TÜRKİYE’DE AKP, ALMANYA’DA SOL PARTİ

ABONE OL
18:53 - 01/10/2020 18:53
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hükümetin özellikle insan hakları ve fikir özgürlüğü konusundaki olumsuz karnesine rağmen yapılan anketlerde hala AKP’nin birinci parti olması artık muamma değil. Bu konuda sanırım CHP ve diğer muhalefet partileri ciddi ciddi düşünüp bu sonuçlardan bir ders çıkarmalıdırlar. Yurt dışına yerleşmiş biri olarak bu anlaşılmaz durumu yurt dışından görünüşüyle bir yorumlamak isterim.

Almanya’da yaşayan akademisyen Türkler arasında yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de olası bir seçimde AKP % 67’lik oy oranı ile katılımcıların birinci tercihidir. CHP % 13’lük oy oranıyla ikinci sırada ve % 10’u MHP’yi tercih etmektedir. BDP % 2’lik bir destekle dördüncü sırada bulunmaktadır. Yani özetle Almanya’da yaşayan Türkler, Türkiye’deki sağ partileri desteklerken Almanya’da sol partileri desteklemektedir. Yani Türkiye’de AKP gibi merkez sağ partiyi seçenler Almanya’da “Sol Parti” ye oy vermektedir.

Araştırmada, Almanya’da katılımcıların % 58’i Yeşillere oy vereceğini belirtirken, SPD’ye destek verenlerin oranı % 25’e düşerken, % 8 Sol Parti’ye ve CDU/CSU ve FDP gibi sağ partilere de % 2 oy verdikleri ortaya çıkmıştır.
Almanya’da sağ partilerin yabancılara önyargılı yaklaşımları nedeniyle onlardan oy alamaması anlaşılırken, Türkiye’de sağın desteklenmesi ise çeşitli nedenlere dayandırılmaktadır. Katılımcılar Türkiye’de bir partiye oy verme nedeni olarak birinci sırada demokratikleşme ve reform politikalarını görmektedirler (% 46). Bu oran hükümetin son günlerde artan insan hakları konusundaki olumsuz tutumuna bağlı olarak AKP için oy kaybına neden olacaktır. Almanya’da yaşayanların % 21’i ekonomi politikasını seçme tercihi olarak görürken, sanırım Türkiye’de yaşayanlar için bu etken daha büyük oranda rol oynamaktadır. Emekli maaşını üç-beş kuruş zam alanlar hükümete methiyeler yazmaktadır.

Katılımcıların diğer tercihlerine bakarsak, % 6’sı partilerin yurtdışında yaşayan Türklere yönelik siyasetini en önemli oy verme nedeni olarak algılamaktadır. Dış politika katılımcıların % 13’ü için oy verme nedenidir. Partilerin AB politikası ise % 4’ün oy verme tercihini en önemli faktör olarak etkilemektedir.

Hala oy hakkı verilmemesine rağmen Avrupa’daki Türkler, Türkiye’deki siyasi gelişmeleri anı anına izlemektedir. Bunun yanı sıra belki yarım asırdır yaşadıkları Almanya’daki siyasi gelişmelere yeteri kadar ilgi göstermemektedirler. Almanya’da hala açık mavi gömlekli romantik Ecevit taraftarları sendikalarda solculuk yapmaya çalışırken, Türk soluna yönelik çalışmalarını sürdürürlerken, ülkücüler kendi derneklerinde küçük çocuklarına dokuz ışık doktrini öğretmekle meşguller. Yaşadıkları ülkedeki siyasi gelişmelere gereken hassasiyeti göstermemektedirler. Maalesef Almanya’da yaşayanların çoğu Türkiye’deki bir bakanın müşavirinin ismini bilirken, Alman içişleri bakanının ismini bilmezler. Son yıllarda Türk gençleri partilerin mahalli idarelerinde aktif olmaya başladılar da yeni yeni Türk kökenli politikacılar yetişmeye başladı.

Ahmet İNCEL

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.