MANZUMUN TEDAVİ GÜCÜ

ABONE OL
18:20 - 01/10/2020 18:20
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

MANZUMUN TEDAVİ GÜCÜ I


Almanca Poesie kelimesini araştırınca en uygun kelime olarak manzum kavramına karar verdim. Ölçülü kâfiyeli, düzenlenmiş, dizilmiş edebiyat yapıtları. Şiiri içine alıyor, ama şiir sorun ve problemleri de anlatıyor. Poesie kelimesi olumlu, romantik dize ve metinleri içeriyor.

Düşüncelerde, gördükleri ve yaşadıklarını anlatmakta zorluk çeken insan, şair ve yazarların eserlerinde anlatmak istediğini bulur. Onlar okurların dikkatini zamanında çeken, bu anı yaşamayı öğreten öğretmenlerimizdir.

Beşinci yüzyılın ikinci yarısında Hint Dramatik yazarı, Kâlidâsa yazısında olumlu bakmaya sabah başlıyor. Doğan güneşle beraber yeni başlayan günün önemine vurgu yapıyor. Dün geçmiştir, yarın gelecektir, bugünü yaşarsak yarına iyi hazırlanırız, yaşamımıza dün de olumlu geçer.
Bu anı yaşamak bir sanattır. Bunu da bize şair, yazar gibi edebiyatçılar öğretir. Her sabah yeni bir günle hayat başlıyor.

Güzellikleri görmek için sıcak iklimin olduğu yere seyahat etmek gerekmez, yaz mevsimini beklemeden de büyük şehirlerde görebilmeyi öğrenme gerek. Bu düşüncelerle akşamüzeri gün batımını Berlin’de anlatamayınca fotoğrafını çektim. Eşim o fotoğrafı, bilgi sayarın açılış sayfasına koydu. O zaman Joseph von Eichendorff’un (1788-1857)akşam ile ilgili yazısını henüz okumamıştım. Sanki gök kubbesi, yeryüzünü sessizce öpüyordu. Gün sonuna geliyor, ay yüzünü göstermeye hazırlanıyor. Gece yıldızlarla aydınlanıyor. Ilık bir rüzgâr buğday başaklarını sarıyor. Ruhum bu güzel sessizlikte sanki kanatlanıp, uçuyor. Eve adeta uçarak giriyorum.

Yalnız dıştan doğadan uyanmayan duygular vardır. İnsan içinde kendi duygularıyla bezenir. En önemli etken sevgi ve aşktır. Ulaşılmayan mutsuz, deli divâne yapan, karşı cinse olan aşk değil, insan, doğa, hayvan sevgisi yaşamda karşılaşılan sorunlara karşı koyabilecek enerjiyi bireye verir.

Umut ve cesaret veren söz, dize ve mektuplar. Rainer Maria Rilke (1865-1926), 20 yaşındaki bir subaya mektubunda sanki benim torunumla uyumadan önce ettiğim duayı anlatıyor.
Allah’ım, çözemediğim sorunlar için bana sabır, çözebileceğim problemler için bana kuvvet ve cesaret ver.
İyi ile kötüyü ayırabilmek için, akıl ve mantığımı kullanmada yol göster.

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), dünyası kararan insanın günün birinde aydınlığa kavuşabileceğini söyler.
Ölüp, dirilmeyi öğrenmek gerek üzülen, yas tutan, acıya katlanan insanın sevinme ve mutlu olma yeteneği vardır. Yani sabahı olmayan gece yoktur, demek istemiş. 

Sevgi konusunda dizeleri, sözleri edebiyat tarihinde büyük bir yeri olan Khalil Gibran’ı (1883-1931) anmadan geçilmez. Sevgi insana içindeki gizli kalmış duyguları, kalbini açmayı öğretir, der.
Korkuları yenerek sevgiye açılmak, olduğu gibi kabul edebilir. Mevsimleri beklemeden, güleceğin mutlu olacağın yere ve insanlara git, diyor. Yani sevmediğin, istemediğin topluma hatır için kendini zorlayarak gitmemeli, bir insan.
Kendine iyi bak sözünü en iyi Meister Eckhart (1260-1327) söylemiş. Sevmeye her an karşılaştığın insanla, kendinle barışık ol, başla. O senin için en kıymetli insandır. Bencil olmadan kendini tanı, ona iyi davran, der.
Yazımı Sufî söz ustası Rumi Mevlânâ’nın (1207-1273) sözleriyle noktalama şansım var.

Sevgiyle yapılmayan işler sadece ağırlık veren bir yüktür. Sevgisiz icra edilen müzik gürültü, dans ise zahmet verir, zevkten ziyade. Gökten çok sayıda yağmur damlaları yağıyor, ama her damladan inci olmuyor.

Plajda kitap okuyan komşumun okuduğu kitabı merak ettim. Bana hocam, ne yapacaksın zaman öldürüyoruz, dedi. Hiç bir şey söylemedim, ama zaman çok kıymetli onu öldürmek için değil, okumayı sevdiğimiz için okumalıyız, diye düşündüm.

Devamı gelecek.
Hoşça kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey 
Emekli Öğretmen                                             

Bu konuda okuduğum makale:
Dagmar Maria Marth, Natur und Medizin Dergisi, No. 5/2014, sayfa 4-6
www.naturundmedizin.de                     

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.