SİYASETTE BRÜTÜSLER!

ABONE OL
18:58 - 01/10/2020 18:58
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Siyasette; koltuk, para, şöhret, o kadar baş döndüren güzelliğe sahiptir ki; ne baba-oğul ilişkisi dinler ne dost-arkadaş ne de siyasal idealizm!

O yüzden hemen her Musa’nın bir firavunu, her Sezar’ın da bir Brütüs’ü vardır.

Yakın tarihimizdeki Brütüs’ler kimlerdi?

Sende mi Brütüs?
Belki de tarihteki en bilindik söz olan ‘Sen de mi Brütüs’ lafının sahibi Gaius Jul Sezar, Roma imparatoruydu. (Bu sözleri imparatorun söyleyip söylemediği halen tartışmalıdır.) Milattan önce 100 ile 44 yılları arasında yaşadı. Büyük askeri ve siyasal başarılara imza attı. İmparatorluğunun sınırlarını genişletti. İmparatorluğunun en parlak yıllarında en yakın adamları tarafından öldürüldü. Kimi söylentiye göre 20, kimisine göre de 60 kişi tarafından bıçaklandı. En yakın adamı Brütüs de bıçaklayanlar arasındaydı.

Ahmet Mithat
Yakın tarihin Brütüs’ü Ahmet Mithat Efendi’dir. Mithat Paşa sadrazamlığa ve devletin yönetimine uzanan süreçte Ahmet Mithat’ı yanından hiç ayırmadı. Ama sonunda ne oldu dersiniz?. Gözden düşen Mithat Paşa için ilk cephe alan kim olabilir? Ahmet Mithat Efendi. 2. Abdülhamid’i bu konuda cesaretlendirdi. Mithat Paşa yanında yetişen ve ‘Siz benim babamsınız’ diyen Ahmet Mithat Efendi’nin tavrına anlam veremedi. Sadece ‘sütü bozukmuş’ dedi. Mithat Paşa beklenen sondan kurtulamadı.

Atatürk’ün Brütüsü
İttihatın fedaisi Ziya Hurşit Atatürk’ün yakın arkadaşıydı ama kurmay heyetinde değildi. Bütün İttihatçı kadrolar suikast iddiasını inkar etmişler ama bir tek o suçunu kabullenmişti. Ancak İzmir suikastinden sonra mahkemeler sırasında, aralarında geçen diyalog tam da Sezar-Brütüs diyaloğu gibiydi. Atatürk yaşananların şaşkınlığıyla Ziya Hurşit’in yanına geldi. Ziya Hurşit senden bunu hiç beklemezdim…! Dünya beklenmedik şeylerle doludur Paşam…!
İzmir yargılamalarında Atatürk’ün en yakın arkadaşı Ayıcı Arif’ti. Gazi onu da affetmedi. İdamını onayladı. Ziya Hurşit’in ardından o da asıldı.

Mason locasını karıştıran Brütüs
Süleyman Demirel’in Adalet Partisi Genel Başkanlığına paraşütle indirildi. Saadetin Bilgiç, Demirel’in mason olduğuna dair belgeyi basına sızdırdı. Ortalık ayağa kalktı. Demirel Mason Locası’na başvurdu. Hür ve Kabul Edilmiş Mason Locası bu olayda ikiye bölündü. Demirel’in mason olmadığına dair sahte belge tanzim edildi. İtiraz eden bir grup mason, locadan istifa edip başka bir loca kurdular. Demirel sahte belgeyle koltuğa oturunca Brütüs’ünü unuttu. Demirel’in unutamadığı Brütüsler de oldu. Ekonomi prensesi diye lanse ettiği Tansu Çiller, Demirel’in köşke çıkmasıyla, paraşütle koltuğa indirildi. Demirel’e cephe almaya başladı.

Özkan unutulur mu?
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in anayasa kitapçığı fırlattığı Ecevit için hemen ortaya atılıp ‘Babama hakaret edilmiş sandım’ diyen Özkan, Ecevit’e yapılan şahane operasyonun başını çekmişti. Ecevit’in Brütüs’e cevap verecek hali yoktu. Rahşan Hanım ağırlığını koydu ve Hüsamettin Özkan’la yollar ayrıldı. Ama Ecevit hükümeti çoktan ikiye bölünmüştü.

Baykal-Sav
Sezar deyince akla Brütüs geliyor. Baykal ve Brütüs deyince de Baykal’ın 54 yıllık arkadaşı olan ve ona karşı ilk isyan bayrağını açan Önder Sav akla geliyor… Belki siyaseten Deniz Baykal’ı bir daha dönmemek üzere tarihe gömdü.

Numan Kurtulmuş
Son olarak Numan Kurtulmuş, liderine hançer saplarken yakalandı. Son kongrede Erbakan’ın listesini by-pass etmek istedi. Ağzı dili parti içi muhalefetten fazlasıyla yanan Erbakan, bu sefer ilerlemiş yaşına ve sağlık sorunlarına bakmadan ağırlığını koydu. Numan Kurtulmuş belki de erken bir hamle yapmıştı.

Seçim yaklaşırken milletvekili aday belirmede yeni brütüsler görülecektir.

Siyasi partilerin yönetiminde olanların en önemli ve zorlu işleri de bu konu olsa gerek!

Günün Sözü: İki yüzlü insanın, güvensizliğini gözardı etme.

Nurullah Aydın
Gazi Ü. İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Öğr. Gör.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.