YASAK ELMA

ABONE OL
11:45 - 23/10/2020 11:45
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Noel Bayramı’ndan önce Hristiyanların kutsal kitabı İncil’den alınan hikâyeler gündeme gelir. Bazı öyküler filmlere de konu olmuştur.
 
Tek Tanrılı her üç dinde ve kutsal kitaplarında Havva ile Adem’in yasak meyveden yemeleri cennetten kovulmalarına sebep olarak gösteriliyor.
 
Uzun tartışmalar sonunda meyvenin elma olduğu sonucuna varılır. Elma ilk çağdan beri bilincin, bilginin ve bilgeliğin sembolü olarak kabul görmüştür.
 
Yılan görünümünde şeytan Havva’yı, Havva’da Adem’i yasak elmayı yemesi için ikna etmiştir. Erkek egemen olan dinler kadını edilgen, hükmedilen şekilde yorumluyordu.
Din bilimcileri zamanımızda bilginin kadından erkeğe geçtiğini doğruluyor.
 
New York’un elma simgesi, bilişim teknoloji üretici Apple’nin bir parçası ısırılmış elma sembolünün bir rastlantı olmadığı böylece açıklanabilir.
 
Yasak eden, insanların iyi ile kötü arasındaki farkı görmesini engellemek ister. Bir öğrenciye internet yasak edilirse daha fazla merakı uyandırılır.
 
Yetişkin birine alkol yasak edilirse gizli içmeye çalışır. İletişimin geliştiği çağda bir makaleyi, kitabı yasaklama amacına zor ulaşır.
 
Nazi toplama kamplarında yasaklar çok sıkı olmasına rağmen, dışarıya ulaştırılan resim ve yazılarla Dünya’ya haberler iletildi. Almanya, itilaf devletleri tarafından işgal edilince kamplarda kalanları kurtarma, ilk yapılan işti. Alman halkına gruplar halinde kamplarda yapılan zulümleri gösterildi. Ölüm fabrikaları bugün açık hava müzeleri olarak ziyaret ediliyor.
Ölümden kurtulanların anlatılarıyla, gizli tutulan günlükler sayesinde uygulanan vahşet inkâr edilemez halde tarihe geçmiştir.
 
Bir anne oniki yaşındaki oğluna televizyon izlemeyi yasak eder. Çocuk her hafta sonu anneannesini ziyareti gelenek haline getirir. Anneannesinde öğrenci takip ettiği diziyi izler.
 
O halde büyükler birbirleriyle ve çocukla konuşmalıdır. En iyisi çocukla birlikte bir program yapıp, ne zaman ve hangi yayınları izlemesi gerektiğine karar vermek, kararı mutlaka uygulamaktır.
Altını uzun süre ıslatan bir çocuğu dövmek, azarlamak yerine çocuk doktoruyla beraber önlemler almalıdır. Örneğin, kuru kalktığı günlerde mavi boncuk vererek belli bir süre toplayıp, çocuğa bir hediye almak çok daha eğitici olur.
 
Bir çocuk veya genç kötü alışkanlık edinmeden önce o yola giden sebepler birikimini araştırıp, incelemek önlem almak en doğru bir davranıştır.
 
Akranıyla buluşması yasaklanan bir kız çocuğu okulda bir etkinlik var, diyerek yalan söylemesi zorlanır.
 
Arkadaş seçimi her yaşta önemlidir, fakat çocukların seçiminde ailenin etkisi oldukça büyüktür. Mümkünse aileleri tanımaya önem vermelidir. Aynı seviyede başarılı olan öğrenciler arkadaş olursa birbirlerini tamamlarlar. Yasaklamanın amacında iyi niyet olursa, mutlaka nedeni açıklanmalı, yasak etmeden önce ikaz edip, zararları anlatılması kişiyi veya toplumu ikna edebilir.
 
Küresel gelişme adı altında Demokrasi idaresi hastalık geçiriyor. Birçok ülkede artık seçim Demokrasisi deniyor. Bu nedenle de seçim öncesi kampanyaları savaş gibi sürdürülüyor. Bazı ülkelerde internet, mobil telefon yasaklanıyor. Basın ve medyaya baskı uygulanıyor, yasak etmekten daha kötü neticelere sebep olunuyor.
 
İletişim çağında sekiz milyar insanın geleceği sosyal medyayı doğru kullanmakla huzur, sağlık ve eşit paylaşım, hak adalet ve hürriyetine kavuşabilir. Ülkeleri idare edenler halkın tamamına kulak vermelidir. Yalnız kendilerini seçenlere değil.
Muhalif olanlar dikkatli ifadeler kullanarak gençleri şiddet uygulamadan korumalıdır. Bugüne kadar Demokrasi’den daha iyi bir idare şekli bulunamadı. O halde insanlığın uzlaşmasından başka çare yoktur.
 
Kural, yasa ve kanunlar toplumsal yaşamda ve sosyal ilişkilerde davranış sınırını gösterir. Uymak hata yapmadan, suç işlemeden toplumu korur, huzur ve barışı sağlar.
 
Yarım elma, gönül almadır. Verme ve alma dengeli olursa huzurlu bir kürede yaşamak mümkün olur.
 
Hoşça kalın!
 
İlter Gözkaya-Holzhey               
 
 
Yasak elma ile ilgili okumaya değer makale:
Mine G. Kırıkkanat, Elmayı yemeyen, ayvayı yer, Cumhuriyet Gazetesi, 30 Aralık 2018
 
Apple’nin elma logoso ile ilgili önemli makale:
Nazlı Özdemir, Yapay Oyun – Enigma, www.ha-ber.com,
6 Ocak 2019
 

 
 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.