Onur Konuğu Ayla Kutlu

ABONE OL
19:06 - 01/10/2020 19:06
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 Türkiye’de zengin tek Köy Kütüphanesi Akköy, Didim Belediyesi ile birlikte yaptığı Didim Uluslararası 5. Sanat, Edebiyat Günleri “ etkinliğinin Onur Konuğu Ayla Kutlu idi. Kurucusu ve Akköy Kültür, Edebiyat, Turizm ve Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Güven Pamukçu kitaplığın kapısını sergi, edebiyat günleri, öğrencilerin ev ödevlerine yardım gibi çeşitli etkinliklerle her yaştaki komşularına açmıştır. Bu sene Edebiyat Günlerinde tema Barış olduğundan konuşmacılar Barış Kültürü ve Edebiyat ile ilgili şiir ve konuşmalara ağırlık verdiler.

 
Ayrıca bu konuşmaları dinleyenlerin sonradan dergide yayınlandığından okuma şansları vardı. Köy dergisi yakında onuncu yılını kutluyacak. Açılış konuşmasında Güven Pamukçu gururla, sevinçle basının önemini vurgularken Yönetim Kurulundaki arkadaşlarına sonsuz teşekkürlerini sundu. Bu dernek başkan merkezli bir dernek değil, herkes Yönetim Kurulu Üyesi.
 
iltergh-27-10-c.jpg
 
Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı (CHP) böyle günlerin Didim’i zenginleştirdiğini, evrensel kültüre katkı sunmaya devam edeceğini söyleyerek ve daha nice sanat ve edebiyat dolu günleri paylaşmamızı, diledi.
Yabancı ülkelerden gelen konuk edebiyatçılar Didim’in konukseverliğinden övgü ile bahsettiler. Yirmiki edebiyatçı ve şairin katıldığı etkinliğin sonunda Sonuç Bildirgesi şöyle noktalanıyordu: “Bölgemiz, savaşın değil, barışın merkezi haline gelinceye kadar, barışın gönüllüleri olarak bizler, her alanda direniş içinde olacağımızı Kamuoyuna duyururuz.”
iltergh-27-10-a.jpgRoman, film hikâyesi, senaryo, tanıtma yazıları, belgesel, sohbetler, radyo, öykü ve birçok çocuk kitapları yazan Ayla Kutlu Antakya’da (1938) doğmuştur. Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdikten sonra (1960) çeşitli kamu kuruluşlarında çalışmıştır. 1973’te profesyonel olarak yazmaya devam eder, emekli olunca (1980) çalışmalarını yoğunlaştırır.
Geçen sene onur konuğu olan yazar Erendüz Atasü Ayla Kutlu hakkında düşüncelerini açıklamaya şöyle devam ediyor. “Ayla ile dostluğum Kadın Destanı (roman) yayınlandıktan sonra gerçek anlamda güçlenmiş ve bugüne dek hep öyle sürmüştür. …
Kadın Destan’ı (1994) edebiyatımızın eşsiz bir eseridir ve kültür hayatımızda benim düşünceme göre başyapıttır. …
İnce bir kitaba, metnin dengesini bozmadan tüm bir kadınlık tarihini ve cinsel ilişkiler tarihini sığdırılabilmiştir. …
Gılgamış’ın dostu, doğa çucuğu Engidu’nun eğiticisidir yan figur olan kadın; hayvansı Engidu’yu toplumsallaştıran fahişenin ta kendisi. Derin anlamı ise kadınlığın tarihçesidir. …
 
 
 
 
Çok yakın candan dostu olan İmren Erşen konuşmasından ressam olduğu belli oluyordu: “Ayla ile gençliğimizde olduğu gibi bugün de, tüm saçma sapan sorunlarımızdan, sanat, siyaset dünyasındaki gidişattan, yeni kitaplardan, müzikten, düşkün olduğumuz el sanatlarından konuşarak, tadına doyulmaz yemekler yiyip, müziğin her çeşidini dinlemekteyiz. …
iltergh-27-10-b.jpgÖyle anlarda Ayla heyecanla sanki ressammış gibi, bana konu icat ederken, ben de ona zaman zaman yazar gibi davranıp üretmesi için temalar sunarım! Bu halimiz gençlikte olduğu gibi taze ve çocuksu yanımızın varlığını gösterir. Mutluyum…”
80. yaşını kutladığımız yazar ve şair Prof. DR. Mustafa Şerif Onaran şöyle sıralıyor: “Ayla Kutlu anılardan yola çıkarak romana, öyküye yönelmenin; görmesini bilen bir yazara özgü ustalık olduğunu düşündürüyor. Önemli olan gördüğünü, yaşadığını yazıda yaşatmasını bilmektir. Bölge dili özellikleriyle ortam hazırlaması gerçeklere bakmayı kolaylaştırır.”
Adı anlamlı Zaman da Eskir, anı olan bu kitap için şöyle devam ediyor: “Ayla Kutlu’nun anılarını okurken bizi ta içimizden kavrayan bir duyarlık, görünmeyeni anlatan bir düşünme derinliği, insan sıcağını gösteren bir içtenlikle karşılarız. Asıl önemlisi bu anılar bize, kendimizi tanımayı öğretecektir. Hatay gibi bir kentin kurtuluşunda kendi kurtuluşumuzu arayacağız. …”
Şu anda okuduğum roman, Bir Göçmen Kuştu O, küçük yaşta doğduğu topraklarından ayrılmak zorunda olan Adil Emir Bey’in, bir osmanlı aydınının yaşam öyküsünü anlatıyor.
Bu kitapla Madaralı Roman Ödülünü aldı (1986). Doğal olanı, gerçeği anlatırken savaşların acısını okuyucu ile paylaşıyor. Göçler, bitmiyor, bitmeyecek gibi görünüyor. Umut Yolcuları adı altında her gün basında yakalananlar, sanki suç işlemişler gibi, ölenlerin haberleri hiç sona ermiyor. Dramlardan, Izdıraplardan ve Türkiye’den Avrupa’ya yasadışı gitmek isteyen göçmen sorunlarından çok azı Avrupa’ya ulaşıyor.
Ayla Kutlu’nun kendi sözleriyle yazımı bitireyim: “Anıların içine daldıkça unuttuğumuz gerçekleri, değiştirdiğiniz olayları ve asıl önemlisi, hiç bir zaman çözemediğiniz tavırları apaçık, düpedüz anlıyorsunuz… .
Onların gerçek hikâyesini hiç bilmemenin ne önemi vardı? Hikâyeleri yazarlar yaratırlar … .
İnsanların değer yargılarının onları nereye götüreceğini, neler yaptıracağını, barış içinde ve birlikte yaşamanın nasıl da pamuk ipliğine bağlı olduğunu … .”
Bu kadar çok yönlü yazarın kitapları gibi, aldığı ödüller de saymakla bitmez. Birçok kitabını Bilgi Yayınevi yayınlamıştır. Okuduğunuzu biliyorum, iyi okumalar diliyorum.
 
Hoşça kalın!  
İlter Gözkaya – Holzhey 
Emekli Öğretmen
 
Kaynaklar: 
Akköy Kültür-Sanat-Edebiyat Dergisi, Eylül-Ekim 2008
 
 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.