TUNUS’TA HALKIN ÖFKESİ

ABONE OL
18:58 - 01/10/2020 18:58
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Daha önce de birçok ülkede aynısı yaşanmıştı. Tarih tekerrür ediyor. Yangın, yağma, kos!

Kırgızistan, İran ve Romanya’da da halk, aynı gerekçelerle isyan etmiş ve yıllardır halkı uyuşturarak uyutarak yönetenlere tepki göstermiş ve totaliter yönetimi benimseyen liderlerinin ülkeden kaçmalarına neden olunmuştu.

Şimdi ise; Tunus’ta benzeri yaşanıyor! Yasemin devrimi! Artık halka dayalı başkaldırılar isimlendiriliyor.

Bakın; Tunus’ta ülke karışıyor, olaylar çıkıyor, hükümet düşüyor ve ülkede sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor ve 24 yıllık Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali, ülkeyi terk ediyor.

Neden 24 yıllık lider ülkesini terk ediyor?.

Önce; Olağanüstü hal ilan ediliyor..Sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyuruyor. Gösterilerin sona erdirilmesi amacıyla sokakta 3’den fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklanırken, güvenlik güçlerinin uyarılarını yerine getirmeyenlere ateş açılacağı da duyuruluyor.

Sorun ne?
Tunus’ta diplomalı işsizler tarafından başlatılan ve kısa sürede isyana dönüşen protestolar…

23 yıldır görevde olan Bin Ali, artan protestolar üzerine dün yaptığı açıklamada, 2014 yılında tekrar aday olmayacağını söylerken, medya ve siyasette özgürlük, temel gıdalarda ise ucuzluk vaat ediyor ama isyan önlenemiyor.

Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali’yi istifaya çağıran yaklaşık 8 bin protestocu, bakanlık binası dışında “Defol Bin Ali!” ve “Suikastçı Bin Ali” diye slogan atıyor.

Protestolara daha fazla dayanamayan Devlet Başkanı, hükümeti dağıtarak, 6 ay içinde erken seçime gidileceğini açıklıyor

İsyan ama niye?
Tunus’ta 26 yaşındaki seyyar satıcı Muhammed Buazizi’nin 17 Aralık’ta sebze tezgahının elinden alınmasını protesto için kendisi yakarak, hayatını kaybetmesinden bu yana aralarında diplomalı işsizlerin ve sendika üyelerinin de bulunduğu birçok kesim tarafından işsizlik ve sosyal adaletsizliği protesto gösterileri düzenleniyor.

Yüksek gıda fiyatlarını ve büyüyerek devam eden işsizlik sorununu protesto eden eylemciler, polisle çatışıyor. Onlarca kişi ölüyor.
Bu gösteriler kısa sürede polisle çatışmaya dönüştü.

Üniversite mezunlarının yüzde 55’inden fazlasının işsiz olduğu Tunus’ta, insanlar sosyal adaletsizliğe, rüşvet skandallarına ve genç nüfus içindeki işsizliğin yaygınlığına karşı tepkili.

Askeri darbeyle iktidara gelen Zeynel Abidin Bin Ali 23 yıldan beri ülkeyi demir yumrukla yönetiyor. Muhalifi hapseden ve medya üzerinde sıkı kontrol uygulayan ve yolsuzluklara karışan Bin Ali’nin 2014’te yeniden aday olmayı düşünmesi halkı çileden çıkarıyor.

Bin Ali rejiminde sivil polis sokaklarda herkesi dinliyor. Fransız gazeteleri bile sakıncalı sayfaları koparıldıktan sonra dağıtılıyor.

Medya sürekli Cumhurbaşkanı Bin Ali ve ailesini övüyor.

Tunus’taki karışıklığın gözden kaçan bir etkeni de Wikileaks belgeleri. 2008’de ABD’nin Tunus elçiliğinden çekilen mesajda Devlet Başkanı Bin Ali ve ailesinin mafya tarzı bir yolsuzluk ağı kurduğundan bahsediliyordu. Belgelerde Devlet Başkanı Bin Ali’nin eşi Leyla’ya devlet arazisi bahşettiği, damadına banka verdiği, bir başka damadına konak verdiği gibi iddialar yer alıyordu.

Anlaşılan; Zeynelabidin Bin Ali’nin yurt dışında yargılanmak durumunda kalmamak için Avrupa dışında bir Yerde yaşamayı tercih etmiş.

Aynen diğer ülke liderleri gibi!

İmparatorluğu batıran, dağıtan, yıkılmasına zemin hazırlayan İttihat Terakki liderleri Enver- Talat- Cemal üçlüsünün ülkeyi terk etmeleri gibi.

Peki ya Türkiye! Türkiye’de durum nasıl acaba!

Günün Sözü: İnsanın kendini en güçlü hissettiği an, en zayıf anıdır

Nurullah Aydın
Gazi Ü. İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Öğr. Gör.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.