NATO VE YENİ STRATEJİK HEDEFLERİ!

ABONE OL
18:59 - 01/10/2020 18:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

NATO; üye ülkeler dışında tartışılan örgüt! Soğuk savaş döneminde Sovyetler birliğine karşı oluşturulan birlik. Soğuk savaş bitmesine SSCB tehlikesi ortadan kalkmasına rağmen varlığını sürdürüyor. Bugüne Afganistan’da işgal gücü olarak ABD’nin örgütü olarak vahşete, yıkıma, katliamlara yol açmakla meşgul!

NATO’ya üye 28 ülke, Avrupa’da ortak bir füze savunma sistemi kurulması konusunda temelde uzlaştı, ancak projeye kuşkuyla yaklaşanlar da var.

Yeni strateji konsepti, 19 Kasım’da devlet ve hükümet başkanlarının onayına sunulacak. İttifak içinde reformun acil olduğunu, NATO’nun hâlâ 1999 yılında kurulan temeller üzerinde geliştiğini, ancak bu süre içinde dünyada çeşitli açılardan çok şey değiştiğini belirten Alman savunma bakanı Guttenberg, “Karşısında kendimizi savunmamız gereken, NATO’nun yeni konseptler belirlemesi gereken pek çok nokta ortaya çıktığı için yeni bir stratejik konsept, acilen gerekli” diyor.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen; enerji nakliyatı ya da sanayi tesislerini tehdit eden siber saldırılara karşı da yeni savunma taktikleri geliştirilmesinin gerektiğini, planın hayata geçirilmesi için üye ülkelerin destek vermesini ve zirveden füze kalkanı konusunda bir karar çıkacağını umduğunu söylüyor.

ABD tarafından gündeme getirilen füze kalkanı önerisinin başlıca hedefi İran! İran’ın düzenleyebileceği uzun menzilli füze saldırılarına karşı oluşturulması planlanan projenin Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Romanya’da kurulması söz konusu. Fransa ve Türkiye’nin mesafeli yaklaştığı projeye Almanya ise destek veriyor. Almanya, temelde füze kalkanını iyi bir fikir olarak gördüklerini, ancak silahsızlanma gibi diğer ögelerin de önemli bir yer tutması gerektiğini belirtiyor.

ABD’nin, ülkesinde kalan son nükleer silahlarından kurtulmaya çalışan Almanya, nükleer silahsızlanma persfektifinin de NATO’nun gelecek konseptinde yer almasını istiyor. Ancak öneriye Paris ve Washington karşı çıkıyor. Nükleer güç olarak etkinliğinin azalacağından endişe eden Fransa Savunma Bakanı Morin, NATO’nun gelecekte de inandırıcı nükleer caydırıcılığa ihtiyacı olduğunu ve füze kalkanı ile bunun sağlanamayacağını söylüyor.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates ise “Ben füze kalkanı ve nükleer silahsızlanma arasındaki bağlantı konusunda hiçbir şey duymadım. Hatta buradaki bir dizi konuşmacı, nükleer silahların bulunduğu bir dünyada yaşadığımız sürece NATO’nun da bu silahlara sahip bir ittifak olarak kalması gerektiğinin önemini vurguladı” açıklaması yapıyor.

ABD’nin, füze kalkanı projesinin en önemli ayağı Türkiye’ye yerleştirmek istediği X-Band adı verilen radar sistemi. 5 bin kilometre uzaktaki tenis topunu bile görecek. 900 milyon dolarlık bu sistem 5 bin kilometre ötedeki bir tenis topunu tespit ederek füze bataryalarına tam koordinatını verebilme kapasitesine sahip…

Türkiye ile ABD arasında İran ve Kuzey Kore’nin uzun menzilli füzelerinden kaynaklanan tehdit nedeniyle NATO bünyesinde bir füze kalkanı kurulması için müzakereler yürürken pazarlığın kilit noktası dün Amerikan Washington Post gazetesinde yer aldı. Türkiye, “Bu sadece Türkiye bünyesinde konuşlandırılacak bir proje olmamalı. NATO içinde geniş bir alana yayılmalı” itirazı yaptı. ABD füze kalkanı projesinin en önemli ayağı olarak görülen ve atılan füzeyi tespit edip izleyerek onu vuracak bataryalara koordinat bildiren radar sistemi X-Band’i kurmak istiyor. Bu radar sistemi belirli bir bölgeye sabit olarak yerleştirildiği gibi gemi üzerine ya da denize platform olarak da kurulabiliyor. Gemi üzerine kurulduğunda mobilite imkanı bulması sayesinde çok daha geniş bir alan için radar faaliyeti yürütebiliyor.

Washington’un Türkiye’ye bir sabit radar sistemi kurmanın yanısıra Akdeniz ve Karadeniz’e konuşlandırılacak gemilere yerleştirilecek radar sistemleri için de onay istiyor. Hem karada hem de kuzey ve güneydeki denizlerde bu radar sisteminin kurulması olası bir İran füze tehdidinde 3 radardan edinilecek bilgilerle İran füzesinin yerinin, hızının ve rotasının çok hızlı bir şekilde tespit edilebilmesini sağlayabilecek. Türkiye’nin buna karşı çıkması durumunda ikinci adres ise Bulgaristan olacak. X-Band dünyanın en gelişmiş radar sistemi olarak kabul ediliyor. Ortalama menzili 2 bin kilometre olmasına rağmen mobil haldeyken bu menzil 5 bin kilometreye kadar çıkabiliyor. Amerika’da yapılan testlerde uzmanlar 4 bin 700 kilometre uzaklıktaki bir beyzbol topunu havaya atıldıktan sonra takip edebildi. Amerikan Savunma Bakanlığı bu sistemlerden birini Kuzey Kore’nin füzelerine karşı Alaska’ya yerleştirdi, bir diğer ise Pasifik’te hareket halinde bulunuyor. İsrail’e de radar sistemi yerleştirilmiş durumda.

Öyle anlaşılıyor ki Türkiye bir kez daha NATO’ya evet diyecek!

Günün SÖZÜ: Akılsız yöneticilerin hatasını gelecek kuşaklar çeker.

Prof. Dr. Nurullah Aydın
Gazi Ü. İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Öğr. Gör.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.