Müzikli Veda

ABONE OL
19:06 - 01/10/2020 19:06
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 Vedalaşmak bir daha görüşmemek üzere ayrılmak. İşte böyle ayrıldık, Berlin-Brandenburg Radyosunun (rbb) çeşitli dillerden oluşan Multikulti bölümünden. Türk basın ve medyasını en çok ilgilendiren elbette türkçe bölümüydü.

Anadili tıpkı ana sütü gibi sağlıklı, tam besin olduğundan verimli ve faydalıdır. Bir saat dinliyorduk, ama bir bütünü oluşturuyordu. Berlin’de, Almanya’da ve Türkiye’de bizi ilgilendiren herşey günün programında vardı.
Yorumlarda okuduğum zaman hayret ettim. Bazıları bu yayınları pek takip etmemiş, çok şey kaçırmışlar. Zira bu kadar çok çeşitli, bir yığın haberlerin arasından, radyo çalışanları tarafsız, bizi ilgilendiren haberleri özetliyorlardı. Alman yayınlarını dinler, takip edersek teğet geçiyor. Azınlık gruplar yok gibi yaşıyorlar. Türkiye yayınları da yurt dışında yaşıyanları yok sayarak, yayın yapıyorlar.
Bu nedenle, neden çok üzüldüğümüzü anlamak kolaylaşıyor. Dile kolay otuzdört yıl alıştığımız bir yayından bir daha görüşmemek üzere ayrıldık. “Otuzdört yıl dile kolay” programı bir kitap olur.
Hoşça vakit geçirilen saat beş çayı vardır. Bilhassa derdi sorunu olmayan, çalışmayan hanımların toplanıp, çayı bahane ederek sohbet ettikleri zamandır. Ben de emekli olduğum altı yıldan beri, saat beşte multiradyo ile çay saati yapıyordum. Şimdi perde inince yalnız ve sessiz içiyorum çayımı veya kahvemi.
Hayatımızda bütün ayrılıklar böyle dorukta iken olsa. En mükemmel olduğu zirvede vedalaştık, rbb Türkçe bölümünün hazırladıklarını yalnız dinlemiyorduk, etkinliklerle çalışanları görebiliyorduk.
İşin ehli olanlar yaparsa öyle oluyor, rbb salonunda akustik çok güzeldi. Dr. Cem Dalaman ve Banu Baturay dinleyicilerin fikirlerine değer veriyorlardı.
iltergh-19-01-b.jpg
Konserdan önce bizi koridorda bekletmeyin, diye yazdığımda hemen dikkate alındı. Önerinin işlevi daha iyi olmasına hizmet etmesi önemliydi. Bu salonda yine kötü alışkanlıklardan olan, tüm akraba ve tanıdıklar için yer ayrılmıyordu. Bazan bütün bir sırayı ayırıyorlar, sonra da tüm konser boyunca boş kalıyor, kapılan yerler. Benim gibi düşünenler utanıyor bu davranıştan. Tanıdıklarımla özel hayatımda görüşebilirim. Tesadüflerin felsefesine inananlara çok ters düşüyordu. Bu konserde, bu akşam yanıma kim oturacak, diye merak edemiyorlar. Yetişkin öğrencilerim bu konuyu yaz, diyorlar. Çünkü bu mentalite Türkiye’de devlet dairelerine kadar ulaşıyor.
Bazı yorumcular biz oraya müzik dinlemek için geldik, vedalaşmaya zaman ayrılmasaydı, dediler. Bence çok muhteşemdi, müzikle veda etmek, şarkı ve türküler ona göre seçilmişti. Böyle güzel vedalaşma hafızalardan hiç silinmeyecek, hiç ama hiç unutmayacağız o sesleri.
iltergh-19-01-a.jpg
Dr. O. Can Ünver Bey’in bir yazısında bahsettiği gibi yeni kapılar açılsın. Cem Özdemir’in her fırsatta dile getirmekten yorulduğu ARTE gibi türkçe almanca bir televizyonumuz, bir de radyomuz olsun.
WDR Köln radyosuna biraz zaman verelim ve daha iyi olması için çaba gösterelim. Yani yazalım, telefon edelim ki onlar Berlin’lilerin ihtiyaçlarına cevap versinler.
Multiradyo ile Radyo Metropol FM dinleyicileri bir noktada birleşemediğine göre bunu araştırmak gerek. Yirmidört saat hizmetden yararlanamamak kötü bir netice. TD1 televizyonunun düzelmesi için yazmaktan, telefon etmekten yorgun düşmüştüm.
Ayrılıkların en acısını Anadil’den ayrılmak olarak bulmuştu Nazım Hikmet. O zaman anadili konuşma sınırlarını çok genişleteceğini, mekanı, türkçe konuşanlara tüm dünyada ulaşacağını bilmiyordu. Hele hele ölümünden sonra vatandaşlığına geri kavuşacağını sağlığında düşünmemiştir.
Kanunlar da mentaliteye uyuyor. Araştırmalarım doğru ise Türkiye’de bir büyük yazarın, sanatçının, politikacının bir okula, caddeye, parka her hangi bir yere adının verilmesi için ölmesi gerekiyormuş, sağlığında olmazmış.
En çok konu edilen, genellikle negatif, türkler olduğundan rusça konuşan grubun Almanya’da en büyük azınlık grubu olduğu son istatistiklerce ortaya çıktı. Diyelimki ikinci büyük grup türkçe konuşuyor. Ama halâ doğan çocukların onda biri türk çocuğu.
1,7 milyon türk türk vatandaşı, 1,1 milyon türk kökenli alman vatandaşı, O,4 milyon çocuk alman türk karışımı ailelerden oluşuyor. 2,2 milyon alman dost ve akraba [*], 0,2 milyon alman hayat arkadaşı var, alım satım gücü olan 5,6 milyondur.
iltergh-19-01-c.jpgTürk toplumunun %83’nün türkçe medyayı, televizyonu izlediği düşünülürse burada büyük bir sorun vardır, zira almancası iyi olanlar da türkçe yayını tercih ediyor.
Yukarıda verdiğim sayılar türkçenin Almanya’daki önemini gösteriyor. Bu ileride daha da fazla olacaktır. Para bahane edilerek kapanan Multiradyo’nun yerine daha köklü, nitelikli bir medyaya kavuşacağımıza inanıyorum. O halde birlik, dayanışma aydınlık beyinlerin sözlerine değer vererek ulaşacağımıza inanarak, finans güçlerimizi birleştirelim.
Başta Dr. Cem Dalaman olmak üzere Banu Baturay, Erhan Merttürk ve diğer çalışanlarını, tüm Türkçe yayın ekibini başarılarından dolayı kutluyorum. Hepimize herkesten, her şeyden ilişkiler doruktayken, böyle güzel anılarla müzikli vedalaşmak nasip olsun, diyorum.
Hoşça kalın!
 
İlter Gözkaya – Holzhey 
Emekli Öğretmen
 
 
[*]
Kaynak: Kitapçık, Metropol FM türkçe radyo
Wachstums-Chance
Deutschtürken
 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.