TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİ NELER YAPAR?

ABONE OL
11:54 - 23/10/2020 11:54
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

•Türk öğretmenleri çocuklarımıza yurdumuzu sevmeyi, ulusal, kültürel ve dini değerlerimizi öğretirler. Çocuklarımızı Türk terbiyesi ile yetiştirmeye çalışır; ana-babalarına, çevresine ve içinde yaşadığımız ülkenin değerlerine saygılı olmayı öğretirler;
•Çocuklarımızı okulda başarılı olmaları için motive eder, ileride iyi bir iş ve meslek sahibi olmaya özendirirler. Çocuklarımız okulda karşılaştıkları zorluklarda onların desteğini yanlarında bulurlar.
•Türkçe öğretmenleri çocuklarımıza anadilimiz Türkçeyi sevdirmeye ve öğretmeye çalışırlar. Haftada beş saatte öğretilmesi gereken ders konularını iki-üç ders saatine sıkıştırmak zorunda kalmanın stresini ve vermek istediklerini verememiş olmanın üzüntüsünü yaşarlar.
•Alman, Türk ve öteki yabancı çocuklar arasında çıkan anlaşmazlıkları gidermeye çalışır, arkadaşlıklar kurulmasına yardımcı olurlar.
•Çocuklarımızın şiddete, kriminal olaylara bulaşmamaları ve uyuşturucu tuzağına düşmemeleri için uyarıcı çalışmalar yaparlar.
•Okullarda Türk çocuklarıyla ilgili alınan kararlarda Türk öğretmeninin görüşü dikkate alınır. Förderschule testlerinde Türk öğretmeni hazır bulunur.
•Okullarda bir problemle karşılaşan velilerimizin ilk başvuracakları kişi Türk öğretmenidir. Öğretmenlerimiz ellerinden geldiği ölçüde onlara yardımcı olmaya çalışırlar; çıkabilecek anlaşmazlıklarda arabulucu rolünü üstlenirler. Türk öğretmenlerinin varlığı, velilerimizin okullara olan güvenini arttırır.
•Öğretmenlerimiz düzenledikleri veli toplantılarında Alman okul sistemi, yönetmelikte yapılan değişiklikler ve güncel gelişmeler hakkında bilgi verirler. Çocuklarımızın 4. sınıftan sonra hangi okullara gitmelerinin daha uygun olacağı konusunda onlara yardımcı olurlar. Çocuk eğitimi ve meslek eğitimi hakkında velileri aydınlatırlar
•Alman öğretmenlerinin velilerimizle ve çocuklarımızla olan problemlerinde onlara yardımcı olurlar. Gerektiğinde okulda tercüman görevini görürler.
•Okul şenliklerinde, ulusal bayramlarımızın kutlanmasında görev alırlar. Velilerle Konuşma Günleri’nde çocuklarımızın dersleri hakkında ana-babalara bilgi verirler.
•Yabancı düşmanlığına ve ırkçılığa karşı çocuklarımızı ve velilerimizi uyarırlar. Türk öğretmenleri, Türk Alman dostluğunun gelişmesi, çocuklarımızın ve ailelerinin bu toplumla uyum içinde yaşamaları için çaba gösterirler. Uyum konusundaki en büyük çaba öğretmenlerimize aittir.
•Öğretmenler ülkemizin gönüllü turizm elçileridir. Okullarda Türklere ve Türkiye’ye karşı olan önyargıları ortadan kaldırmak için uğraşırlar.
•Alman meslektaşları teneffüslerde kahvelerini yudumlarken birkaç okulda çalışan Türk öğretmenleri arabalarına binip öteki okullarına yetişmek yollara düşerler. İki okulda çalışan öğretmenlerimiz kendilerini şanslı hissederler
•Üç, dört, beş ve hatta altı okulda çalışan öğretmenlerimiz halen kalp krizi geçirmedilerse hallerine şükrederler. İş yaşamındaki bu ağır yükü kaldıramayan ve çok yönlü dışlanmalardan bunalan bazı öğretmenlerimiz ise çeşitli hastalıklarla boğuşur. Emekli olamadan aramızdan ayrılan öğretmenlerimizin sayısı hiç de az değildir.
•Öğretmenlerimizin okullarda gösterdikleri çabaları, zorlukları bilmeden konuşan, görmezden gelen bazı kişilerin ve politikacıların haksız eleştirileri onları derinden yaralar. Onların tek teselli kaynağı öğrencilerinin tebessümleri ve okul başarılarıdır.

Bazı yetkililerin Türkçe dersine önem vermeyişi, Türkçe’yi çocuklarımızın Almanca öğrenmelerine ve uyuma en büyük engel olarak görmeleri, anadili derslerinin isteğe bağlı olması, bu derslerin genellikle öğleden sonraya bırakılması, öğrencilerin bu derse yorgun bir şekilde gelmeleri, verilen notların sınıf geçmeye etki etmemesi, kimi velilerimizin veli toplantılarına katılmayışı ve sudan sebeplerle çocuklarını Türkçe dersine göndermemeleri onların en büyük üzüntü kaynağıdır.

Bizler türlü zorluklar altında çalışan öğretmenlerimize ne kadar destek oluyoruz? Onlara şimdiye kadar hangi konularda yardımcı olduk? Çocuklarımızı Türkçe dersine gönderiyor muyuz? Çocuklarımızın başarılı olması için onlarla işbirliği yaptık mı? Veli toplantılarına katıldık mı? Öğretmen kadrolarının kısıtlanmasına karşı tepki gösterdik mi? Türkçe dersi vermeyen okullara Türkçe öğretmen atanması için girişimlerde bulunduk mu?

Öğretmenlerimizin değerini, onları kaybettikten sonra anlayacağız ama vakit çok geç olacak… Türkçe bizim varlık nedenimiz, Türkçe bizim geleceğimizdir. Türkçe yok olursa, biz de yok oluruz.

Çocuklarımıza, öğretmenlerimize, Türkçemize ve geleceğimize sahip çıkalım.

Bahattin Gemici

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.