MANİSA MESİRE YERLERİ

ABONE OL
11:43 - 23/10/2020 11:43
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Manisa merkez, Yunus Emre ve Şehzadeler ilçeleri içerisinde doğanın bize bağışladığı olağan üstü mesire yerleri var.

Gel gör ki, doğanın bize sunduğu mesire yerlerini nasıl kullanıyor, koruyor, sahipleniyoruz.

MESİRE YERLERİ YÖNETMELİĞİ NEDİR?

Madde 1: Bu Yönetmeliğin amacı, toplumun çeşitli dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılamak, yurdun güzelliğine katkı sağlamak ve turistik hareketlere imkân vermek amacıyla Orman Genel Müdürlüğünce tesis edilecek ve mevcut mesire yerlerinin ayrılması, onanması, planlanması, planlarının uygulanması, geliştirilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, yönetilmesi ve iptaline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

…Madde 3: Bu Yönetmelikte geçen;

a) A tipi mesire yeri: Toplumun çeşitli dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılar. Yurdun güzelliğine katkı sağlamak ve turistik hareketlere imkân vermek maksadıyla yüksek ziyaretçi potansiyeline sahip, günübirlik kullanım imkânı yanında gecelemeye de imkân sağlar. Çadır, karavan, motor-karavan ve kır evi, kır lokantası, kır kahvesi gibi çok katlı olmayan, doğa ile uyumlu yapı ve tesisler ile yöresel ürünler sergi ve satış yeri, piknik üniteleri, kameriye ile diğer rekreasyonel yapı ve tesisleri ihtiva eder.

c) B tipi mesire yeri: Toplumun çeşitli dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılamak, yurdun güzelliğine katkı sağlamak ve turistik hareketlere imkân vermek maksadıyla yerleşim merkezlerinin çevresinde bulunur. Rekreasyonelkaynak değerlerine ve yüksek ziyaretçi potansiyeline sahip, sadece günübirlik kullanım imkânı sağlar. Kır lokantası, kır kahvesi, yöresel ürünler sergi ve satış yeri, piknik üniteleri, kameriye gibi diğer rekreasyonel yapı ve tesisleri ihtiva eder.

Kent (şehir) ormanı: Ormanların öncelikle sağlık, spor, estetik, kültürel ve sosyal fonksiyonlarını halkın hizmetine sunmak, aynı zamanda yurdun güzelliğine katkı sağlamak, toplumun çeşitli spor ve dinlenme ihtiyaçlarını karşılamak, turistik hareketlere imkân vermek ve teknik ormancılık faaliyetleri ile flora ve faunanın da tanıtılarak, özellikle çocuklar ve gençlere orman sevgisi ve bilincinin aşılanması maksadıyla izcilik, doğa yürüyüşü, bisiklet, binicilik ve benzeri etkinlikler ile kır lokantası, kır kahvesi, kültür evleri, yöresel ürün sergi ve satış yeri, amfi tiyatro, çeşitli mini spor alanları ve diğer rekreasyonel yapı ve tesisleri ihtiva eder.

…Kanun bize mesire yerlerimizin tanımını sunuyor.

AHALİ MESİRE YERİNİ NASIL KULLANIYOR?

Belirlenmiş alanlar dışında ateş yakarak.

Gürültü, görüntü kirliliği içinde aktivite yapmak.

Atıkları mesire alanlarında bırakarak…

DENETİM VAR MI?

Denetim yok!

Eğitim yok!

Uygulama yok!

Bilinçli kollanma yok!

Cezai işlem yok…

NE YAPMALI

Öncelikle mesire yerlerine gelen insanlar mesire yerlerini nasıl kullanması gerektiği şekilde yetkili kurumlarca bilgilendirilmeli.

Mesire yerleri denetlenmeli. Yasal uygulamalar hayata geçirilmeli. Bilgilendirme sonrası yaşanılan uyumsuzluklara cezai işlem uygulanmalı.

MANİSA’NIN DEĞERLERİ

Tabiat parkı, milli park, Sürreya piknik alanı, Akpınar, Sultan yaylası, Çınarlı çeşme… Mesire ortamına hazırlanarak mutlaka ama mutlaka denetlenmeli. İnsanlarda doğaya zarar vermeden iç içe yaşama bilinci oluşmalı.

Gezegen sadece bizim değil. Canlı cansız varlıklar ile birlikte yaşamak zorundayız. Yoksa, gezegende yaşam alanımız kalmaz

Hadi hayırlısı…

Ali Gültekin

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.