ULUSAL OLİMPİYAT KOMİTESİNİN İŞLEVİ NE OLMALI

ABONE OL
19:03 - 01/10/2020 19:03
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Son günlerde Ulusal Olimpiyat Komitemizin karmaşık bir dönem yaşadığına ilişkin duyumlar almaktayız. Bu onurlu ve değerli kuruluşun bir üyesi olmam nedeniyle, durumdan üzüntü duymadığımı söylemem dogru olamaz.

Ulusal Olimpiyat Komite’lerinin asıl görevleri hiç kuşkusuz Uluslararası spor alanlarında ve dolayısı ile Olimpiyat Oyunlarında ülkemizi temsil eden bir sivil toplum kuruluşu olmanın yanı sıra, ülkedeki sporun gelişiminde öncülük yapma, yol gösterme gibi bir işlevinin olduğuna inanıyorum.

Yıllardır dışarıdan izlediğim kadarı ile; Ulusal Olimpiyat Komitemizin (TMOK) artık alışılagelmiş ve eskimiş, çalışma sisteminden vazgeçerek, tüm diğer ülkelerde olduğu gibi, artık birazda ülke düzeyinde sporun yaygınlaştırılması, spor alanında şiddetin azaltılması ve ayrıca performans sporunun Olimpiyatlarda daha da çok başarılı olması için projeler üretmesi gerekmektedir. Bunun için de ; gerek Gençlik Spor Genel Müdürlüğümüzle ve gerekse Spordan sorumlu Devlet Bakanlığımızla daha sistemli ve işlevli bir çalışma içerisine girerek; Gerçek anlamda spor adamı ve Spor bilimcilerinden oluşan sağlıklı, üretken bir beyin takımı oluşturmak zorundadır.

Bu ekibin, zaman kaybetmeden; hem sporun ülke düzeyinde yaygınlaştırılması ve hem de Olimpiyatların ülkemizde de yapılması için, Kısa, Orta ve Uzun vadeli üç aşamalı bir programı hayata geçirmesine yönelik çalışmalar yapması, bana göre bir zorunluluktur.

Kısa vade’de; Ülke düzeyinde bu güne kadar pek önem görmemiş, ancak artık kaçınılmaz olan Yetenek tarama ve geliştirme projesini hayata geçirmeli ve ülke düzeyindeki çaıştırıcı, Antrenör ve çalışma alanlarına ilişkin her türlü sorunu çözüme ulaştırılmalıdır. (Bununla ilişkili ve elimizde var olan uluslararası projenin acilen görüşülmesi gerekir bu konuda çalışma yapan bilim adamı arkadaşlarımız vardır!)

Orta vade’de; Biri merkezde olmak üzere diğerleri ülke düzeyinde ve 7 farklı bölgemizde toplam 8 adet tam teşekküllü sporcu performans merkez’lerinin oluşturulması gerekmektedir (Federal Almanya’daki Olimpiyatlara sporcu hazırlama merkezleri örneği olimpiastützpunk),

Uzun vade’de; Daha öncedende hedeflenmiş olan ve cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümüne ratlayan 2020 Olimpiyat oyunlarını ülkemize alarak burada sportif başarılar elde etmeye yönelik her türlü çaba ve çalışmaya daha şimdiden başlanmalıdır.

Öncelikle 2016 yılında Brezilyada yapılacak olan Olimpiyat Oyunları (O.O.) için ve daha sonrada 2020 yılı Ülkemizde yapılmasını arzu ettiğimiz O.O. için hiç zaman kaybetmeden spor baranşlarının fizyololik özellikleri göz önünde bulundurularak 10-16 yaşlarında ülke düzeyinde tüm çocuklarımız taranmalı seçilen bu çocuklar ve bunları çalıştıracak antrenörlerin; Her türlü sağlık, teknik ve bilimsel donanıma sahip olacak şekilde kurulacak olan Sporcu Performans Merkezlerinde (SPM); Spor Kulüpleri, Federasyonlar, Okullar, Üniversiteler, Sporla ilgili her türlü kurum ve kuruluşlar, İş adamları dernekleri, Sponsor firmalar ve Medya sıkı bir işbirliği içinde çalışması sağlanmalıdır. ilgili spor dalında yetenekli bulunan genç cocuklarımızın ilgili spor dalında yerinde sağlıklı bir eğitimden geçirilmesi sağlanmalıdır. Bu konuda gerek zurt içinden ve gerekse yurt dışından gereken desteği vermeye hazır olduğumuzu bildirmek isteriz. Bu günlerde kar sorunu yaşanan kış olimpiyatlarında bulunan tüm sporculara başarılar dileklerimle.

En içten saygılarımı sunarım.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.