TÜRKÇE FERMANI

ABONE OL
18:52 - 01/10/2020 18:52
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bufermanın tarihi 13 Mayıs 1277 dir. 735 yıl önce bir Bey;Beyliğinin dili Türkçe olan bir Bey, Karamanoğlu Mehmet Bey’infermanıdır o.
Onedenle 13 Mayıs, Dil Bayramı olarak kutlanırKaraman’da.
HürriyetGazetesinin haberine göre; bu ilimizin Ermenek ve Balkusanİlçelerinde, bir ilk olarak dün,
-12 Mayıs 2012 – TÜRKÇEYE SAYGI YÜRÜYÜŞÜyapılacakmış. Dil Bayramı nedeniyle de bir panel düzenlenmiş.
Dilimizikirleten yabancı dillerin en önde gelenleri Arapça ve Farsçayaduyulan özlemin dillendirildiği şu günlerde son derece saygınbir eylemdir bu.
KaramanoğluDil ve Kültür Derneği Başkanı Habip Çalışkan; etkinlikleilgili olarak yaptığı açıklamada, ”Türkçemiz toplumsalyaşamımızın, hemen hemen, her alanında ciddi bir kirlenmeylekarşı karşıyadır. Türkçe karşılıkları varkenyazılı ve görsel basında, alabildiğince, yabancı sözcüklereözenilmektedir.” demiş.
Haksızmı?
Dilimizdekikirlenmeye ilk karşı çıkan Karamanoğlu Mehmet Bey’in fermanınıbir kez daha anımsayalım birlikte.
KARAMANOĞLUMEHMET BEY – TÜRKÇE FERMANI
“BUGÜNDENSONRA DİVANDA, DERGÂHTA BARGÂHTA, MECLİSTE VE MEYDANDA TÜRKÇEDEN
BAŞKADİL KULLANILMAYACAKTIR.”
13Mayıs 1277
Fermandakullanılan yabancı sözcüklerin Türkçe karşılıkları o zamanyoktur dilimizde. Türkçeleri olsaydı o yabancı sözcükleri,kesin inancımdır, kullanmazdı Karamanoğlu Mehmet Bey!
Birkesin inancım da; eğer dilimiz yabancı sözcük ve kurallardanarındırılmış olsaydı, Kurtarıcı ve Kurucu, gençliğeseslenişinde hiçbir yabancı sözcüğe yer vermezdi.
Oseslenişi, sonradan, abuk subuk ve Dil Kurumu’nun sözlüklerindeyer almayan sözcüklerle, sözüm ona, Türkçeleştirenlerinamaçlarının ne olduğunu anlamak için çok akıllı olmamızagerek de yok sanırım…
Onlar;”imambayıldı”yı ”içi geçik dinsel kişi” olarakTürkçeleştiren dil düşmanlarından başkası değildirler.
Anadiline saygısı olan her insan, anadilinde konuşur ve yazarkenTürkçesini kullanır sözcüğün. Yabancısını kullanmakzüppelikten öte bir şey değildir.
Birilerigibi ”züppe” yerine ”snob”u kullansaydım kimsekızmayacaktı, inanın! O sözcüğün dilimizdeki tam karşılığıdıroysa ”züppe”.
Züppe,kayıt demez, tape der. Züppedir de ondan.
Onundilinde” geçmiş, ” backround”a döner
”İletişim”i sevmez ”komünükasyon” dururken züppe.
”Abartma”,”mübalağadır, ”örnek” de” misal”.
Tayyaremeydanı varken hava alanını kullanmaz o.
”Eşgüdüm”de nemenem şeydir ”koordinasyon” varken!
Saygıyısalt sözcük seçiminde değil, konuşma ve yazmanın kurallarınayüzde yüz uymada da göstermelidir Türkçeyi konuşma ve yazmadili olarak kullanan.
Öznesi3. Çoğul kişi olan tümcenin yükleminde çoğul ekinikullanmamanın, 1. ve 2. çoğul kişi adıllarında çoğul ekinikullanmanın doğruluğunu savunanlara bu savlarını bir kez dahadüşünmelerini öneririm.
Ben;Türkçe sözcüklerle konuşma ve yazmaya çok önem verir ve özengösteririm. Konuşur ve yazarken kurumun kurallarına uymak birzorunluluktur benim için.
Kuralya vardır uyulur ya da yoktur uyulmaz.
”Kuralımıben koyarım.” olmaz!
Yanlış!

Hasan Arslan
Türkçe Öğretmeni

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.