SEVİNÇ VE SAĞLIK

ABONE OL
11:32 - 23/10/2020 11:32
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Aralık, çoğunluğu Hristiyan inancında olan insanların yaşadığı ülkelerde sevinme ve sevindirme ayıdır. Dört hafta önce yeşil çam dallarıyla süslenmiş çelenkte her hafta bir mum yakılır. Dört mum yakıldığında doğacak bebek artık gelebilir. 2020 yıl sonra İsa peygamberin doğum günü kutlandığı dini amaç, yalnız kiliselerde hatırlanır hale geliyor.

Artık Noel Bayramı, rengârenk donanım, ağaç süsleme, ışıklarla bezenen sokaklar, Noel panayırları her yüzyılda yeni bir şey katlanarak, yerel geleneklerle alışılagelmiş bir kutlama gündeme oturuyor.

İnsanı insan yapan duygular bu aya sığdırılıyor. Dernek, vakıf ve diğer yardım kuruluşları bu ayda yoğun bir şekilde yardım topluyor.

Resimlerde medyada, filmlerde çocuk İsa ve Annesi Meryem cilt ve saç renkleri oldukça açılmış, sarıya yaklaşıyor. Panayırlarda dolaşan ve hikâyelerde canlandırılan melekler, cildi koyuda olsa sarı saçla sarışın yapılıyor.

Irkçılığın en etkini resimlerle, farkında edinmeden şırınga gibi verilendir. Masallarda iyi yürekli periler hep sarışındır.

Dün, panayırda sarışın olan bir öğrencimle karşılaştım. Şimdi iki çocuk annesi, resim dersinde, annemin saçı siyah, ama o da bir melektir, diyerek ısrarla Alman öğretmenine karşı gelerek, meleğin saçını siyah, cilt rengini esmer boyamıştı. Torunum da aynı davranışı gösterince çok sevinmiştim.

Bu ayda karşılaşılan insanlar trende, sokakta, otobüste gülmeye hazır yüzler, gülümsemeyi hatırlatır. Gülmek her hastalığın devasıdır. Bir insan sevindiğini gülerek gösterir.

Ulaşılmak istenen ya da hoşa giden bir şeyin gerçekleşmesi, elde edilmesiyle duyulan coşku sevinmeyi sağlar. Doğan çocuk sevindirmişse Sevinç adı verilir. Genelde kız çocuklarına konan adlar; Sevgi, Sevda, Sevim. Öyle ya erkek çocukları Kahraman, Arslan, Kaplan olur, sevgilerini göstermezler, zira öyle bir beklentiyle eğitilirler.

Bir çocuğun doğumu, yaş günü veya ulaştığı başarı sevindirir yakınlarını. Özlenen bir aile ferdine, dosta, akrabaya tekrar kavuşmak olumlu duygu verir. Hediye alıp vermek de hoş bir histir. Hayata internet gireli nadiren alınan elle yazılmış mektup, posta kartı, zarfın üzerindeki pul ayrı bir sevinç yaratır.

Sevinin diyerek, kumandayla sevinmek mümkün değil maalesef. Yetişkinler gülmeyi, sevinmeyi çocuklara bakarak, unuttuklarını tekrar öğrenebilir.

Noel panayırında, İsa peygamberin doğumunu canlandıran çadırın önünde bir grup yuvaya giden çocukları izledim. İki eğitmen birbiriyle konuşuyor, miniklerle ilgilenmiyorlardı. Varlığımı far kedince görevlerini hatırlayarak, miniklerin sorularına cevap verdiler. İsa bebek beşikte, annesi sallıyor, Meryem ananın eşi yanında. Bebeğe ilk hediye veren üç kral maketlerle canlandırılmış. Ahır olduğu eşek, deve ve samanla anlatılıyor.

Noel Bayramında çocukları sevindirmek için panayırda Noel Baba kıyafetleriyle dolaşanlar çocuklara hediye veriyorlardı.

Mutlu yavruları gördükçe, duygular bulaşıcıdır, ben de çok mutlu oldum. Dünya’ya tekrar gelirsem, yine öğretmen olurdum, diye düşündüm.

İslâm Dünyasında da dini bayramlar daha coşkulu kutlanabilir. Avrupa’da renkli ve çeşitli kutlamaya başlandı. Türkiye’ye ulaşırsa bayram camilerin dışına çıkarılır.

Bir emekli öğretmenler buluşmasında, meslektaşlarıma en son neye sevindiklerini sordum. İstanbul Belediye Başkan seçiminden sonraydı. Çoğu seçim neticesine Berlin’den sevindiklerini söyledi. Gençler de tuttukları takım futbolda kazanırsa sevinirler.

Beklenen seçim neticesi istendiği gibi olursa sevinilir. Lise bitirme sınavı diploma balosunda torunum beni davet edince, çok sevindim. Yine sürücü sınavını başarıp, ehliyet alınca da çok sevindim.

Sevgili okurlarım, 2019 yılında sizleri neler sevindirdi, not ederseniz kalıcı olur. Zira geçmişte güzel anıları düşünürken, mutluluk hatırlanır, sevinç duygusu anılarda tekrarlanır. Güzel, olumlu duygular, olumsuz duygu ve deneyimlere bir bulut gibi perde çeker, unutturamaz, ama tekrar acı çekilmesine engel olur.

Düğüne giden gülmeyi bilirse, ölüye gidince ağlamayı da bilir. Duygular da öğrenilir, okulda ihmâl edilen empati duygusunu geliştirme ailenin sorumluluğuna kalıyor.

Bayramda esnafın kasası dolarsa, yüzünü güldürür. Ev veya iş arayan aradığını bulursa sevinir. Yaşlı biri her sabah ağrır bir yeri olmadıkça sevinerek uyanır, güne iyi başlar.

Sevinin çocuklar, yeni yıl geldi. Yeni yıl mı geldi, biz mi yeni yıla girdik? Neşeli ol ki, genç kalasın. Noel esnasında söylenen bütün şarkılar sevinci bildiriyor. Türkiye de okul, çocuk şarkıları neşelidir. Fakat yetişkinler için bestelenen türkü ve klâsik şarkılar üzüntü, ayrılık, ölüm ve ulaşılamayan sevgileri anlatır. Hep acı ve hüzün verir.

Müziğin sevinmeye etkisi üzerine düşünülse, yeni şarkılar bestelense iyi olur. Araştıran müzisyenler çok önemli konulara değiniyorlar. Dom dom kurşunu derken dans edilmiyor artık.

Her konuda olduğu gibi, sormaya sorgulamaya devam etmeli. Ancak böyle gelmiş, böyle gitmez, demek bu şekilde mümkündür. Yeni yıl tatilinde çocuklara verilecek en güzel hediye, onlarla birlikte hoş şeyler yaşamak, yaşatmak için iyi bir fırsattır.

Her şey gönlünüzce olsun, sevinin, sevindirin sevgili okurlarım. Öğrencim sağ olun öğretmenim, hepimizin işi var, bir meslek öğrendik. Temelimizi sağlam yaptınız, diyerek ayrılınca çok SEVİNDİM.

Sevinçle kalın.

İlter Gözkaya-Holzhey

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.