen buzullar, okyanusların yükselmesine, deniz suyunda tuz azalması ve suyun ısınmasıyla hayvan türleri yok oluyor. Tarımda kullanılan kimyasal ilaçlama, doğada birçok hayvan türünün yok olmasına sebep oluyor.

Doğaya en fazla zarar veren ülkeler, zengin olanlar. Öyle ya fakirin özel uçağı yok veya sık sık uçup havayı kirletmiyor.

Makasın ağzı açıldıkça zengin fakir farkı derinleşiyor. Kölelik ve sömürgecilik modern düzende, adına küreselleşme diyerek devam ediyor.

Para severler dur demedikçe, adımlar küçükte olsa önlem alınacak şekilde atılmazsa, gelecek kötü görünüyor.

Ekonomist Prof. Dr. Maja Göpel, Dünyamızı Yeniden Düşünmek,

kitabında okurlarını yeni düşünmeye davet ediyor.

Kırk dört yaşında bu anne iki kızını düşünerek, gelecek nesillere dünyamızda yaşanacak bir ortam bırakma zorunda olduğumuzu hatırlatıyor.

Kaybedecek vaktimiz yok, dedi ve öğrencilerin doğayı koruma, politikacıları derhal karar almaya zorlayan sokak gösterilerine ilk önce destek veren bilim insanı oldu.

Düşüncede değişim modada olduğu gibi çabuk olmuyor. Seminere katılanlar iş yerlerine dönünce yeni enerji ve proje üretmek isterler. Ama iş arkadaşları değişime yanaşmazlar. Böyle gelmiş böyle gider, bize dokunma tavrına karşı bir insan tek başına bir ilerleme kaydedemez. Bu durumda bireyin iki seçeneği var, ya uymak veya iş yerini değiştirmek zorunda kalır.

Zengin endüstri ülkeleri plastik çöplerini, elektronik gereç atıklarını gelişmekte ve az gelişmiş ülkelere gönderiyor.

Söyleşide moderatör, yani Üçüncü Dünya ya gönderilmesin mi diyorsunuz, diye soruyor. İşte sorun tam bu cümlede, üçüncü dünya, diye bir şey yok. Bir tek Dünya var, hepimiz bir gemideyiz.

Zengin ülkeler, çöp ve atıkları yok ederken kimyasal yöntemlerle doğaya daha az zarar verebilirler. Ticaret yaptıkları ülkelerde ham madde ve iş gücüne hak ettikleri ücreti vererek varlıklarına yardım edebilirler.

Sana yapılmak istemediğin şeyi, sen de başkalarına yapma!

Yani başkalarının hakkını korumada adaletli davran. Bu insan olmanın şartı olan prensibi ülkeler de uygulamak zorundadır. Daha insaflı ticaret yapılmazsa zengin fakir arasında uçurum derinleşir.

Fakir ve işsizler çoğaldıkça dünyaya huzursuz insanlar hâkim olacak. Yüzyıllar boyunca, emekle kazanılan demokrasi idareyi otoriter rejimlere yerini bırakmak zorunda kalacak.

Batı, rahatlığını varlığını borçlu olduğu diğer kıtalara bilhassa Afrika’ya adaletli davranmak zorundadır.

Amerika ve Avrupa, antik kaleler gibi duvarlar örerek sığınmacılara karşı koyamaz. Dünya’yı bir bütün olarak görmek, değişimin adıdır. Her vatandaş yaşadığı ülkenin vatandaşlığı ile birlikte gezegenin vatandaşı olduğu bilincine sahip olmalıdır.

Demokrasi haklarını kullanarak bireyler karar mercilerini doğru kural ve kanun yapmalarını zorlayarak işe başlayabilirler.

Birey, alışveriş yaparken ihtiyacından fazla almayarak işe başlayabilir. Bozulan bir aletin yerine hemen yenisini almadan tamir etme yoluna gidebilir. Bunu bundan önceki makalemde etraflıca yazmıştım.

Her birey bugün toplum için ne yapabilirim, diye sorarak güne başlayabilir. Bugün sokağımız temizlendi, mobilya atıkları alındı.

Geçen hafta çevre koruma görevi olan Berlin Parlamento Milletvekili Daniel Buchholz’e mektup yazmıştım, hemen cevap verdi, ilgilendi.

Elbette Belediye temizlik işçilerinin temizlemesi önemli, ama daha önemlisi çöpü sokağa atmamak. Çok daha önemlisi az plastik ürün kullanmak.

Avrupa Birliği Başkanlığını üstlenen Almanya, Avrupa sınırlarını aşacak şekilde Dünya politikası yapılacağına dair ışık yaktı.

Hoşça kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey

eMail: [email protected]

 

 

 

 

Kaynak ve okunması gereken kitap:

Maja Göpel, Unsere Welt neu denken, Eine Einladung.

Ullsteın Buchverlage, Berlin 2020

ISBN: 978-3-550-20079-3

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.