Öfke ile Kalkan

ABONE OL
19:06 - 01/10/2020 19:06
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 Öfke ile kalkan ziyanla oturur. [atasözü]

Öfke konusunda birçok köşe yazarları düşüncelerini çeşitli gazetelerde açıkladılar ve hemen atasözlerimize başvurdular. Böylece dilimizin gücünü ve zenginliğini, bir kere daha açıkça ortaya koydular.
Bilhassa bir devleti, bir partiyi, bir okulu veya bir şehri idare edenlerin öfkelerine hakim olması gerekir. Aksi takdirde bir anlık öfkenin yalnız zararı kendisine değil idare ettiği ülke, parti veya şehirde yaşıyanlara da ulaşacaktır.
İdare ettiği insanlara örnek olma sorumluluğu olan insanlar duygularını baskı altına almayı öğrenmek zorundadır. Büyük sorumluluğu olanlar konuşmalarını hep not alarak yapmalı ve en az bir danışmanı olmalıdır.
Birini yargılamadan önce geçmişte kalan hikâyeyi iyi anlamak gerekir. Bir anne çocuğuna beddua etmişse durup dururken etmez, bunun mutlaka bir sebebi vardır.
Bir devletin, bir ülkenin de kişiler gibi sabrı tükenebilir. Batı Avrupa’nın Türkiye’ye davranışı da zaman zaman bunu anımsatıyor. Sorun, zaman seçimi, nasıl ve hangi mekanizmalarla masaya yumruk vurmalı, oluyor.
Adam kızmayınca belli olmaz. Bir insanın nasıl kızdığına şahit olmazsak, onu tanıyorum diyemeyiz.
Arı kızdıranı sokar. Suç kimde olabilir. Öfkelenen mi, yoksa öfkelendiren mi, suçlu olur.
Ateşe körükle gidilmez. Okul bahçesinde bilhassa erkek çocukların kavgalarında rastlıyoruz. Hatta tempoyla taraf tutarlar.
Darılmış kudurmuştan beterdir. Aşağılanmış insan kudurmuş gibi davranış gösterebilir. Bihassa uzun süre sabredilip, biriktirilmişse.
Gazap her fenalığın başıdır. Birçok kötülükler bir anlık öfke ile başlar.
Öfke gelir göz kararır, öfke geçer yüz kızarır. Öfkelenince davranışına, sözlerine hakim olamayan insan öfkesi geçince pişmanlık duyar. Belki de en çok sevdiği insanı üzdüğünü iş işten geçtikten sonra anlar. Bardak, vazo camdan ise kırılmıştır, tamir edilemez, bazı kırgınlıklar da tekrar düzeltilemez.
iltergh-23-02-b.jpg
Bıçak yarası unutulur, dil yarası unutulmaz.
Keskin sirke küpüne zarar verir. Eskiden sirke seramik kaplarda saklanırdı. Sirke kendi kabına zarar verir. Yani hırslanan insan önce kendine zarar veriyor, bilhassa negatif hormon salgılarıyla sağlığına, vücuduna kötü etki eder.
Mümin kişinin dargınlığı tülbent kuruyuncaya kadar sürer. Hiç değilse üç gün diyelim, önemli olan kinci olmamak. Eskiden kadılar yirmidört saat geçmeden herhangi bir davayı görüşmezlermiş.
Öfkeli dilencinin torbası boş kalır. Öfke ile, ulaşmak istediğimizin tam tersini elde ederiz.
Pire için yorgan yakılmaz. Pireyi yok etmek daha akıllıca bir iştir, yoksa yorgansız kalıp üşümek var.
Yumuşak huylu atın çiftesi pek olur. Uzun süre sabreden insanın öfkesi tehlikeli olur.
Öfke baldan tatlıdır. Öfkesini açığa vuran içini boşaltıp, rahatlar. Bir öğretmen arkadaşıma peygamber sabırlı derdik. Klinikte ona bağırmasını öğretmişlerdi.
Sabrın da bir sınırı olduğunu şu alman atasözü anlatıyor:
İncitilmiş, yaralanmış sabır öfkeye döner, kuzu da sinirlenebilir.
Sabrın sonu selâmettir.
Sabreden derviş, muradına ermiş.
