OKUL TATİLİ BAŞLARKEN

ABONE OL
11:55 - 23/10/2020 11:55
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bir ders yılını daha geride bırakıyoruz. Çocuklarımızın karnelerindeki notlar sadece onların değil, aynı zamanda ana -baba olarak bizlerin de aldığı notlardır. Sene içinde çocuğu ile daha fazla ilgilenen velilerimizin çocuklarının daha başarılı olduğu görülecektir. Her şeye rağmen kötü not alan çocuklarımızı da anlayışla karşılamak ama gelecek ders yılında onların başarılı olmaları için gereken önlemleri almak, öğretmenleriyle görüşmek ve yapılan önerileri dikkate almak gerekiyor.

Tatilde çocuklarımızın iyice dinlenmesi ve yaz tatili süresince kent idaresi tarafından çocuklar için düzenlenen etkinliklere katılması son derece önemlidir. Tatil çocuklar için oyun demektir, ama bu süre içinde çocuklarımızın kitap okuması da gereklidir. Bunun için onlara sevdikleri çocuk masalları, öykü ve şiir kitapları verilmelidir. Bunun için her kentte bulunan Şehir Kitaplığı’ndan yararlanabiliriz. Bunun dışında istediğimiz Almanca kitapları her kitapçıdan temin etmek mümkündür.

Türkiye’ye izine giden yurttaşlarımızın mutlaka bir kitapçıya uğrayıp çocuklarının yaşına ve seviyesine uygun kitaplar almaları yerinde olur.
İzine gidemeyen yurttaşlarımıza ise, Almanya’daki Türk Kitapevlerine uğramalarını salık veririm. Keloğlan, Nasrettin Hoca, Pamuk Prenses gibi kitaplar, hayvanlar üzerine yazılmış masallar, şiirler ve öyküler ilkokul çocuklarının ilgisini çeker. İlkokuldan sonra ise onlara kahramanlık hikâyeleri, macera kitapları, polisiye romanlar ve diğer edebiyat ürünleri verilmelidir. Okuma alışkanlığını kazanan bir çocuk, ders kitaplarını daha kolay okur ve anlar. O açıdan her çocuğun kitaplığında en az elli adet Türkçe ve Almanca kitap bulunmalıdır.

Sadece çocuklar değil, ana- babalar da başta çocuk eğitimi konusu olmak üzere kendilerine kitap almalıdırlar. Bu konuda sizlere Prof. Dr. Haluk Yavuzer’in, Çocuk Eğitimi El Kitabı, Çocuğunuzun ilk 6 Yılı, Okul Çağı Çocuğu, Ana-baba ve Çocuk, Resimleriyle Çocuk, Çocuk ve Suç, Çocuk Psikolojisi adlı kitaplarını öneririm. Ayrıca Prof. Üstün Dökmen’in ve Doğan Cüceloğlu’nun yetişkin eğitimi konusundaki kitapları mutlaka okunmalıdır.

Ayrıca yakın tarihimizi öğrenmek ve çocuklarımıza aktarmak açısından hepimiz, değerli yazarımız Turgut Özakman’ın Şu Çılgın Türkler, Diriliş- Çanakkale, Cumhuriyet kitaplarını, bunun yan ısıra Atatürk, Kurtuluş ve Cumhuriyet CD’lerini edinebiliriz. Unutmayalım; tarihini iyi bilmeyen ulusların coğrafyasını başkaları çizer.

Türkiye’den gelirken bavulumuzda mutlaka romanlar, şiirler, öyküler ve masallar bulunmalıdır. Bu kitapları hem kendimiz okuyalım; hem de çocuklarımıza tek tek verip okutturalım, anlattıralım. Göreceksiniz onların dili gelişecek ve konuşması düzelecektir. Yurt dışında anadilimiz Türkçeyi yaşatmak istiyorsak okumayı asla ihmal edemeyiz.

Okullarda, haftada ortalama iki- üç saat gibi kısıtlı bir zaman süresince verilen Türkçe dersleri, çocuklarımız için çok yararlıdır ama, bunu yeterli göremeyiz. Kaldı ki çocuklarımızın büyük bir çoğunluğu Türkçe dersinden mahrum bırakılmıştır. Yurt dışında Türkçemizi yaşatmak istiyorsak hepimiz üstümüze düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmek durumundayız. Çocuklarını Türkçe dersine göndermeyenler, onlara Türkçe kitap almayanlar ileride bunun acısını mutlaka çekeceklerdir.

Türkiye’ye izine giden yurttaşlarımıza hayırlı yolculuklar ve burada kalanlara iyi tatiller dilerim. Bol kitaplı günler dileğiyle…

Bahattin Gemici

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.