OKULÖNCESİ EĞİTİM

ABONE OL
17:57 - 01/10/2020 17:57
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Öğretmen yazar olarak yazılarımda sık sık dile getirdiğim konu eğitim ve öğretim. Bazı önemli bulduğum mevzuları tekrar ediyorum.

Biz emekli öğretmenler deneyimlerimizi aktara aktara politikacılara ulaşıyoruz. Neticede olumlu gelişmelere şahit oluyoruz.

Okula yeni başlayan öğrenciler için ailenin yaptığı masraf oldukça kabarık. Bilhassa ailede işsiz varsa daha zor. Orta öğretimde daha fazla okul gideri çoğalıyor.

Toplumun geleceği çocuk yuvasında başladığını anlattığımızı, Berlin Parlamento SPD grup başkanı Milletvekili Raed Saleh’in yazdığı haberi Ekim ayı raporundan anlıyorum.

Yuvadan üniversiteye kadar öğretim mecburi ve parasızdır. Berlin Almanya’da diğer eyaletlere örnek olacaktır. Yuvada veya öğleden sonra ev ödevleri yapılan okul kreşlerinde yalnız parası olan ailelerin çocukları oynamıyacak. Okul kitapları için alınan yüz Euro katkı parası artık ödenmeyecek. Kamuya ait taşıt araçlarında yıllık bilet abone ücreti yetmiş Euro devlet yardımı yapılacak. Uluslararası yapılan anket sonuçlarında Almanya’da öğrencilerin başarısı ailenin ekonomik durumuna bağlı olduğu görülüyor.

Aile çocuğun okul masraflarını giderebilmek için gıda giderlerinden kesmek zorunda kalmamalıdır. Eğitim bilim insanları üç ile altı yaşları arası noksan kalan gelişimin ileriki yıllarda karşılanamadığı konusunda hemfikir. Çocuk altı yaşında eğitilmiş okula, öğrenmeye hazır olması yalnız yuvada, ana sınıfında mümkündür. Yuva (Kindergarten) ve öğleden sonra ev ödevleri yapılan kreşin (Hort) ücretsiz olması, bu kuruluşların artık barınak yerleri değil eğitim öğretim kurumları olmaları anlamına geliyor.

Elbette ücretsiz olması yuva, ana sınıfı, öğleden sonraki kurumlarda eğitim kalitesinin düşmesi anlamına gelmez. Buna paralel olarak eğitmen ve öğretmenlerin tahsil yapmalarında müfredat programı ona göre geliştiriliyor.

İstatistiklerde işsizlik sayısı ve öğretimde zayıf not alan öğrencilerin göçmen kökenli aileden geldiği veriliyor. Bu, Türk aile ve çocuklarını çok yakından ilgilendiriyor. Eylül ayında Türkiye’de de okullar başlamıştı. Aileler orada da şikâyet ediyorlardı, bilhassa dar gelirli ailelerin çocuklarının geleceği için Berlin modeli örnek olabilir.

Milletvekili Raed Saleh, raporunda 2019 yılında birinci ve ikinci sınıflarda öğrencinin öğleden sonra kreşe gitmesinde hakkı olup olmadığı ön kontrolü gerekmeyecek ve ücretsiz olacağı, müjdesini veriyor. Göçmenlerin ve fakir Alman ailelerin oturduğu ilçelerde okulların tam gün ders yapmaları için Sosyal Demokratların çok uğraşı verdiğini biliyorum. Seçtiğimiz Milletvekilleri emekli öğretmenlerin deneyimlerinden faydalanmayı görev bilirler. Politika yaparken tabandan uzaklaşmamaya özen gösterdiklerini yaşadığım ilçe Berlin-Spandau’da çok yakından takip ediyorum.

Rapor ve haberini Raed Saleh şöyle noktalıyor. “Sevgili partili yoldaşlarım, benim şehrimiz için bir vizyonum var.
Aileye dost arkadaş olduğu Berlin aile politikasının Avrupa’ya örnek olmasını arzu ediyorum. Bu, ancak ve ancak sosyal hak öğretim politikasıyla, her çocuğa aynı gelecek perspektifi vererek, eşit şans vermekle mümkündür.”

Çocuklarımızın geleceği oturduğu semte ve ailenin gelirinden bağımsız olması şarttır. Avrupa deyince elbette Türkiye’yi dahil ediyorum.

İlk neslin kurduğu Türk dernekleri yönünü Türkiye’ye dönerek etkinlikler yapıyor. Fakat ikinci ve diğer nesiller gittikçe Almanya partileri içinde çalışıyor. Gençleri daha fazla bu yönde teşvik etmeliyiz. Önemli olan kuşakların birbiriyle olan iletişimini aksatmamaktır. Bu konuda bazı eksiklikler, hatalar var. Çalışmalarını iki dilde gerçekleştirmeleri şart olmuştur. 
Okulöncesi öğretim eşit şartlarla başlamalı derken, aklıma seminer müdürümüzün verdiği şu misal geliyor. Fil ile fareyi koşu yarışında, ağaca tırmanmayla sonuçlandırırsak, alınan değerlendirme haklı olamaz.

Bu nedenle eğitim, öğretim aile politikasını görev bilen Türk dernekleri istatistik sonuçları verilince seslerini çıkarıp, yorum ve açıklamalarda aktif olarak rol almalıdır.

Sesli kalınız!

İlter Gözkaya-Holzhey                

Kaynak:
Spandauer Echo [SPD], Oktober 2018, Jahrgang 67, Nr:3, s.1

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.