ÖNCE ETİK

ABONE OL
18:11 - 01/10/2020 18:11
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ÖNCE ETİK

Dinî inançlar ve uygulanan ibadetler insanlığa çok faydalı olmuş, felâketlerden korumuştur. Fakat ilk çağdan başlayarak dinler kötü amaçla, kutsal savaş adıyla şiddet uygulanınca insana zulüm vermiştir.

Asırlarca mücadele ve birikim neticesinde Fransız Devrimi’nden sonra lâiklik devlet anayasasına alınmıştır. Bugün lâikliğin anlamını yeniden yazıyorsak, Türkiye tarihi iyi kavranmamış, demek ki okullarda iyi anlatılmamıştır. Devlet ile din işlerini ayırmak demek kısır kalmış, doğru açıklanmamıştır.
Küreselleşmeye öncü olan yazar, dünya şairleri insanlara yerkürenin hepimize ait olduğunu anlattılar. Edebiyat yerine para, ticaret, ekonomi çıkarları küreselleşmeyi yeni bir düşünce gibi hortlattı.

İnsanın özünde sosyal varlık olması var. Bu nedenle sosyal yaşamda kuralları uygulama, bebek doğar doğmaz başlıyor. Sevgi çocuğun büyümesinde en önemli etkendir. Doğru uygulanırsa bütün dinlerde sevgi birleştiricidir. Sevgiyi dindaşından öteye götürerek insan sevgisini aşıp, canlı ve doğa sevgisine ileten yolu ETİK gösterir.

Dinde iman doğuştan sonra öğrenilen bir olgudur. Bu nedenle 
Sekülar Etik anlayışı çatısı altındadır.

Dini kötü amaçlı, gücü elde tutma maksadından korumak devlet kontrolü himâyesinde uygulama, ancak anayasada lâiklik ilkesiyle mümkün olur. Türkiye’de özgür bir ülkeye geldiğimi giriş yaptıktan sonra ilk duyduğum ezan sesliyle anlarım.
Bunu lâik idareyi içine sindirmiş, benimsemiş bir devlet modeline borçlu olduğunu unutanlara hatırlatmak öğretim üyelerinin görevidir.

Haziran 2016’da 80 yaşına girecek Budha din önderi Dalai Lama, insanlığa çağrı yaptığı Sekülar Etik kavramını çatı olarak ele alıyor. Önce insan olma özelliklerini lâik bireyin benimsemesi gerektiğini dile getirip düşüncesini bir kitapta toplamış.
O din adamı diye kitabını tanıtmaya reddeden biri veya bir dernek, zira ben Atatürkçü lâik biriyim veya derneğim derse de hatalıdır. Bir insan dinî inanca sahip olarak da lâik devletin doğru olduğuna inanabilir.

Zira o da lâik devletin her dine eşit mesafede olması nedeniyle dindar olma veya olmama özgürlüğüne sahip olduğunun bilincindedir. Türkiye’de veya uzantısı Yurtdışı Türklerde yanlış anlaşılma, lâiklik anlayışını dinsiz gibi göstermektir.
Sekülar Etik ateistleri de içine alıyor, hoşgörüyü gösteriyor. Onların inandıklarına da saygı gösteriyor. Bu anlamda kendini yetiştiren, donatan insan hem kendisiyle hem de dış dünyası ile barışıktır.

İçinde sevgi ile donanmış insan şiddet uygulamaz, başka yaşam biçimine, inanışına saygı gösterir. Öteki yaparsa zenginleşme, çeşitlilik olarak görür ve düşman saymaz. Çünkü kafasına, kalbine ve gönlüne ağırlık yapan nefret, kin gibi negatif kötülük duygularından arındırmıştır.

Demek ki önce her birey iç dünyasını silahsızlaştıracak, sonra dünyada silahsızlaşmanın önemini bilerek savaşa karşı koyacak.
Bilinmeyen, tanınmayan şeyler, kişiler ve halklar korku yaratır. Paylaşma korkusu şiddete yöneltir. O halde eşit paylaşım dünya halkını savaştan korur. Diyalog dinler arasında, halklar arasında hiç bu kadar önemli olmamıştı.

Bugünün küçüğü yarının büyüklerine önce Etik kurallarını öğretmek gerekir. Sekülar Etik kavramı dini, muaşeret kurallarını, insan sevgisi, şiddetsiz bir yaşam niteliklerini içinde barındırır. Din dersi devlet yönetimin üstünde değildir. Devlet dinin kötüye alet edilmesine karşı koyar.
İnsanın iç huzur ve barışı için meditasyonun önemi ve uygulaması bütün dünyaya yayılıyor. Politikacılar huzura kavuşmaları için kendi içinde barışık olursa, konuşmalarında sürekli bir düşmana işaret edip, toplumu kutuplara ayırmaz.
Paris’te görülen terör olayından sonra Dalai Lama Sekülar Etik eğitimin önemine vurgu yaptı.

Bütün dinler içeriğinde şiddet izleri taşıyor. Bu nedenle 
21. yüzyılda Sekülar Etik derslerine önem verilmelidir. Etik dinden önce gelirse dinde yanlış anlaşılan negatif elementleri lâik birey arındırarak inanır.

Kendine yapılmasını istemediği kötülüklere, başkalarına uygulanırsa da karşı koymak insanlığın özünü oluşturma olmalı. Sadece benim ülkemde barış olsun demek, insan olma için yeterli değildir.

Hoşça kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey                

Bu konuda mutlaka okunması gereken kitap bütün dünya dillerine çevrilmiş:

Der Appel des Dalai Lama an die Welt, Ethik ist wichtiger als Religion.

(Franz Alt ile)
Red Bull Media House GmbH, Wals bei Salzburg
ISBN: 978-3-7109-0000-6

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.