MÜZİKLİ ŞİİR OKUMA II

ABONE OL
18:46 - 01/10/2020 18:46
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 Tek başına yalnız şiir okuyunca zevk alma, iyi bir zaman dilimi geçirme, insana çeşitli duyguları yaşatabilir. Ama birlikte şiirseverlerle yazan şairin kendi sesinden dinlemek ayrı bir güzellik veriyor.

 
İşte böyle Berlin Tiyatrom’da bir şiir akşamı yaşadık. Bu geceye müzik katkısı olunca daha renkli oldu.
 
Şair Dr. Ertekin Özcan ile yaşadığım bir kaç şiir akşamından çok farklıydı bu etkinlik. Zira bu akşam şairimiz Berlin’de 40. yılını doldurmuştu. Akıcı ritmik bir dille okurken geçmişle hesaplaşmayı bitirmişti. Katılanlar çoğunlukla gençler olduğu için bana müzik ve ritimle anlatılan bir tarih dersi gibi geldi. Zaten şiirlerini sıraya koyarken politik, kültürel ve sosyal olaylara göre dizelemişti.
 
Artık acı ve hüzün vermiyen şiirleri ikinci nesille notalara dönüşmüştü. Süreç Özcan ve Duygu Keskin’in sesi, Koray Avşar’ın gitar eşliğinde yorumları çok alkış aldı. Birinci bölüm bir saatte sona erdi. Tadında bırakılıp, ikinci bölüm başka bir etkinlikte yapılsaydı daha iyi olurdu, diyenler ilk bölümde gitti.
 
Göçün 40 yılı ve Şiire Etkisi, gecenin başlığı olunca ilk yıllardan başlandı.
Yalnızlık
yabancı
her şey yabancı
konuşmadığım insan
oturduğun ev
gittiğin kahve
çalıştığın fabrika
ve acayip bir yalnızlık
bitmek tükenmek
bırakıp gitmek bilmeden
sokaklarda peşinde
evde peşinde
peşinde her yerde
her zaman bir gölge gibi
 
Türkçe’nin okullarda ilgi görmemesi, hatta dışlanması ikinci nesle oldukça etki etti. Belki de bugün salonları dolduran gençleri arayışa itti. Birinci neslin yazdığı şiirleri bestelemeye yöneltti.
 
Bir göçmen çocuğun annesine sorusu:
anneciğim
bana hep sen
almanca öğren diyorsun
ama sen bilmiyorsun
yuvada yalnızca almanca
öğrendim
okulda almanca konuşacağım
evde biraz türkçe
biraz almanca
büyüdükçe
büyüyecek dertlerim
sonra onları sana
öğrenmeden dilini
nasıl anlatacağım
 
İkinci nesil çocuklarımızın biyografisinde devamlı tekrarlanan, birbirine benzer geçmiş, okul hatıraları var. Mutlaka bir alman öğretmen sen başaramazsın demiş. İnadına o öğretmenin veya öğretmenlerin yanıldığını gösteren başarıya ulaşmışlar. Dışlanmaya karşı kenetlenme, birlikte hareket etmeye dernek çalışmalarının ve böyle etkinliklerin çok büyük katkısı olmuştur.
 
Birlikte Yoğrulacağız
biz acısını çeke çeke horlanmanın
biz anlata anlata gerçekleri
sanki hiç yaşamamışçasına azınlık
olarak
anlatmaya çalışarak çoğunluğu
sanki yeni başlamışçasına yaşama
kazımak için insanı hor görmeyi
yok etmek için dışlanmayı
birlikte yoğrulup yoğuracağız
birlikte öğrenip öğreteceğiz
birlikte sevinip ağlayacağız
onlara da
bize de
hepimize
yeniden
çoğunluklu azınlıklı
birlikte
insanca
yaşamayı
 
Göçmenin özlemi oraya varma, amaca ulaşma artık yerli olma. Azınlık hor görme, dışlanma duyguları yaşamadan, çoğunluk toplumu bireylere verilen hakları elde ettikten sonra gurbet kelimesi artık kullanılmaz olur.
Bu gece nesillerin elleri iç içeydi, birlikteydi.
Ertekin Özcan’ın biyografisi için bkz. arşivde köşeyazım:
www.ha-ber.com; Yazı Kalır
 
Müzikli şiir okuma II
 
Süreç Özcan, 1981 yılında Berlin’de doğdu. 2009’da Hür Üniversitesi (FUB) Bilgisayar Mühendisliği bölümünde diploma tezini verdi. O tarihten beri bilgisayar mühendisi olarak çalışıyor. Tüm sanat dallarında olduğu gibi müziğe küçük yaşta ilgi duydu. Gitar çalarak şarkı söylerken çeşitli duygularda yaşadığı gel gitleri dinleyiciye aktarmasını çok içten beceriyor. Besteler yapıyor.
Her insanın varolmasının değerini bilerek, bireyin gizli kalmış yeteneklerini ortaya çıkarmayı amaçlıyan seminerler düzenliyor. Bir nevi kendini tanıma, kendine güvenmeyi öğretiyor.
Duygu Keskin de aynı yılda doğdu. Liseyi Hamburg’ta bitirdikten sonra Kültür Menecerliği konusunda meslek eğitimi yaptı. Potsdam Üniversitesi’nde Diploma tezini verdi. O da çocuk yaşta müziğe ilgi duydu, şan dersleri aldı. Şarkı söylerken duygularını yaşıyor, dinleyenleri ses rengi ile etkiliyor.
Koray Avşar, 1954 yılında Ankara’da doğdu. 1968 yılından beri Berlin’de yaşıyor. Yüksek Mühendis olan Koray Türk Danış’ta emekli olana kadar çalıştı.
Müziğe olan ilgisi telli sazların ilk basamağı mandolinle başladı. Çeşitli Rock gruplarda yerini aldı.
Ayrıca kurduğu Konzept-Musikverlag Ludwig’de
Organizasyon, Produksiyon Mastering, Aranje, Mix ve Kanal Kayıt işleri yapıyor.
 
Tüm sanatçılara başarılarının davamını diliyorum.
 
Hoşça kalın!
 
İlter Gözkaya – Holzhey 
Emekli Öğretmen 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.