ROBERT KOCH VE LOUIS PASTEUR

ABONE OL
11:27 - 23/10/2020 11:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bugün korona virüs Covid-19 hastalığına karşı küresel korunma tedbirlerini alan insanlık, borçlu olduğu bilim insanlarını anlamalı ve anlatmalıdır.

Viroloji, virüsü inceleyen, araştıran ve bulaşıcı hastalıkların aşı ve diğer yollarla tedavisini anlatan, bilim dalıdır.

Almanya’da 23 şehirde üniversitelere ağla bağlı olarak çalışan 29 Viroloji Enstitüsü vardır. Bunlardan en tanınmışı ve tüm küresel iletişim sağlayan Robert Koch Enstitüsü (RKI) Berlin Charité, Prof. Dr. med. Christian Drosten tarafından idare edilmektedir. Präsident Prof. Dr. med. Lothar Wieler her gün saat 10:00 da halkı aydınlatmakta, gazetecilerin sorularına yanıt vermektedir. Federal ve Eyalet kamuya ait resmi televizyonlarda canlı yayınlanmaktadır. RKİ internet sayfasında uyarı, bilgileri Türkçe de verilmektedir.

İlk Viroloji Enstitüsü 1865 yılında Münih, 1888 yılında Kiel, 1890 yılında Berlin’de kurulmuştur.

Robert Koch’u anınca mutlaka Pasteur’ü anmak şarttır. İkisi arasında yürütülen kavgalı tartışma ve rekabet sayesinde, bulaşıcı hastalıklara karşı aşı ve tedavi yolları bulundu. Bugün insanlar 70,80,90 hatta 100 yaşına kadar yaşıyorsa, bu iki bilim adamına ve elbette ekiplerine borçludur.

Kavgalı rekabetin zaman zaman düşmanca geçmesine 1870 yılında Prusya-Fransa savaşı sebep olmuştur. Almanlara karşı sempatisi olan Pasteur, savaş akabinde düşmanlık duygularıyla bir köy doktoru olan Robert Koch’u küçük düşürmeye, karşılaştığı iki kongrede hor görme yanılgısına düşmüştür. Kavga ve tartışma basında yayınladıkları raporlarla yazılı yapılmıştır.

Heinrich Herrman Robert Koch, 11.12.1843 yılı Clausthal’da dünyaya gelmiş, 27.5.1910 Baden-Baden’de vefat etmiştir.

Mikrobiyoloji, Hijyen, Bakteriyoloji dallarını kurmuştur. 1882 yılında verem hastalığına karşı aşı ve tedavi yöntemlerini bulup, uygulamıştır. 1905 yılında Nobel ödülü almıştır.

Fransız Louis Pasteur, Kimyacı, Fizikçi 27.12.1822 Dole’de dünyaya gelmiş, 28.9.1895 yılında vefat etmiştir.

Pasteur, mikrobiyoloji dalı kurucusudur 1842 yılında Paris’e gelerek 1843 – 1846 üniversite tahsili yapmıştır. 1849 yılında profesör unvanını Fizik ve Kimya dallarındaki çalışmalarıyla kazanmıştır. Kolera, veba ve Kuduz aşılarını bulmuştur.

Virüsle yayılan bulaşıcı hastalıklarında korona yeni değildir. Fare, tavuk, kuş, domuz ve solucan hayvanlardan türeyen virüsler bulaşıcı hastalıklara sebep olmuştur.

Sekiz yıl önce bilim insanların böyle bir felâkete hazır olması gerektiğine dair rapor verdikleri söyleniyor. Robert Koch Enstitüsü’nün uyarısıyla en iyi bir şekilde hastane ve sağlık elemanları hazırlandı. Bu nedenle Almanya’nın en az ölümle bu krizi atlatacağı tahmin ediliyor.

