SAYILARIN GÜCÜ

ABONE OL
11:27 - 23/10/2020 11:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Tüm yerküre vatandaşları tek bir düşmana karşı birleşti. Korona virüs düşmanın adı. Gözle görünmediği için savaşı kazanmak zorlaşıyor. Mücadele aşı ve tedavi yöntemleri bulununcaya kadar hızla devam edecek.

Robert Koch Enstitüsü (RKI) gibi, ciddi ilim kuruluşlarının verdiği sayılara güvenmek gerek. Çünkü bu kuruluşlar sayıları abartarak değil, detaylı veriyor.

Sayımın başladığı günden bu yana yapılan test sayısı, bulaşanların ve bunlardan hasta olanların sayısı ayrı ayrı veriliyor. Kendisi hasta olmadığı halde virüsü taşıyıcı olarak kaç kişi olduğu, iyileşen kaç kişi olduğu da açıklanıyor.

Sosyal medyada kendi huzursuzluğunu ilan eden, panik yapanların paylaşımlarına itibar edilmemelidir. Facebook’da şöyle bir haber dolaşıyordu. “2650 doktor ve sağlık elemanı öldü.” Böyle haberler takipçilere enerji ve umut kaybı veriyor. Zamanı çalıp, kötüye kullanıyorlar. Hangi ülkede, hangi tarihte, kaç yaşlarında sorularına böyle genelleme yapan sayılar bir anlam vermiyor.

Öyle sayılar vardır ki, beynimize kazılmıştır, hiç unutmayız. 23 Nisan, 29 Ekim, 24 Kasım gibi tarihler hemen çağrışım yapar, geçen tarih ve olayları hatırlarız.

Bir hafta, bir ay, bir yılın kaç gün ettiğini de hiç unutmayız.

Kendi yaşımız, çocuklarımızın, torunların yaşları da zihnimizde kalıcıdır, hiç kaybolmaz.

Corona virüs krizinde zor duruma düşen ekonomi bütçesi son günlerde, uzun zamandır kullanılmayan milyon, milyar sayılarını tekrar hatırlattı.

Sayılar karşılaştırmayı sağlar. Ölenlerin, hasta olanların sayılarında ülkenin nüfusu göz önünde bulundurulmalıdır. Hangi ülkede daha iyi önlem alındığı verilen ölüm sayılarına göre değerlendiriliyor.

Hayatta kalana geçim zorunluluğu var. Yaşam mı, ekonomi mi diye bir karşılaştırma yapılması çok tehlikelidir. Her ikisi de eşit muamele görmelidir.

Grafiklerde bir çizgi veriliyor. Bu çizgiyi hasta sayısı geçerse kapasite yetmeyecek. Bunun anlamı; doktorlar tercih yapmak zorunda bırakılacak. Solunum makinası kullanırken bir kısım hastaları ölüme terk edecekler. Bu çizgiyi kim çizdi, diye sorulmuyor.

Hastaneler böyle bir felakete hazırlanmalıydı. Doktor sayıları azaltılmamalıydı. Yıllardır uyarılıyor, sağlık ve bakıcı elemanlarının maaşı çok az, emeğin karşılığı verilmeli.

 

Almanya’da birçok fabrika kapatıldı, yurtdışında işçi ve malzeme ucuz olduğu için yurtdışına taşındı. Şimdi yurtdışından gelecek malzemeye odaklandı. Öyle dağıldı ki, bir makinenin parçaları bile ayrı ülkelerde yapılıyor.

Tarihte bulaşıcı hastalıkları bulunan aşılarla yenildi. Corona virüsü de yenilecek. Bu kriz insanların aynı gezegende yaşadığını hatırlattı. Tıpkı bir geminin batması gibi, hep birlikte batacağını hatırlattı. Corona virüsü sonrası bir zaman olacak, ders çıkarılması umudunu kaybetmemeli. Sayılara verilen anlam iyi anlatılmalı.

Az gelişmiş ülkeleri sömüren endüstri ülkeleri, gezegeni bir bütün olarak düşünüp, ona göre ticaret yapmalı. Çöp sattığı fakir ülkeleri Korona virüs zamanında yalnız bırakmamalıdır.

İnsan severler Berlin’de sokakta yaşayanlara virüs salgınından önce sahip çıkmıştı. Yardım için de bir program hazırlandı. Şimdi daha iyi organizeyle yardım iletiliyor.

Salgın, insan olmanın özelliklerini hatırlattı. Dayanışma, nesillerin birbirine yardım etmesi tarihte çok olumlu olarak geçecek.

Bugün bütün Berlinliler Büyükşehir Belediye Başkanı Michael Müller’den posta yoluyla çok etraflı yazılmış bir mektup aldı. Ölüm vakasının en fazla olduğu yaşlıların çoğu internet kullanmıyor.

Resmi devlet kanalları televizyon yayınlarında zengin fantezi örneği veriyor.

Avrupa Birinci Paylaşım Savaşında İspanya gribiyle milyonlarca insanı kaybetti. Fakat bugün hem tıp çok ileride hem de internet çağı evde kalmayı, karantina günlerini halkın sabırla geçirmesini sağlıyor.

Elbette yaşanan biyolojik düşmana karşı yapılan savaştır, ama yine de silahla yapılan savaş kadar kötü değildir, imkanlar daha fazla, olumlu şeyleri öne çıkararak, deneyimlerden gelecek nesiller için ders alınmalıdır.

Yapılan her iş yarın tarih olacaktır. O halde sevgili okuyucularım, ne yaparsanız tarih yazmayı ihmal etmeyin. Mektuba, aldığınız bir kitaba tarihi not olarak yazınız. Korona günlüğü çok zengin olacağa benziyor.

Asıl, sıra ve üleştirme sayıları yüzde hesapları tarihi daha iyi anlatmaya vesile olacak.

Herkes yeteneğine göre olumlu bir şey yapıyor. Çok heyecan verici, merak etme öğrenmeyi sağlar.

Evde kalmaya devam ediyoruz. Paskalya ve 23 Nisan Çocuk Bayramını sanal dünyada kutlanarak tarihe geçecek.

 

Sağlıkla kalın!

 

 

 

İlter Gözkaya-Holzhey

eMail: [email protected]

 

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.