NOEL YILDIZI

ABONE OL
18:05 - 01/10/2020 18:05
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

NOEL YILDIZI

Bilgeler çoban yıldızını görünce çok sevindiler.

Hıristiyanların kutsal kitabı İncil’de Noel hikâyesi böyle başlıyor. Yıldızı takip ederek Dünya’ya umut getirecek bebeğin doğduğu yeri bulur, Meryem anaya yardım eder ve doğan bebek için dualarını iletirler. Bebeğe ve annesine altın gibi değerli hediyeleri verirler.

Kral Herodes doğacak erkek çocuklardan biri kral olarak gözlerini açacak ve ona rakip olacak, diye falcılardan duyunca çok korkar. Öyleyse bütün doğan erkek çocuklar öldürülmeliydi.

Bugün savaştan kaçan sığınmacılara sınırları kapatan Hıristiyan alemi, mülteci olan İsa peygambere inanıyorlar, doğumunu bir ay boyunca kutluyorlar.

Noel’i karşılamaya, dört hafta önce kilise gibi önemli binaları süslediği Çoban Yıldızının anlamını düşünmeden, yıldızın romantik atmosferinde başlanıyor.

Noel pazarlarında çok çeşitli suni yıldızlar parlıyor, fakat baş köşeye yerleştirilen Çoban Yıldızıdır.

2000 yıl önce geçtiğine inanılan bir hikâye çeşitli değişmelere uğramış, coğrafi özelliklere uyarlanmış. Çocuklara yönelik bir bayram, renkli hediyelerle yetişkinler için de çekici bir hale getirilmiş. Ülkelerin ekonomisini canlandırıyor, çalışanları sevindiriyor. Bazı meslekler bayram hediyesi olarak bir de ek maaş alıyorlar.

Denizciler, çobanlar pusuladan önce gökyüzüne bakıp yıldızları takip ederek yol buluyorlardı. Bugün internet bağlantısı ile gidilecek yeri bulma çok kolaylaştı.
Bastığın yeri bilmezsen, gideceğin yeri de bilemezsin. Bir yıl daha geride bırakırken bayram neden buradayım, nereye gitmek istiyorum, sorularına cevap aramaya bir vesile olmalı.
Noel yıldızı geleneği İsa’nın Dünya’ya gelişini hatırlatır. Saksonya eyaleti Löbau’da 1722 yılında kont Nikolaus Ludwig von Zinsendorff tarafından kurulan bir cemiyette ilk defa yapılmıştır. İnançları Protestan olduğu için yurtlarını terk eden göçmenler burada toplanmıştı. Soğuk ve karanlığa karşı mum ışığında yıldızla aydınlatılmıştır.

Ondokuzuncu yüzyıla kadar çeşitli okul, yuva, bakımevleri yatılı olarak çocuk ve gençlere barınak olmuş. Yıldızın bugünkü şekli cemiyetin ellinci yılı kutlanırken verilmiştir. İçinde bir lamba var, 110 köşeli bu yıldıza matematik dersinde son şekli verilmiştir. Misyonerlik çalışmalarıyla Hıristiyan alemine yayılmıştır.

Seri halde fabrika üretimi 1897 yılında başlamıştır. Daha önce okullarda öğrenciler elle yapıyordu. 
Pırıl pırıl aydınlatılmış büyük şehirleri, aslında gece arabayla dolaşarak izlemeli. Hem yıldızlar karanlıkta iyi görülür hem de sokak ve caddeler kalabalık olmaz.
Her alana girmiş olan Türk işverenleri, düğünlerde balonlara renk ve şekil verenler ilgi duyar. Herrnhuter Sterne GmbH firması bu yıl 400.000 yıldız pazara sürmüştür.

İlk Adventskranz’ı J.H.Wichern 1839 yılında çocukları sevindirmek için yapmıştır. Noel’i dört hafta önce karşılar. Masa üzerine konan çelenge yerleştirilmiş renkli dört mum vardır. Her hafta bir mum yakılarak okullarda öğrencilere gün, hafta, ay kavramlarını hiç unutmayacakları şekilde öğretme amacıyla kullanılır.

