TÜRKİYE’DEKİ AMERİKAN ÜSLERİ!

ABONE OL
19:01 - 01/10/2020 19:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD muhtemel Iran operasyonu öncesinde yaptığı hazırlıklar kapsamında Türkiye’nin güney bölgesinde yoğun hareketlilik yaşanıyor.

Mersin’den Silopi’ye uzanan hat üzerinde yeni üsler oluşturmaya başlayan ABD, kara ve hava üslerine yığınak yapmak için güneydeki Mersin, Taşucu ve İskenderun limanlarını da kiralamış durumda.

ABD Türkiye’deki üs ve limanları çoğunlukla Irak’a, Afganistan’a lojistik destek sağlamak için kullanıyor. İncirlik Üssü ise Iran’a yapılacak olan hava harekatında bilfiil kullanılacak. ABD, Türkiye’nin güneyinde 9 kara üssünü kiralamış durumda. Irak işgal öncesi ve sonrası üsler AKP iktidarında sessiz sedasız kullanıma açıldı. Yerinde hazırlık timleri bu yerlerde gerekli kiralama ve satın alma işlemlerini tamamladı. Toplam 9 kara üssüne, Türkiye toprakları içinde konuşlanan ABD askerleri sivil olarak yerleşmiş durumda.

Yapılan anlaşmalara göre, ABD ordusu adına inşa ve tesis edilen tüm taşınmaz mallar, toprağa bağlı mallar da dahil olmak üzere Türkiye’nin malı olacak. Türkiye, gerekli gördüğü hallerde nedenini açıklamaksızın ABD personelini ülkeyi terk etmeye davet edebileceği gibi sınırdışı da edebilecek. ABD askerleri, belirlenen üs bölgeleri dışında silahlı ya da üniformayla dolaşamayacak.

ABD’nin Türkiye’de kullandığı üsleri şöyle:
Tekirdağ Çorlu Havaalanı
Çorlu Havaalanı lojistik destek amacıyla kullanılacak. Dev askeri nakliye uçakları C-130’ların inişine uygun piste sahip.
Konya Hava Üssü
3. Ana Jet Üs Komutanlığı bulunuyor. Türkiye’yi savunacak AWACS erken uyarı uçakları bu üsse getirildi.
Gaziantep – Batman Havaalanı
Gaziantep Havaalanı lojistik destek amacıyla kullanılacak. Batman’a 1 Patriot savunma sisteminin montajı yapıldı.
Sabiha Gökçen Havaalanı
Iran harekatında lojistik destek sağlayacak en önemli havaalanı. C-130 gibi dev nakliye uçaklarının inmesine uygun piste sahip. Irak harekatında ölecek ABD’li askerler bu üsse taşınacak.
Mersin Taşucu Limanı
Liman NATO askerlerine teslim edildi, girişe de NATO askerleri kondu. İran’a operasyon başlamadan önce limana ABD gemileri yanaşacak. Limana bir de helikopter pisti inşa ediliyor. ABD askerlerini getirecek gemiler bu limana da yanaşacak. Limanda derinleştirme çalışmaları yürütülüyor.
İskenderun Limanı
Hollanda’dan getirilen Patriot hava savunma sistemleri bu limana indirildi. Türkiye’nin en geniş konteynır alanına sahip bulunuyor. 6 bin ABD askerinin İskenderun’a gelmesi bekleniyor.
Adana İncirlik Hava Üssü
ABD Hava Kuvvetleri’nin bölgede kurduğu tek harekat üssü. Üs, Iran’ın karadan karaya füzelerinin menzili dışında kalıyor. Kuzey Irak’ta uçuşa yasak bölgede kontrol, bu üsten yürütüyor.
Diyarbakır Hava Üssü
2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı bulunuyor. Muhtemel herekatta Türkiye’nin savunmasına katkıda bulunmak amacıyla Diyarbakır’a getirilen 2 Patriot hava savunma sistemleri bu üsse kuruldu. Diyarbakır ile Batman’da konuşlandırılan Patriot hava savunma sistemlerinde yüzlerce NATO askeri personel görev alıyor.
Şırnak – Silopi
1991’deki Körfez Savaşı’nda ABD ve İngiliz askerleri tarafından kullanılan Tank Taburu yine üs olacak. Silopi’deki 300 işyeri kapasiteli boş sanayi sitesi de askeri amaçla daha çok depo amaçlı olarak kullanılıyor.
Mardin
İncirlik Üssü’ne ve İskenderun’a gelen ABD asker ve teçhizatları karayolu ile buraya sevk ediliyor. ABD’li yetkililer organize sanayi bölgesindeki onlarca fabrikayı 6 aylığına kiraladı. Kızıltepe’deki Işıklar Petrol, Mardin karayolundaki Kidaş İplik Fabrikası ve Nusaybin’de Çukobirlik’in depoları kiralandı. Mardin Havaalanı da tadilat gördü.
Şanlıurfa
Şanlıurfa’daki askeri üssün hava araçları yakıt ikmal noktası olarak kullanılması öngörülüyor. ABD’nin söz konusu hava ve kara üslerinin yanı sıra Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Oyalı bölgesi ile Diyarbakır Dicle, Gaziantep Oğuzeli, Şanlıurfa’nın Birecik ve Viranşehir ilçelerinde de örtülü kara üsleri kurmuş durumda.

AKP Hıristiyan haçlı savaşlarını sürdürenlerin dostu derken boşuna mı diyoruz. Bir de siz düşünün olmaz mı?

GüNüN sÖzÜ: Kişinin söylediğine değil de icraatlarına bak kim olduğunu anlarsın.

Prof. Dr. Nurullah Aydın
Gazi Ü. İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Öğr. Gör.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.