ÖLÜMDEN SONRA

ABONE OL
18:12 - 01/10/2020 18:12
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ÖLÜMDEN SONRA

İnsanın ölümden sonra yok olacağına inanılması güç bir düşüncedir. Doğada hiçbir şey ve canlı tamamen yok olmaz. 

Fiziksel ve kimyasal değişim sonunda başka şekilde varlığına devam ettirir. Cennet cehennemi tarihte birçok filozof, yazar, psikolog, resim ve müzik sanatçıları konu olarak işlemiştir.
Tek tanrılı dinlerden Musevi dininde vücut ve ruhun tanrı katında yaşadığına inanılır. İsrail dışında yaşayanlar dahi tekrar dirilişe inanır ve cenazelerini oraya götürmeye çalışırlar. Liberal düşüncede olanlar cennet cehenneme, bir sorgulama olacağına inanmazlar. Tutucu olanlar peygamber Elia nezdinde nefret, kin, rekâbet gibi duyguların olmadığı cennette yaşamın devam ettiğine inanırlar. Cehennem kavramı antik çağdan sonra var sayılmış.

Hıristiyan dininde ölümden sonra dirilişe iman, İsa peygamberin çarmıha gerilmesiyle başlar. Paskalya Bayramında diriliş kutlanır. Bayramın ilk günü Cuma, ölüm yas günüdür. 
O gün sakin sessiz geçirilir. Mezar ziyaretleri yapılır. Bazı eyaletlerde eğlence yerlerinde gürültü, yüksek sesli müzik yapmak yasaktır. Pazar günü tekrar dirildiğine inanılır ve doğuş kutlanır. Gelenekler baharla birleştirilmiş, yumurta süsleme doğum, doğanın canlıkların uyanması bayramı renklendirir.

Ruhun vücutla yaşama öbür dünyada devam ettiğine, sorgulama gününde iyilerin ödüllendirileceğine, kötülerin cezalandırılacağına inanılır.
Martin Luther’in reformuyla Protestanlarda ölümle geçmiş kapanmıştır. Tanrı affedicidir, kullarını sever. Öbür dünyada sorunsuz yaşanır.

İslam’da Azrail ruhu vücuttan ayırır. Hesap gününde iyilik ve kötülükleri kayda geçmiş olarak mahkeme günü başlar. İyiler ve inananların çenette gideceğine melekler karar verir.
Savaşların olduğu bu günlerde çok konuşulan bir konudur. Vatan ve millete hizmet ederken ölenler şehit mertebesine yükselir, cennete gittiğine inanç farzdır.

Bir sağlık programında Doktor Müslümanın Müslüman için duası geçerlidir, diyor. Penceremden her gün tekerlekli sandalyede Müslüman eşini doktora götüren, onu bakımevine bırakmayan, evinde bakan 80 yaş üstü Hristiyan komşumu görüyorum ve onun için eşi dua ediyor. Duam geçerlidir inşallah, amin.
Bazı televizyon yayınlarında cennet öve öve bitirilmiyor. Sorunsuz, hastalıksız güllük gülistanlık bir yaşam vaad  ediliyor. Dinleyenlere hemen ölesi arzusu uyandırılıyor. Masallarda canlandırıldığı gibi cennet bahçeleri, hurilere kavuşmak için bazı gençler kendisi ile birlikte suçsuz insan, kadın erkek çocuk demeden öteki dünyaya götürüyor.

Almanya’da dergilerde, hatta televizyon yayınlarında teröristlerin biyografileri veriliyor ki sebepleri ortadan kaldırılsın.

Suriye’de ölümden kaçanlar Avrupa’ya sığınmaya geliyor. Avrupa ülkelerinde yetişen bazı gençler tam tersine savaşa gidiyor. Beyinleri cennete gidecek, Allah uğrunda öleceğine inanacak şekilde yıkanıyor. Burada bir tuhaflık, bir çelişki var.

Gençleri teröre itmemek, bu dünyada da cenneti kurmakla mümkündür. Savaşsız, eşit haklara sahip, doğaya, basın ve medya hürriyetine saygı gösteren insanlarla cennet yaratılır.
Küreselleşme her yönde geliştirilmelidir. Silah satarak yalnız ticarette anlamına gelmemelidir. Tek bir yerküre vardır, dünya vatandaşı olabilmek yerküremizi cennete çevirebilir. Şu anda dünyada 50 milyon insan yollara düşmüş, evini yurdunu terk etmiştir. Avrupa 1,5 milyon sığınmacıdan vebadan kaçar gibi kaçıyor, 24 saat başka bir felâket konuşulmuyor, tek felâket sığınmacılar. 

Her bebek tertemiz doğar, çevresi bu hamura şekil verir. Aile, okul, çevre geleceğe yön verir. İnternet çağında medya ve basının çocuk eğitimine etkisi çok önem kazandı. Terörün kaynağı kurutulmazsa geçmişte sivrisinekle savaşmaya benzer. Bataklıklar kurutulmazsa önüne geçirilmez, larva orada çoğalıyor.

Budda’ya öğrencisi ölümden sonra ne olacağını sormuş. Cevap şöyle: Nereden bileyim, daha oraya gitmedim ki. Okyanusa benzer bir konu, en iyisi okuma ve yazmaya devam etmek.

Hoşça okumayla kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey                

Bu konuda okumaya devam:
Hans-Jürg Braun, Das Jenseits – Die Vorstellungen der Menschheit über das Leben nach dem Tod, it 2516, İnsel-Verlag Frankfurt a.M., 2000
ISBN: 3-458-34216-8  

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.