SAĞLIKLI TOPLUM VE SPOR

ABONE OL
19:06 - 01/10/2020 19:06
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

SAĞLIKLI TOPLUM VE SPOR

Her geçen gün gelişen ve değişen dünyamızda spor alanında da vuku bulan bir yığın yeniliği yakından izlemekteyiz. Bu doğrultuda; bizler sporu nasıl algılayıp ve spordan nasıl yararlanmalıyız, ya da başka bir deyişle sağlığımız için spor bizlere neler kazandırır?

Bu yazımda kendi alanım olan spordan bahsedeceğim ve hangi doğrultuda spor (egzersiz) yapmamız gerekir? kısaca ona değinmeye çalışacağım ama konuya girmeden önce de sporun çok farklı boyutlarını olduğunu hemen belirtirmek istiyorum. Bu boyutları kısaca özetlersek:

-Performans sporu,

-Yüksek performans sporu,

-Sağlık ya da herkes için spor,

-Sağlığı korumak için spor (Preventasyon) ve

-Tedavi amaçlı spor (Fizyoterapi ve rehabilitasyon)

Burada ben amaçları açık ve net olan ama maalesef ülkemiz insanları tarafından tam algılanmamış: Sağlık ya da, Herkes için spor, Sağlığı korumak için spor (Preventasyon), Tedavi amaçlı spor (Fizyoterapi ve rehabilitasyon) bayutun’dan söz edeceğim.

Yapılan araştırmalar, teknolojinin gelişimine paralel olarak özellikle egzersiz yapamamanın sonucunda ortaya çıkan kardio-vasküler (Kalp-damar) sistemimizdeki problemler, sosyo-psikolojik sorunlar ve bu sorunlara bağlı olarak her geçen gün artan sokak çocukları, uyuşturucu ve alkol bağımlıların sayısının artışını örnek olarak gösterebiliriz. Bunların yanı sıra yaşlılar ve gençlerin egzersiz yapmama alışkanlıkları, yalnız yaşayanların sorunları, dolayısıyle sosyal ve psikolojik sorunları olan insanların durumunun ciddi bir boyuta ulaştığını ve bu sorunların ileride altından kalkılamaz bir hale gelmeden önce, üstesinden gelebilmek için gerekli önlemlerin alınmasının kaçınılmaz olduğunu düşünmekteyim. Bu sorunlara sporu ya da egzersiz aracılığıyle çözüm bulmak artık gelişmiş ülkelerin en sık baş vurdukları bir alan olduğunu burada belirtmekte yarar görmekteyim. Bu bağlamda bu alanda çalışma yapan kurum ve kuruluşlar aşağıdaki çözüm önerilerini sunmaktadırlar;

Spordan Nasıl Yararlanmalıyız?

Yaşamda yarışma ve performans sporundan önce, hareket ve egzersiz kavramları ön plana alınmalı ve sağlıklı bir toplum oluşturulmasına katkıda bulunmalı, Bireyleri ister tek başına, ister gruplar halinde olsun hareket etmeye teşvik edilmeleri ve egzersizden zevk almaları sağlamalı. Sağlıklı bireyler, sağlıklı bir toplumu oluşturur, sağlıklı toplum kendi ülkesinin üretimine olumlu katkıda bulunan bireylerden oluşur. İnsanlar bunu kendilerine amaç edinmeli…

Farklı kültürlerin, farkı toplumların hareket aracılığı ile kendilerini ifade etmelerini sağlayarak, diğer ülkelerle kültürel bağ kurmalarına ön ayak olunmalı. Alkol ve uyuşturucu bağımlıları o ülke için potansiyel bir sorundur ve bu da pek onaylanacak bir durum değildir. Bu insanları kötü alışkanlıklarından egzersiz ve spor aracılığıyle kurtararak, normal yaşama döndürülmeleri amaçlamalı ve bu yönde projeler üretilmeli.

Diğer taraftan sokakta yaşayan çocuklarını her ülke için başlı başına uyuşturucu ve alkol bağımlıları gibi bir sorun olduğu da aşıkardır. Bu sorunun da egzersiz ve spor aracılığı ile daha çabuk çözülebileceği göz ardı edilmemelidir Bu çocukları da topluma tekrar kazandırmanın yolları araştırmalı. Sporun ya da hareketin özünde olan; paylaşma, eşit davranma, herkesin kendine düşen görevi yerine getirmesi gibi demokratikleşmenin temel kavramlarından yola çıkarak, insanların demokratikleşmelerine hizmet edecek yollar aranmalıdır.

Ulusal boyuttaki etkinlikleri uluslararası kuruluşlar aracılığı ile projelendirmeli ve farklı görüşler üretilmelidir.

Kısacası tüm kitleleri erken yaşlardan itibaren hareket, egzersiz ve sporun içine çekerek, herkesin spor yapması sağlanmalı. Ancak bunların içerisinden üstün bedensel yeteneklere sahip olanları performans sporuna yönlendirecek projeleri geliştirilmeli.

Hiç bir insan kendi sağlığını hiçe sayacak düşüncede olamaz!

Sözün özü; ‘’Kendi geleceğimiz ve sağlığımız kendi avuçlarımızın içerisindedir.” diye düşünmekteyim.

Ayrıca ‘’herkes için spor” kavramını düşündüğümde kendi ülkemizde insanlarının uygulamalarının ne kadar yüzeysel düzeyde ve yapmacık olduğunu izleyip, üzülmekteyim.

Peki bizler neden hala sağlığımız için egzersizi kullanmıyoruz?

Kötü yaşam alışkanlığı, motivasyon eksikliği, yanlış arkadaş, ya hep ya hiç – şimdi ya da hiç bir zaman, zamansızlık, yönlendirilmeme gibi nedenler maalesef bizleri spor yapmakta alıkoyan önemli nedenler olarak sıralanabilir.

O halde egzersize başlamak ve devam etmek için;

Fitness antrenmanlarına karşı olumlu bir tavır takınmalıyız. Kendimize güvenmeliyiz. Spor yapacak arkadaşlar aramalıyız. Hoşumuza giden spor ve egsersiz türlerini seçmeliyiz. Erişilebilecek hedefler komalıyız önümüze. Ve de düzenli olark spor yapma alışkanlığını mutlaka edinmeliyiz.

Yazımı bir sağlık müdürünün şu cümleleriyle bitirmek itiyorum: Sen 40 yaşına kadar vücuduna nasıl bakarsan, 40 yaşından sonra o da sana öyle bakar.”

Saygılarımla.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.