SONRADAN BAŞARANLAR

ABONE OL
18:12 - 01/10/2020 18:12
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

SONRADAN BAŞARANLAR


Türkiye’de ve Berlin’de öğrenciler yarıyıl karnelerini aldı. 

Yazımın başlığını Almanca Erfolgreiche Schulversager yazısından esinlenerek aldım.

DIE ZEIT gazetesi, 21 Ocak 2016 günü altı sayfa başaramayan öğrenci ve velilerine ayırmıştı. Okulda başarılı olmadığı halde sonradan yeti ve zekâsına uygun meslek edinen kişilerin biyografisine yer vermişti.

Dersini severek yapmayan bir öğrenci ne kadar yetenekli ve zeki olursa olsun öğrenemez. Almancası zayıf olmadığı, aileden destek gördüğü halde başaramadığı durumla karşılaşılabilir.
Berlin’de doğmuş zeki, yetenekli hiç dil sorunu olmayan bir öğrencinin onuncu sınıfta arka kapıdan mezun olmasını bu yazımda ele alıp, sınırlamaya çalışacağım (Abgangszeugnis).
Önce o okulda verilen notlar aileye değil, öğrenciye verilmiştir. Paniğe kapılıp gencin ruh sağlığını bozmadan mesafe koyup, mantıkla karar alıp, araştırmalı.

Almanya okul sisteminde zahmetli olmasına rağmen sonradan, yani ikinci yoldan yüksek tahsil yapabilme, iyi bir meslek sahibi olma şansı vardır.

İyi uyuma, sağlıklı beslenme temel şartlarla başlayan yaşam biçiminde ekran bağımlılığı varsa kabul edip, terapi yapılması gerektir. Matematikten zayıf olanlara uygulanan testin sonunda yazılı sınavda öğrenciye daha fazla zaman ayrılır.

Velilerin test neticesinden damgalanır, öğrenci dosyasına geçer veya öğretmene güven duyulmazsa ayrımcılıktan korktukları görülüyor, bunda haksız değiller. Eğitim, öğretimi programına alan dernekler var. Bunlar senatörlükten anket yapılmasını istemelidir. İsim yazılmadan, öğrenciler ankette kendilerine ayırımcılık yapıldığını izah ederlerse, Alman öğretmenler için caydırıcı olabilir. Bu teklifimi göçmen kökenli milletvekillerinden de rica ediyorum.

Bazı çocuklar geç olgunlaşır, daha uzun zamana ihtiyacı vardır. İlkokulda ve devamı ortaokulda gerçekten örtülü ırkçı öğretmen ve tutucu gerici bir veli topluluğu sınıfına düşmüş, çocuk hep kösteklenmiş olabilir.

Çocuğunuzu başarısızlığa iten sebepleri kendinizi veya birilerini suçlamak amacı gütmeden, mantıkla analize etmek anlamayı kolaylaştırır. Neticede doğru karar almanızı sağlar.
Tüm eyaletlerde başaramayan öğrencileri tekrar okul hayatına kazanmak için birçok projeler vardır, ümitsizliğe kapılmak hem aileyi hem de genci ruhen zorlar.
Yukarıda sonradan başaranların biyografisinden bahsetmiştim. Bunlardan biri Ahmet Toprak, bugün Eğitimbilimi Profesörü Dortmund Yüksek Okulunda öğretim üyesi. 

Ahmet Bey’in okul yolunda başaramamasında sebep dil sorunuydu. Liseyi bitirip yüksek tahsil yapmak istediğini söyleyince hem Alman öğretmen hem de sınıf arkadaşları alay ederek gülmüşlerdi.

Böyle geç başarı örneklerini Türk kökenli ikinci nesilde sık sık rastlanıyor.

Altıncı sınıftan sonra orta öğretime geçişte Türk velileri tam bilgilendirilmiyor. Öğretmen okul tavsiye eder, ama ailenin hakkı açıklanmıyor. Hangi okula gideceğine son kararı ailesi verir, aile öğrenci başaramazsa sorumluluğu üstlenir. En önemlisi velinin çocuğuna güvenmesi, onu teşvik etmesidir.
Aile, başarsan da başaramasan da sen bizim çocuğumuzsun, her halde seni seviyoruz, duygusunu çocuğa hissettirmelidir.
Göçmen çocukların çok olmadığı, hatta öğrenci sınıfında tek olursa daha çok sorun oluyor.

Emre, evde piyanosu olduğunu ve müzik okulunda ders aldığını söylüyor. Sınıfında öğrencilerden biri bir Türk ailesinde böyle bir şey olamaz, inanmıyorum, diyerek çocuğa yalancı durumuna düşürüyor. Matematikte problemde Berlin’de doğan bu öğrenciyi yabancı sayısında öğretmeni sınıfa soru yöneltiyor. Emre’nin anne babası başarılı iki akademisyendir yabancı değil, Berlinlidir.

Başaramayan genç utanç, gözyaşı, hırsını, üzüntülerini temel yaşam deneyimini olumlu geleceğe çevirebilir.
Okuldayken matematikten nefret eden bir ilaç firmasını yürüten finans müdürü Karl-Ludwig Kley işe memur alırken, taşlı dikenli yoldan gelen hayat hikâyeleri daha fazla ilgimi çekiyor, diyor.

Bir ödül töreninde tanınmış bir rejisör altın küresini kaldırıyor ve babasına “senin oğlun olsa olsa bir terörist olur”, diyen öğretmenine teşekkür ediyor. Bazen yaşanan negatif olaylar kaderi olumlu olarak şansa çevirebilir.

Sevgili okurlarım, zahmetli geç dolaylı yani ikinci yoldan başaran tanıdığınız biri veya birileri varsa basın ve medyada tanıtılmalı, hayat öyküleri yazılmalıdır. Böylece çocuklarımıza iyi örnekler vermiş oluruz.

Hoşça kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey                       

Bu konuda mutlaka okunması gereken 6 sayfa yazı:
Chancen, Erfolgreiche Schulversager, DIE ZEIT, 21.01.2016, sayfa 61 – 67

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.