Sabır zordur, meyvası tatlıdır.
Belâya sabır gerek.
Ama sabır taşını çatlatmadan.
Ayrıca öfkeyi aşırı bir şekilde baskı altına almak depresyon, alkol bağımlılığı gibi psikolojik hastalıklara sebep olur.
Bağıran kaybetmiştir, zayıf olduğunu gösterdiğinden sonrası argumenleri dinlenmez, artık inandırıcı olması geçmiştir. Zira öfke mantıklı düşünmemizi engeller.
iltergh-23-02-a.jpgÇocuk yaşlarda duyguları yönlerdirme eğitimle mümkündür. Çocuklara sorunlarını konuşmayı bir kural haline getirerek, anlatmalarına fırsat verilmelidir.
Almanya ile Türkiye futbol maçlarında sekiz yaşındaki bir çocuk bir yanağına türk bayrağı resmi yapar, bir yanağına alman bayrağı çizerek hangisi iyi oynarsa, yenerse onunla sevineceğim, der. Sınıfta alman arkadaşları onu dışlar, yalnız bırakırlar. Öğrenci hem çok üzülür,hem de çok öfkelenir. Annesi ve babası çocuğu evde öyle güzel, güçlü hazırlarlar ki, bu öğrenci sonra sınıf başkanı seçilir. Sınıfında başka türk çocuğu dahi yoktur.
Sevgili okurlarım, ailenin çocuk eğitiminde önemine sık sık yazılarımda değiniyorum. Zira zaman ve yer eğitimi yalnız okullara bırakmamıza engel oluyor. Çocuğun güç ve enerjiyi evde toplaması gerekiyor. Veli derneklerinin açıklamalarına kulak veriniz. Emekli olanlar çevrelerindeki çocuklu ailelere yardım etmelidir.
Biraz da atasözlerinden faydalandığım lügatdan [1] bahsedeyim:
Metin Yurtbaşı 5000’den fazla atasözünü derleyip bir kitap değil,
bir anıt yazmış. Prof.Dr. Wilfried Buch, 26 sene Ankara Üniversitesi almanca bölümünü idare ediyor. Bu derlemede yardımcı olmuş.Atasözlerin almanca da benzerleri olanlarını yazarken danışmanlık yapmış. Böylece bir şaheser yaratılmış. Sabır, öfke, gurur, kötülük gibi 172 kategori içermektedir.
Hava öğretmen kıdemli yüzbaşı olan Metin Yurtbaşı’nın sözlerine kulak verelim:
“Düşüncelerimizi, görüşlerimizi oluşturmada bize yol gösterdikleri ve gözlemlerimizi kısa, özlü bir biçimde ifade ettikleri için dilimizden düşürmediğimiz atasözlerimizi daha iyi tanımak, bilmek bizler için ne denli yararlı ise, bu kültür birikimimizi evrensel nitelikleri dolayısıyla başka uluslardan insanlara tanıtmak ta o denli kazançlı olacaktır. Atasözlerimizin dünya insanına tanıtımında biz aydınlara önemli görevler düşmektedir.
Ben atasözlerinin bir yöresel malzeme olmanın ötesinde, insan davranışlarının evrensel bir ürünü olduğuna inanıyorum.
Karşılaştırmalı, alman ve türk atasözleri olarak hazırlamamın nedeni de bu; onların evrenselliğini kanıtlamaktır. Tıpkı Beethoven’in müziği gibi evrenseldir atasözleri.”
Sakin, zengin kıvrak ve derin atasözlerini ve şiirleri yerinde kullanan, hatta bazan da fıkralarla konuşan, bağırmadan ve yapamadığı işler için başkalarına öfkelenmeyen politikacılarımız olsun, diyorum.
Bir ulusun değerini atasözleriyle ölçün! (alman atasözü)
Hoşça kalın, ama sakın atasözsüz kalmayın.
İlter Gözkaya – Holzhey 
Emekli Öğretmen
[1]
Metin Yurtbaşı,
Türkisches Sprichwörter-Lexikon, 2. Auflage 1994, 430 s.
{Türk ve İngiliz atasözleri derlenmiş başka bir lügatı da var.}
İSBN 975-95703-1-9
Fotos: Wikipedia Ansiklopedi

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.