SIRA HANGİSİNDE ACABA?!!

ABONE OL
18:58 - 01/10/2020 18:58
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ben bu işe akıl erdiremedim doğrusu. Anlayan beri gelsin, gelsin de bana da izah etsin lütfen.
Yapılmaya çalışılanın mantıklı ve akla yatkın bir yanı var mı meraktayım. Görünen o ki maksat eziyet olsun, insanların çilesi yetmiyor gibi bir çile daha eklensin. Ya da hasta olmak suç ve bu suça biçilen ceza da bu olsun uygulaması mıdır? Dedim ya anlam veremedim ne yapılmaya çalışıldığına.

Evvelce sürekli kullanılması gerekli bir ilaç varsa, uzman doktor yazar, onaylanır, 2 yıl süresince, en yakın sağlık ocağına gidilip o ilaç rapora istinaden yazdırılır, yine eczaneye fotokopisini vererek ilaç alınırdı. Zaten sağlık ocağı doktoru da, eczane de internetten sizin raporunuzu görür ve yasal olduğunu anlardı.
Aile hekimliği uygulaması başladı, bekliyorduk ki daha da kolaylaşacak hastanın işi. Amaç hastanelerdeki yığılmayı önlemek, bir doktorun takibinde olarak, o doktorun her bilginize vakıf olmasını sağlamak, daha sağlıklı sonuçlara ulaşmaktı, aynı zamanda da hastayı hastanelerde süründürmemekti.
Oysa önce kanser, şimdi de tansiyon ve kolesterol nedeniyle raporlu ilaç almak durumunda olan hastalara zorluk çıkartıldı. İlla uzman doktor yazacak reçetenizi. Bu da demek oluyor ki artık gidip aile doktorunuza yazdıramayacaksınız ilacınızı. Ayrıca herhangi bir uzman da değil, konunun uzmanı olacak, bunun için de hastaneden, artık şansınıza, 3 ay sonraya mı, 4 ay sonraya mı bilinmez bir görüşme günü alacaksınız, Kalkıp o uzağınızdaki hastaneye gidecek, saatlerce sıra bekleyecek de yazdıracaksınız ilacınızı.
0 3-4 aylık sürede ilacınız bitecek, sizin sağlığınız olumsuz etkilenecek, belki de telafisiz bir olumsuzlukla karşılaşacaksınız!..
Hadi diyelim ki, ilacınızın bitim tarihini göz önünde bulundurup, daha öncesinden yazdırdınız uzman doktora ama bu defa da ilacınızın süresi dolmadığı için eczacı ilacınızı vermeyecek, günün dolmasını bekleseniz, bu defa da, reçetenin süresi dolacak…
Yani kaçış yok eziyetten.
Biliyorsunuz performans uygulamasıyla doktorların gelirinin artırımına gidilmişti, ayrıca döner sermaye sorunları da sağlık sektörünün son günlerdeki sorunlarından, intörn ve asistanların nöbet ve çalışma koşullarının ağırlığı da var…
Düşünüyorum, amaç performans arttırmaya teşvikle doktorları, ne kadar çok hasta, o kadar çok gelirse, hızar gibi çalışan doktor, ne verebilecek hastaya, ne kadar zaman ayırabilecek de anlayıp dinleyerek teşhis koyacak?
Hastaya daha fazla zaman ayırabilmesini sağlamak ve yığılmayı azaltmaksa aile hekimliği uygulaması, doktorların performans uygulamasıyla sağlanan getiri ne olacak?
Her biri ayrı bir yoğunlukla koşturan sağlık personelinin bir kısmı, döner sermayeden pay alımından muaf tutulduğunda bu haksız uygulama nasıl telafi edilecek ya da aynı özveri beklenebilecek mi veya bu ayrımcılık nasıl yansıyacak çalışanların ilişkilerine, dolayısıyla hastalara?
Velhasıl çok bilinmeyenli denklem gibi, çözün çözebilirseniz!
Acaba diyorum böylelikle, her gün biri iflas eden devlet ve üniversite hastanelerinin de özelleştirilmesi, dolayısıyla birilerine satılmasının tezgâhları mı bu uygulamalar?
Ya da sağlık personeli birer birer özele kaçsın da hastaneler iş göremez hale gelip bir an önce iflas etsin diye mi bu gayretler?
Doktoru ayrı dertlerle, diğer sağlık personeli ayrı, eczacısı ayrı, hastası apayrı dertlerle boğuşarak bayram kutlayacaklar kutlayabilirlerse, bayram kutlamak yerine sokaklara dökülüp hak arayarak!..
İyileştirme söylemleri ise laftan ibaret!..
Sergilenenlerin tüm çirkinliği, tüm üzücülüğüne ve de kutlanası hiçbir şey olmamasına rağmen, ben yine de tüm sağlık personelinin bayramını kutluyorum.
Dilerim bir dahaki bayramları kutlanası olsun.

Perihan Reyhan Alkan

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.