Örnek Dernek

ABONE OL
19:06 - 01/10/2020 19:06
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 Yıllar önce Atatürk gibi düşünen, ilkelerini koruyup tanıtmak amacıyla bir dernek kurulacağını duyunca ön yargılı davranmıştım. İçimden yine birileri başkan olmak adına dernek kuruyor, diye düşünmüştüm.

Zira Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran, Türkiye’yi kurtuluş savaşı sonrası kurtarmakla kalmayıp, birçok reformlarla çağdaş ülkeler arasına yükselten bu büyük insanı, Türkiye sınırları içinde ve dışında bütün türk vatandaşlarının onu düşeneceğini, takdir edeceğini doğal karşılıyordum.
Bugün Türkiye’nin getirildiği durum ve daha ileri giderek Atatürk karşıtlarının türemesi ne kadar yanıldığımı gösteriyor.
Nisan 1997 yılında kurulan Berlin ADD’si çalışmalarıyla örnek bir dernek olma yolunda. Çok kaliteli etkinlikleri ile Berlin’li düşünürleri sorumluluk alabilecek insanları, aydınlarını etrafında toplamayı başarıyor.
Başkan merkezli olmadan, güzel bir anlayış ve işbölümü endeksli, olumlu yönetim kuruluyla uyumlu bir çalışma gösteriyor.
iltergh_24_11_2008-b.jpgAtatürk Almanya’da olsaydı ne yapar ve bize nasıl bir yol gösterirdi gibi sorularla, yoğun çabalarıyla ikinci nesle hitap etmektedir. Derneğin becerikli yazmanı Beyhan Yıldırım buna iyi bir örnektir.
Artık yönetimi ikinci nesle devredemeyen dernekler kapanmak zorundadır.
Berlin ADD’nin yaptığı kaliteli etkinliklerden birine değinmek istiyorum. Dayanışma gecesi “Güneşin sofrasında, dostların arasında” çok anlamlıydı.
Çok uyumlu bir orkestranın romantik dans parçalarıyla başladığı giriş müziğinden sonra ADD Başkanı Olcay Başeğmez yönetim kurulu adına konuşmasını kısa yaptı.
Günün anlamını açıkladıktan sonra emeği geçmiş üyelerine plakat verdi, bunlardan biri Dr.Kaplan Terzioğlu idi.
Eylül 1999 yılında ADD Berlin, Kırıkkale şehrinde Kaletepe mahallesinde Hasan Ali Yücel İlköğretim Okulu’nu yaptırmıştı. Dernek yalnız okulu yaptırmakla kalmadı, halâ okula yardım ediyor. Kırıkkale’ye yolu düşen üyeleri ve dostları okulu ziyaret ederek derneğe, üyelere bilgi verebilir.
iltergh_24_11_2008-a.jpgKaplan Bey o zamanki yönetim kurulu adına bu plakatı aldığını söyledi. Kendisi okul projesinin aynı zamanda başkanıydı. Yönetim kurulundan iki ismi çok iyi hatırlıyorum, Semin Güngör, Bengü Cengiz. BETAK gibi başarılı dernekler de yardım etmişti.
Okulun açılış fotoğraflarını emektar www.ha-ber.com ‘un fotoğrafçısı Orhan Önaldı çekmişti. Hasan Ali Yücel’in kızı Canan Hanım’ın konuşması halâ kulaklarımda çınlıyor.
Hiçbir kadın plakat almasaydı kadınlar isyan edecekti. İyi ki Bengü Cengiz’e de verildi. Bütün kadınlar ve öğretmenler adına aldığını söyledi. Okuduğu şiir salonda bulunanları oldukça duygulandırdı.
Bengü Hanım derneğin kurucularındandır. Eşi Yücel Cengiz ile hep tetikte beklerler, ne zaman dernek duraklamaya girer, yorgun görünür hemen derneği harekete geçirip ikinci nesle görevi teslim ederler.
Hanefi ve Serpil Yeter, Taner Tuncay, Günet ve Ali Uras, Dr. İsmet Gürses hatırladığım kurucu üyeler.
Bundan sonra kadınlar adına özveri çalışmalarıyla plâkatı Nimet Erişen alacak gibi görünüyor, erkeklerden Ali Erdoğmuş, Cemil Çelikoğlu olabilir.
Önce dostlar birlikte yemek yiyecek dendi, bilet aldıktan sonra eyvah parayı boşuna verdik, diyenler oldu. Çünkü Cumhuriyet Balosu deyince çok kuvvetli müzikle kaliteyi düşürülecekti. Bazıları halâ terketmek zorunda olduğumuz öğretmenler balosunu hatırlıyorlar.
Neyse düşünüldüğü gibi olmadı, ama Sıddık Doğan’a sıra gelince ses tonunu biraz fazla yükseltilmeseydi tek kelimeyle şahane olacaktı.
Çok sayıda gençlerin geldiği göze çarpıyordu, birçok dernek temsicileri doyasıya eğlenirken dinlendi. Dans pisti dar geldi, türk halk müziğinde coşku son safhaya ulaşmıştı.
Bazı üyeler alman eşlerini, erkadaşlarını getirmişlerdi. Böyle bir gecede bir alman şaşkınlığını şöyle dile getirmişti:
“Ben bu salonu dolduran modern giyimli kadınları sokakta, otobüste görsem türk kadını olduklarını düşünmezdim. Onları italyan, yunan veya ispanyol zannederdim.”
Bunu gelecek yıllarda daha fazla alman konukların davet edilmesi için yazıyorum. Alman medyasının yerleştirdiği tek tip türk kadını imajını yıkmak zor olsa da bilhassa bu dernek bu kötü imajı değiştirmek için çaba göstermelidir.
Eşsiz gelenler, veya eşlerden biri dans etmeyi sevmiyorsa, sağlık engeli varsa mahalle baskısı az olsun, onlar da birbiriyle dans etsin diyenler oldu. Bir okurum derneklerde hiç dans kursu yapılmıyor, lütfen bu değişsin, dedi. Dans kadar güzel daha başka bir spor düşünemiyorum.
Her dernekte olabileceği gibi dernek üyelerinden kırılan, küsen olabilir, bence böyle bir lükse hakkımız yok. Herkes ve her dernek ADD’nin etrafında toplanıp, derneğin çalışmalarını desteklemelidir, zaman ve olaylar bizi buna zorluyor.
24 Kasım Öğretmenler Günü’nde bütün meslektaşlarıma işlerinde kolaylıklar diliyorum.
 
İlter Gözkaya – Holzhey 
Emekli Öğretmen
 
Adres:
Atatürk’çü Düşünce Derneği
Hohenstaufenstr. 7
10781 Berlin (Schöneberg)
Tel.: 78710777
www.add-berlin.de
 
 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.