PNÖMOKOK (ZATÜRRE) VE GRİP AŞISI NEDEN ÖNEMLİ?

ABONE OL
11:26 - 23/10/2020 11:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Pnömokok (zatürre) ve gribe karşı aşı koruması özellikle yaşlılar için önemlidir

60 yaş ve üstü kişilerde yaşamı tehdit eden pnömoni (zatürre) gelişme riski daha yüksektir. Nedeni ise yaşlandıkça zayıflayan bağışıklık sistemidir. Federal Göğüs Hastalıkları Uzmanları Birliği de (BdP) özellikle buna dikkat çekiyor. İlerleyen yaşla birlikte pnömoni gelişme riski artar, bu özellikle yaşlılarda ölümcül veya ciddi komplikasyonları da birlikte getirebilir. Bu nedenle, Daimi Aşılama Komisyonu’nun (STIKO) önerdiği gibi, 60 yaş ve üstü tüm kişiler pnömokoklara karşı aşı olmalıdır. „Zira yıllık grip aşılamasına benzer şekilde bu aşı da ölümcül hastalık riskini önemli ölçüde azaltabilir” diye vurguluyor BdP Başkanı ve pratisyen göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Andreas Hellmann.

Çocuklarla temas, sigara ve kalp yetmezliği, pnömokok gelişme riskini artırır.

60 yaşından itibaren yüksek hastalık riskinin nedeni, kişilerin fiziksel yapısına bakılmaksızın, artan yaşla birlikte zayıflayan ve bu nedenle solunum yolu enfeksiyonlarıyla da savaşma gücü azalan bağışıklık sistemidir. Özellikle yaşamın ilk iki yılında pnömokokların ana taşıyıcıları olan küçük çocuklarla temas risk faktörüdür. “Bu bağlamda, küçük çocukların büyükanne ve büyükbabaları pnömokoklara karşı bir aşı yaptırmalıdır. Bu aşı, kişinin sağlık durumuna bağlı olarak, genellikle her altı yılda yenilenmesi gerekir. Sigara içen veya kalp yetmezliğinden muzdarip olan yaşlılar da özellikle risk altındadır.

Pnömokok ve gribe karşı aşılar çifte koruma sağlar

Bakteriyel pnömoni genellikle bir viral enfeksiyonun (örneğin influenza veya corona virüsü) bir komplikasyonu olarak ortaya çıktığından, her iki aşı da (pnömokok ve influenza virüslerine karşı) STIKO tarafından 60 yaş ve üstü tüm insanlar için önerilmektedir. “Her iki aşı da aynı anda aynı doktor randevusunda verilebilir. Bu nedenle yıllık grip aşısı olurken diğerini de olmakta fayda vardır. Aşılama için en iyi zaman sonbahardır – eğer mümkünse genel soğuk algınlığı ve grip dalgası gerçekten başlamadan önce. Ancak daha sonraki aşı randevuları da mümkündür ve faydalıdır”diye açıklıyor Dr. Hellmann.

Pnömokok aşısı Covid-19 a karşı korur mu?

Bu bağlamda Robert Koch Enstitüsü (RKI) özellikle risk grubunda olanlara pnömokok aşısını önermektedir. Pnömokok bakterileri ciddi akciğer enfeksiyonlarına ve aynı zamanda kan zehirlenmesine neden olabilen bakteriyel patojenlerdir. RKI’ye göre, pnömokok aşılamasının Covid-19 hastalarında da sık görülen pnömokok ile süper enfeksiyonu önleyebileceği öngörülmektedir. Burada süper enfeksiyon şu anlama gelir: Koronavirüs enfeksiyonuna ek olarak, pnömokok gibi diğer mikroplarla birlikte gelen bir enfeksiyon.

Hannover Tıp Fakültesi Pnömoloji Kliniği Direktörü Profesör Tobias Welte, “Ciddi pnömokok enfeksiyonları viral enfeksiyonlar sonrasında daha sık görülür. Korona virüs enfeksiyonları da aynı olduğundan, RKI pnömokok aşılamasını önermektedir. Bu şekilde özellikle yaşlı ve ağır hastalar daha fazla enfeksiyondan korunabilir”. Bakteriyel süperinfeksiyonun özellikle ağır Covid-19 hastalarında ciddi bir sorun olduğu düşünülmektedir.

Fakat şu anda pnömokok aşıları, yogun talep nedeniyle, sınırlı sayıda mevcuttur. Bu nedenle pnömokoklara karşı kimlerin aşılanabileceği konusundaki gereklilikler Daimi Aşılama Komisyonu (STIKO) tarafından yeniden sıkılaştırıldı. Buna göre bağışıklık sistemi zayif olan hastalar, 70 yaş ve üstü kişiler ve kronik solunum yolu hastalığı olan hastalar tercihen aşılanmalıdır. Ayrıca iki yaşına kadar bebekler ve çocuklar.

Bir sonraki doktor randevunuzda mutlaka grip ve pnömokok aşısını gündeme getirmekte fayda var.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.