ŞARKI SÖYLEMELİ

ABONE OL
18:15 - 01/10/2020 18:15
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ŞARKI SÖYLEMELİ

Köşemde severek yazdığım konulardan biri müziktir. Müzikle uğraşan insanların hayatında, nefret, şiddet ve zorbalığa yer olmaz. Ruh hastalarını müzikle tedavi etme çok eskilere dayanıyor. Dertlerini sıkıntılarını içine atar, kendilerine zarar verir. Öğrencilere müzik dersi veren, konserler hazırlayan, organize eden öğretmenler topluma çok büyük hizmette bulunuyor.

Okullarda verilen müzik dersleri çok geç saatte, çocuklar yorulduktan sonraya bırakılmamalı. Müzik, spor ve resim gibi sanata hitap eden derslere, diğer beyne hitap eden fen ve dil dersleri kadar değer verilmez. Hâlbuki bu dersler çocuğun ruh haline, sağlığına etki eder, dengeler ki, öğrenci arzu ederek okula gitsin, diğer derslerde başarsın. Dinleme şeklinde müzik insanı huzura kavuşturur, rahatlatarak vücudu dinlendirir ve iyi uyumasını sağlar.

Şarkı söylemenin etkisi ise daha fazladır. Sesim güzel çirkin demeden denemek gerek. Gittikçe kirlenen hava, bir gün temiz havayı, oksijeni tüplerle almak zorunda olmadan derin nefes almalı. Deniz kenarında iyotlu havayı alırken mırıldanmak akciğerin gelişmesini sağlıyor. Bilhassa şehir hayatında tembelleşen ses çıkaran organları işler hale getiriyor. Radyo dinlerken veya televizyon izlerken sesli yorum yapma, mikrofona çıkıp salonda halka hitap etme, şiir okuma esnasında vücutta hasıl olan pozitif hormonlar olumlu etki yapıyor.
Devamlı parmağını uzatarak, bağırarak hep birilerini tehdit ederek konuşan bir politikacıya şarkı söylerken mikrofon uzatmak, toplumda liderlik görevi yüklenen insana yapılacak en iyi yöntemdir. Kızgınlıkla dolu bir insan birlikte yaşadığı diğer insanlara iyi davranamaz.

Dizilerde ve Türk televizyon yayınlarını nefret duygularıyla rekabeti, yarışmaları besleyen yayınlar halka düşmanca duygular veriyor. Buna karşı O Ses Türkiye programı pozitif bir örnek veriyor. Jüri üyelerin birbirlerine insanca davranışı, rakip yarışmacı gençlerin yarışta kazananı centilmence tebrik etmeleri, gerçekten kutuplara ayrılan bir toplumda merhem gibi tedavi ediyor. Duygu bulaşır, bu nedenle neşeli biri bir odaya girince güneş ışınları girmiş gibi oda aydınlanır. Televizyon yayınları bir ülkenin aynasıdır, halk doğru yayınları seçmeli. Zen meditasyonda olduğu gibi çan, zil ve boru sesini taklit etmek te şarkı söyleme etkisini yapar.
Diyafram ve ses telleri açılır, konuşurken ses tonu insanın ruhî halini ele verir. O ses korku, endişe, güvensizlik, kızgınlık, mutluluk ve huzurlu duyguyu içinde barındırır.

Kendinden başka konuşacak kimsesi olmayan, yalnız yaşayanlar kendisi ile söyleşi yapmayı ihmal etmemeli. Bu nedenle dernekler emeklilere yönelik kahvaltı gibi etkinliklerle sohbet etme imkânı vermeli. Grup büyük olursa fazla gürültü çıkar. Küçük gruplarda daha sağlıklı olur. İki ders saatini, yani doksan dakikayı geçmeyecek şekilde yaş gruplarına göre şarkı söylemeyi ihmâl etmemeli. Mutlaka konser verme amaç olmadan, bireylerin ruh sağlığı birleşince toplumun ruh sağlığı oluşur.

Müziğin dinlerde yeri çok önemlidir. Noel Bayramı öncesinde Hristiyanlarda ailece şarkı söyleme geleneği bütün yıla ve diğer halk ve din gruplarına da yayılmalı.
Bir araştırmada bir gruba müzik dinletilirken, diğer grupta şarkı söyletiliyor. Şarkı söyleyen grupta üyeler sık sık hasta olmuyor. Beyinde hasıl olan hormon salgısı kalp atışlarını, kan dolaşımını, beyin çalışmasını düzenliyor. Şiddet ve korku üreten hormon salgıları geri itiliyor. Vücutta hastalıklara karşı, mikropları yenme gücü artırılıyor. Araştırmanın bilimsel neticesini özetleyerek müzik terapist Wolfgang Bossinger (1960) bir kitap yazıyor. 

Ayrıca 97 yaşında vefat eden Müzeyyen Senar, şarkı söylemenin sağlıklı ömrü uzattığını gösterdi. Beyni demenz ve Alzheimer gibi unutkanlık hastalıklarından koruyor.

O halde sağlığımız için parayla almak zorunda olmadığını bilerek herkes şarkı söylemeyi denemelidir. Şarkı söylemek insanı mutlu yapar. Harfleri mırıldanmak ilaç etkisi yapar, ses çıkaran organlara merhem etkisinde bulunur. Çocuklara, torunlara okulda müzik derslerine önem vermeyi sık sık tekrarlamalı. O dersin faydası sessiz olarak belli olur. Öğrenci kendisi gürültü yapar, derse önem vermezse faydalanamayacağı anlatılmalı. Şarkı söyleme çocukta var olan zekâyı ortaya çıkarır ve geliştirir.

Torununa masal okuyan bir dede veya büyükanne çocuklara iyi örnek olur. Zira sesli okuma da şarkı söylemeyle eş anlamlıdır.

Müzik, insanın ruhunu yeniler.  Johann Sebastian Bach 

Müzikle kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey                       


Bu konuda okuduğum makaleler:

Dagmar Maria Marth Die heilende Kraft des Singens,
Dergi Natur und Medizin No. 6, sayfa 16
www.naturundmedizin.de 

Warum singen so gesund ist, 
Apothekenratgeber (TV), 15. Dezember 2014, sayfa 4
www.storckverlag.de 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.