ORUÇ TUTMAK COVİD-19 RİSKİNİ ARTIRIR MI?

ABONE OL
11:27 - 23/10/2020 11:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlıklı insanların önceki yıllardaki gibi oruç tutmalarında bir sakınca olmamaktadır. COVİD-19 hastalarının ise herhangi başka bir hastalıkta olduğu gibi doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir. Her ne kadar Covid-19 ile oruç tutma arasındaki ilişkiye dair bir bilimsel çalışma yapılmamış olsa da geçmiş dönemde örneğin oruç tutmanın bağışıklık sistemine yönelik etkisine dair yapılmış olan araştırmalar ışığında hareket etmekte fayda vardır.

Peki araştırmalar ne diyor?

Aralıklı oruç ve kalori kısıtlamasının, hayvan modellerinde yaşam beklentisini uzattığı ve iltihap ve kanser gelişimini azalttığı ve iltihaplanma durumunu olumlu etkileyebileceği varsayılmıştır. Bu hipotez çerçevesinde sağlıklı bireylerde Ramazan orucunun belirli inflamatuar sitokinler ve bağışıklık biyobelirteçleri üzerindeki etkisini araştırmak için kapsamlı ve sistematik bir literatur taraması yapılmıştır (1). Örneğin, sağlıklı ve Ramazan orucu tutan toplam 50 kişiyi kapsayan bir araştırmada (21 erkek ve 29 kadın), kandaki proenflamatuar sitokinlerin (interlokin 1β, interlokin 6 ve tümör nekroz faktörü α), bağışıklık hücrelerinin (toplam lokositler, monositler, granulositler ve lenfositler) durumu ölçülmüştür. Ölçümler Ramazan orucundan 1 hafta önce, Ramazan ayının üçüncü haftasının sonunda ve Ramazan ayının sona ermesinden 1 ay sonra gerçekleştirilmiştir.

Çıkan sonuçlara göre proinflamatuar (iltihaplanmayı yönlendiren) sitokinler İL-1ß, İL-6 ve tümör nekroz faktörü α Ramazan ayında Ramazan öncesi veya Ramazan sonrasına göre ciddi şekilde düştüğü gözlemlenmiştir. Yine Ramazan boyunca, referans aralıklarında kalmış olsa da, bağışıklık hücrelerinin önemli ölçüde azaldığı görülmüştür (2). Bir başka araştırmada 30 oruçlu ile 30 oruç tutmayan bireyler karşılaştırılmış ve bunlarda da interlokin 1α, interlokin 2, interlokin 6 ve interlokin 8’in oruç tutanlarda düştüğü gözlemlenmiştir (3).

Bu sonuçlara göre Ramazan ayı orucu proinflamatuar sitokinlerin salgılanmasını baskılayarak ve bağışıklık hücrelerinin oranını düşürerek vücudun bağışklik sisteminin aktivitesini hafiflettiğini göstermektedir. Tüm bu veriler birlikte değerlendirildiğinde Ramazan ayında oruç tutanlarda bağışıklık zayıflaması algısını desteklemektedir. Bu da oruç tutan bireylerin virüslere karşı daha duyarsız olup enfekte olma ve enfeksiyon sonucu ciddi komplikasyon riskini artırmaktadır. Bu özellikle de risk grubunda bulunan ve bağışıklık sistemi zaten zayıf olan 60 yaş üstü bireyler için geçerlidir.

Bu sonuçlara göre tavsiyeler:

* Ramazan ayında sosyal ve dini toplantıları iptal etmek veya “ciddi bir şekilde” kısıtlamak gerekiyor.

* İnsanlar arasında en az 1,5 metre mesafeyi koruyun.

*Fiziksel teması engelleyecek selamlama biçimlerini benimseyin.

*Ramazan etkinlikleri çerçevesinde pazarlar, dükkanlar gibi yerlerde çok sayıda insanın bir araya gelmesini engelleyin.

*Yaşlı kişileri ve kronik hastalığı olanların (kalp rahatsızlığı, diyabet, kronik solunum yolları hastalıkları ve kanser) yukarıdaki kriterlere çok daha ciddi şekilde uymaları gerekiyor.

*Bulunan mekanların yeterli havalandırma ve hava akımının olma şartını gözetin.

* Özellikle Covid-19 salgını sırasında sigara, nargile, pipo içmeyin.

* Ramazan boyunca taze ve işlenmemiş gıda tüketin ve bolca şu için.

 

Kaynak

  1. Adawi M et al. Ramadan Fasting Exerts Immunomodülatory Effects: İnsights from a Systematic Review. Front Immunol. 2017;8:1144.
  2. Faris MA-İE et al. İntermittent fasting during Ramadan attenuates proinflammatory cytokines and ımmüne cells in healthy sübjects. Nutr Res (2012) 32:947–55.
  3. Mohammed K et al. Effect of Ramadan fasting on the levels of İL-1α, İL-2, İL-6 and İL-8 cytokines. Diyala J Püre Sçı (2010) 6(4):308–13.

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.