Çoğu ailelerde gelenek ve görenek olarak kutlanılan bu renkli ve bol ışıklı bayramı örnek alarak İslâm dini bayramlarına daha çeşitlilik ve çok renklilik getirilebilir. Örneğin bir Ramazan takvimiyle.

Buse günah değildir, yıldızların altında.

Yıldızların altında romantik başlasın sevgi, aşk, ama uzun süreli olsun. Sevginin günahı olmasın, sevgiyle kurulan aile müessesinin süresi uzun olur. Mutlu bir ailede doğan, büyüyen çocuklar da büyüyünce eşlerini kendileri seçerlerse huzurlu olurlar. Hayatından memnun yaşayan bireylerden oluşan toplum da sağlıklı olur. Yurtdışına kaçmak zorunda kalmaz.
İsa peygamber Kudüs’te değil, Betlehem’de doğmuştur. Hikâyenin kahramanları Doğu’dan yola çıktılar, nereye varacaklarını bilmiyorlardı. Bu fevkalade güzel bir umut örneği, yola çıkan varınca neler bulabileceğini bilmeyen göçmenler için. Evini, yurdunu kaybeden başka bir ülkede yerleşebilir.

Dünya barışına hizmet edenlerin çoğu göçmen hayatı, deneyimini yapanlardır, silah satanlar değil. Savaşlara sebep olup, ülke sınırını kapatanlar hiç değildir.

Noel Bayramı’nın Aralık ayında kutlanmasının da arkada kalmış sebeplerini bilim insanları günışığına çıkarıyorlar. Araştıranlar başka kutlamaları geriye itme, önemsizleştirme adına yapıldığını görecektir.

Hıristiyanların çoğunlukta olduğu ülkelerde yaşayanların bildiği şeyleri yazıyorum. Fakat Türkiye’de bilerek, anlayarak değil, Dünya’daki gelenekler düşünmeden taklit ediliyor. Bu nedenle bazı konuları tekrarlamak zorunda kalıyorum.
Günümüzde Yahudi düşmanlığıyla İsrail Devleti’nin politikası karıştırılıyor. Bu da zaten arzu edilen bir argüman. İsrail Başbakan’ının Avrupa Birliği ülkelerinde dediği gibi, Kudüs 3000 yıldır yalnız onlara ait değildir. İsrail Devleti resmen 1947 yılında kurulmuştur.

Dünya’da ve Avrupa Birliği ülkelerinde zaten göçmen düşmanlığı, İslâm nefreti hüküm sürüyor. 

Gençler kimin organize ettiğini bilmeden, yürüyüş ve protesto gösterilerine gönderilmemelidir. Bayrak her ülkenin dokunulmaz sembolüdür yakılmamalıdır.
Yunan bayrağını ayaklar altından kaldıran örnek bir liderimiz oldu. Bu davranış savaşın hemen akabinde cereyan etmişti.
Mustafa Kemal Atatürk’ü Nobel barış ödülüne layık gören de ilk önce Yunanlılar olmuştu.

Yıllar yerinde duruyor da, biz insanlar hızlı koşuyormuşuz gibi geliyor bana.

Her şey gönlünüzce olsun, yıldızları görmek için şehirden biraz uzaklaşmak gerek. 2018 yılında çok sayıda çocuğa Yıldız adı verilsin. Sevmek için yıldızların altını beklemeyin. Fırsat kaçırmaya gerek yok, gizlemeye gerek kalmayan, sevginin yer ve zamanla yasak edilmediği ülkelerde yaşayanlara ne mutlu.

Hoşça kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey                

Bu konuda okunmaya değer:
Himmel und Erde Dergisi, Da sie den Stern sahen, wurden sie hocherfreut. Dezember 2017, Yıl 13, No.10 
 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.