Yukarıda bahsettiğim iki bilim adamı arasında otuz yaş fark var. Rekabet yirmi yıl sürüyor. Bu yirmi yıl içinde her iki bilim adamı biri Berlin, biri de Paris’te olmak üzere enstitüleri ve ekiplerini kuruyorlar. Seyahatin çok zor olduğu o yıllarda, Asya ve Afrika ülkelerinde ekipleriyle araştırma, inceleme neticesinde bulaşıcı hastalıklara karşı en önemli aşıları yirmi rekabet yıllarına sığdırıyorlar.

Bu kuvvetli, iki zeki şahsiyet yarışı elden bırakmıyorlar. Bilhassa Pasteur, genç köy doktoru Koch’un daha ünlü olmasından endişeleniyor. Ömrünün sonuna doğru nesnel kalabiliyor, genç doktoru tebrik ediyor.

On dokuzuncu yüzyılın sonuna kadar bilim mikrop araştırması yapıyordu. Bakteri ve virüs çalışmaları bu iki bilim adamı ile başarılmıştır. Verem, kuduz, difteri, kolera ve veba bulaşıcı hastalıklara karşı aşı ve tedavi yöntemleri rekabet yıllarında bulunmuştur.

Korona virüsünü Çin Wuhan şehrinde ilk tespiti koyan,

Dr. Li Wenliang’a insanlık minnettar kalacaktır. Çin Devleti yetkilileri ailesinden özür dilemiş. Geç gelen özür bu virüsten ölen ilk doktor, sosyal medyada duyurduğu ve uyardığı için hakkında soruşturma açılmıştı.

Küresel önlemleri dört ayda aldıran bir internet çağında yaşamanın şansı var. Çare, görülmez virüse karşı açılan savaşı kazanmak için yüz yıl geçmeyecek.

Dua ederek hastalıklar iyi olmaz, ama insanı rahatlatır. O halde gelmiş geçmiş bütün bilim insanları için dua edelim, minnettarlığımızı gösterelim.

Evde kalarak bu makaleyi yazıyorum, basın mensuplarının, genel yayın yönetmenlerimizin arşivlere sahip çıkacağına inanıyorum.

15 Mart 2020 itibariyle Berlin’de:

  • Altmış beş üstü yaşlılar evde kalıyor.
  • Yalnız gıda satan marketler açık.
  • Restoran, kafe, okul ve yuvalar kapalı.
  • Halk sağlık mensuplarını, hasta ve yaşlı bakıcıları balkon ve pencerelerden alkışlayarak teşekkür ediyor. İlk yardım ekipleri, bütün çalışma zorunda olanlar zamanın kahramanları olarak, gönülleri fethettiler.
  • Yeşil alan ve ormanda gezinti, yürüyüş yapmak serbest, ama oturmak, güneşlenmek, piknik yapmak yasak.
  • Ev doktorların muayenehaneleri ve eczaneler açık. Güney ve Batı Almanya şehirlerde hastaneler yavaş yavaş doluyor.
  • RKI uyarıyor, yeterli solunum makinesi olmadığında doktorlar, kimin yaşamda kalacağında karar verecek, diğer kurtulması daha az umutlu hastalar ölüme terkedilecek.

Trajedi, dram romanı yazılacak bir zamanda yaşıyoruz. Makalelerimiz birleşince yap-boz oyunu gibi bugünün tarihi ortaya çıkacak.

Merak edenler, Köşedaşım Ali Sönmez’in 29.3.2020 tarihinde yazdığı, Virüs gibi yaşamak makalesini mutlaka okumalı. Virüs, mikrop, bakteri arasındaki farkı ve çeşitlerini daha etraflı anlatımı, okuyabilirler.

Ne diyelim, bu da geçer.

Evde sağlıkla kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey

eMail: [email protected]

Kaynak:

Mathias Stolz, Deutschlandkarte der Virologie-Institute,    ZEIT Magazin, 26.3.2020 s.10

Arte TV Mediathek:

Belgesel, Robert Koch und Louis Pasteur,

Regie Mathieu Schwartz

https://www.arte.tv/de/videos/074556-000-A/koch-und-pasteur-duell-im-reich-der-mikroben/

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.