REFERANDUM VE MEDYA’NIN SINAVI!

ABONE OL
19:01 - 01/10/2020 19:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Medya sektörü büyük bir sektör. Siyasetten, iş dünyasına, güvenlikten spora, her alanı içine alan bir anafor. Nihai amacı para kazanmak olsa bile, idealist yönü ağır basar. Yönetilen halkı ve yönetenleri bilgilendirmek dolayısıyla aydınlatmak. Yani ülkenin siyasi, sosyal, ekonomik ve güvenlik sorunlarının çözümüne katkı yapmak. Tek yönlü bakıştan uzak, her kişiye, konuya olaya çok yönlü bakarak bilgilendirirken aydınlatmak.

Medya dünyası risk analizlerinin her gün yapıldığı bir alan. Diğerlerinde zamana yayılma olgusu varken gazetecilikte süreklilik olgusu vardır. Her gün yeni yazı, yeni haber, yeni yorumla, okuyucunun özümleyebileceği, benimseyebileceği yazılı bir iletişim kurmak kolay bir yol değildir.

Medya dev şirketlerin elinde silaha dönünce, halkın haber alma özgürlüğü de tersyüz oldu. Öylesine ki kim hangi yakınlık içinde ise adeta onun bülteni gibi hareket ediyor..

Medyanın öteki yüzü çoğu kez bu nedenle halk tarafından bilinmez. Medya tekelleri arası savaş halinde kirli çamaşırlar, bağlantılar ortaya dökülür ve halk da öğrenir.

“Bir ülkeyi ele geçirmek için önce medyayı ele geçirmek gerekir.” bu söz ülkemizi ele geçirmek için çabalayan batılılardan birine aittir.

Biliyorlar ki medya ele geçirildi mi birçok şeyi yapabilmek daha kolay hale gelir.
Doğrular, yanlış. Yanlışlar doğru gösterilebildiği gibi birçok önemli olay önemsiz…
Birçok önemsiz olay da çok önemli hale getirilebilir. Böyle olduğunda ilgili ülkede yasayanları etkilemek, beyinlerini ele geçirmek de çok daha kolay olabilmektedir.

Basın Özgürlüğü İçin Avrupa Şartı:
Basını iktidarların müdahalelerinden korumak ve gazetecilerin kaynaklara erişimini garanti altına almak amacıyla 19 ülkeden 48 genel yayın yönetmeni ve gazeteci, “Basın Özgürlüğü İçin Avrupa Şartı”nı hazırladılar. Basın özgürlüğünün önemine vurgu yapılan ve iktidarların dikkat etmesi gereken unsurlara dikkat çekilen belge dün Avrupa Birliği Komisyonu’nun Bilgi Toplumu ve Medyadan Sorumlu Üyesi Viviane Reding’e sunuldu. 10 maddeden oluşan belgede şu ifadelere yer veriliyor:
1- Hükümetler basının çeşitliliğine saygı göstermeli Basın özgürlüğü demokratik bir toplum için yaşamsaldır. Bütün iktidarlar, medyanın her türünün çeşitliliğini ve siyasi, sosyal ve kültürel görevlerini desteklemeli, korumalı ve bunlara saygı göstermelidir.
2- Hükümet basına müdahale edemez Sansür mutlaka yasak olmalıdır. Tüm medyalarda, bağımsız gazeteciliğin kovuşturma, baskı ve hükümetin siyasi ya da düzenleyici müdahalesine maruz kalmamasına yönelik bir garanti olmalıdır. Basın ya da internet medyası devlet lisansına tabii olmamalıdır.
3- Basın tehdit edilemez Gazetecilerin ve medyanın bilgi ve görüş toplama ve yayma hakkı tehdit edilmemeli, kısıtlanmamalı ve cezalandırılmamalıdır.
4- Gazetecilerin kaynakları korunmalı Gazetecilerin kaynakları sıkı bir şekilde korunmalıdır. Bilgi kaynaklarının ya da editoryal gizliliğin ortaya çıkarılması amacıyla yazı işlerinin ya da gazetecilerin çalışma ortamlarının aranması, gazetecilerin izlenmesi ya da görüşmelerinin dinlenmesi kabul edilemez.
5- Yargı basını korumalı Devlet, gazetecilerin görevlerini yerine getirirken bağımsız bir yargı sisteminin ve yetkililerin tam korumasından yararlanmasını sağlamalıdır. Bu özellikle fiziksel saldırı ve tacizle karşı karşıya kalan gazetecilerin ve yardımcılarının korunması için geçerlidir. Bu hakların ihlali ya da ihlaline yönelik tehditler dikkatli bir şekilde soruşturulmalı ve adalet tarafından cezalandırılmalıdır.
6- Hükümetin ekonomik yaptırımı kabul edilemez.Medyanın ekonomik varlığı ve bağımsızlığı devlet, devlet kontrolündeki kurumlar ya da diğer organlar tarafından tehlikeye atılmamalıdır. Ekonomik yaptırım tehdidi kabul edilemez. Özel işletmeler medyanın editoryal bağımsızlığına saygı duymalı, editoryal içerik konusunda baskı uygulamaktan ya da reklamla editoryal içerik arasındaki ayrımı muğlaklaştırmayı denemekten kaçınmalıdır.
7- Devlet medyanın bilgiye erişim özgürlüğünü engelleyememeli Devlet kurumları ya da devlet kontrolündeki kurumlar gazetecilerin ve medyanın bilgiye erişim özgürlüğünü engellememelidir. Bilgi sağlama görevlerini desteklemek zorundadırlar.
8- Yabancı gazetecilere kolaylık Medya ve gazeteciler, dışarıdakiler de dahil olmak üzere, tüm bilgilere ve bilgi kaynaklarına erişme hakkına sahiptir. Yabancı gazetecilere, bilgilendirme görevleri için gerekli olan vize, akreditasyon ve diğer belgeler gecikmeksizin sağlanmalıdır.
9- Medyaya özgürce erişim esas Her devletin halkı tüm ulusal ve yabancı medya ve bilgi kaynaklarına serbest erişim hakkına sahip olmalıdır.
10- Devlet gazeteciliği etkileyemez Devlet gazetecilik mesleğine girişi kısıtlamamalıdır.

Türkiye’de medya nasıl dersiniz? Evet veya hayır propagandası insanı nasıl etkileyecek göreceğiz.

Günün Sözü: Olan biteni tek pencereden görmek tek yönlü bilgi sahibi olmak demektir.

Prof. Dr. Nurullah Aydın
Gazi Ü. İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Öğr. Gör.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.