Matematik Hiçbir İşe Yaramaz [1]

ABONE OL
19:06 - 01/10/2020 19:06
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 Evet Ali Nesin böyle derken şaka yapmıyor. Yani doğrudan bir işe yaramaz, diyor. Bir meslek, bir uğraş doğrudan işe yarıyor. Felsefe ve matematik doğrudan bir işe yaramadığı için her işe yararlar, diyor ve devam ediyor:

Doğru düşünmeye, soyutlamaya, estediği algılamaya, cevabı olmıyan soruları araştırmayı öğretir. İnsanlığı insanlık yapan matematik, sanat ve felsefedir. Bunlar doğrudan bir işe yaramadığından her işe yarıyan dallardır.
Okulu sevmeyen bir öğrenci matematiği de sevemez. En az saygı gösterilenler çocuklar ve gençler. Yetişkinler onlar adına herşeye karar verdikleri için, öğrencilerin hata yapmalarına izin verilmiyor.
Okul öğrenciye hür düşünme olanağı vermelidir. Değişikliğe, başka türlü olmaya izin verilmelidir.
Ali Nesin’in hayatında matematiğin önemi çok büyüktür. Zira matematik yalnız yapılan bir şey ve doğruluk kesin olduğu için yanlış anlaşılmalara yer vermez.
 
nesinb.jpg
Ondan matematik öğrenenler zevkle öğreniyorlar, çünkü onun öğretmek gibi bir sorunu yok, o bildiklerini paylaşıyor.
Herkes kötü eğitimi görmek anlayışı yerine, fırsat eşitliği taraftarı.
Türkiye’nin ve dünyanın tek matematik köyüne gitmek, görmek için ya ders alacaksınız, ya da ders vereceksiniz.
Sevgili ha-ber okurlarım ve aşağı yukarı Almanya’da 700 kadar üyesi ve sayısız dostları olan Nesin Vakfı Destekleme Derneği’ne [FöNeS] bilgi vermek adına görmem mümkün oldu.
Ali Nesin’in FöNeS’e yazdığı mektuba göre cıvıl cıvıl liseli üniversiteli öğrencilerle dolu olan Matematik Köyü yaz mevsimi sonunda Ekim ayından çok önce boşalmıştı. Bize bir öğrencinin köyü göstereceğini düşünürken karşımda Ali Nesin’i görünce çok şaşırdım ve sevincimi onunla paylaştım. Bu günlerde Türkiye’de öyle şeyler oluyor ki, yalnız ben değil herkes Aziz Nesin’i çok özlüyor. Bu nedenle Ali Nesin’i görmek, birlikte olmak hayli teselli ediyor insanı.
Amfitiyatro, bolkepçe lokantası, köy meydanı, hamam köyün bitmiş bölümlerini şef kendisi bize gösterdi. Projeleri için yerler hazırdı. Cennet bahçesi, ayışığı kafesi çadır kurma yerleri henüz planlanmış.
Mimar Sevan Nişanyan’ın marifetleri neticesinde köy kazılmış ve kalıntılar restore edilmiş hissini veriyor. Adeta antik bir köy gibi. Oradan ayrılınca uzun bir zaman diliminden ayrılmış gibi oldum.
Elbette bitmesi için yardımların devam etmesi gerek [2]. 500 €’yu geçen bağış yapanların ismi bina girişinde bir tahtada yazılı, yazmıya devam edilecek.
ilter-a1f1.jpg
Berlin’de felsefe sohbetlerinde Dr. Ufuk Yaltıraklı felsefe beşiği Ege tekrar dünyanın bütün filozoflarının buluştuğu merkez olmalıdır, demişti matematik ve felsefe birbirinden ayrılmaz diyor, Ali Nesin. O halde bağışlarımıza devam etmeliyiz. Ege’nin bu şahane manzarasında gelecek nesillerin düşünmeyi öğreneceği bir matematik yazokulu.
Bu yaz üç ay boyunca 300 kadar lise ve üniversite öğrencisi gelmiş. Bir kısmı çadırlarda olmak üzere 800 hafta kalmışlar. Dünya’nın ve Türkiye’nin 16 değişik üniversitesinden 35 öğretim üyesi, 41 değişik ders vermiş [2].
Burada matematik oyunu var. Bir kitabının adı da matematik ve oyun, kitapları ve matematik dergisi için bilgilere bakınız [3].
Öğrenciler özgür, muhteşem bir deneyim yaparak ayrılıyorlar. İçlerinde matematik bilimci olacak becerikli ve zeki olanlar olduğu gibi, matematiği hiç sevmedikleri, sıfır notu aldıkları halde buradaki kurslardan sonra sevmeyi öğrenenler de vardı.
Ayrıca temizlik, yemek, bulaşık, bahçe bakımı gündelik işleri yapıp, inşaata yardım ediyorlar. Hazatlarında ilk defa tuvalet temizliyenler varmış.
ilt-b.jpgFotoğrafta gördüğünüz yolun adını Ali Nesin koymuş “Ne Var Ne Yok Yolu”, tam Aziz Nesin’lik, şanslı Berlin’liler Aziz Nesin’in “Yaşar Ne Yaşar, Ne Yaşamaz'”tiyatro oyununu görmüştük. Tıpkı ona benziyor. Yıllardır köylülerin kullandığı yol, tapu ve kadastroda kayıtlı olmadığı için yol yoktu.
Aziz Nesin 23 Aralık 1993’de vakfın maddi olanakları olunca, oğlu Matematik Profesörü Dr. Ali Nesin’in idaresinde bir matematik enstitüsü kurulmasını vasiyet etmişti.
2008 yılında “Matematik Yılı” olarak çeşitli etkinlikler yapılıyor. Berlin Urania sinema salonlarında matematiği konu alan filmler gösteriliyor, birçok konferanslar yapılıyor.
Dr. Ufuk Yaltıraklı Türk Kültür Evi’nde felsefe sohbetlerini Türkçe yapıyor.
Matematikle içli dışlı olmaya, derinleşmeye daha vaktimiz var. Daha 2008 yılı bitmeden, yağmurlu havalarda salonlar sıcak olur. Ben ençok “Matematik bugün” dizisinde “Matematik ve tesadüf”‘ü merak ediyorum.
Başka bir yazımda FöNeS’in kuruluşunu, derneğe kanat gerenleri size tanıtacağım.
 
Hoşça kalın!
 
İlter Gözkaya – Holzhey 
Emekli Öğretmen
 
Kaynaklar:
[1] Bülten FöNeS – Mitteilungen Nr. 26, sayfa 14-17, Januar 2008
 
[2] Ali Nesin’in FöNeS’e yazdiği mektup / 21 Eylül 2008
 
[3] Ali Nesin’in yazdığı kitaplar ve matematık dergisi.
    www.matematikkoyu.org
    www.nesinvakfi.org
 
 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.