KURTLAR VADİSİ „VATAN “FİLMİNİN GALASI

ABONE OL
18:07 - 01/10/2020 18:07
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

KURTLAR VADİSİ „VATAN “FİLMİNİN GALASI
 
Kurtlar Vadisi deyince „derin “ilişkiler dizisi akla geliyor. 2003 yılında ekrandan seyircisine merhaba diyen “Bir mafya dizisi.” Polat Alemdar ismiyle özdeşleşmiş bir dizi. Filmin isminden ziyade başrol oyuncusunun ismi ön planda. Yaptığı işin büyüklüğü Polat Alemdar’ın boyunu da otomatik olarak büyütüyor. Osman Sınav’ın yarattığı bu mafya dizisinde Türkiye’nin ünlü oyuncularının neredeyse hepsi rol almıştır denilse abartılı olmaz. Bugüne kadar 399 bölüm çekilmiş. Mafyaya karşı milli ve dini duygularla bezenmiş bir cengaverin kapışması konu ediliyor dizide ve cengâver mafyanın bütün kirli oyunlarını bozarak adaletin sağlanmasına yardımcı oluyor.  Bu cengâver aslında devletin bir polisi. Türk halkını motive eden bir film Kurtlar Vadisi.  100 yıldan beri Batılılar karşısında bir türlü dik yürüyemeyen Türk halkı, bu film sayesinde kafasını kaldırarak geleceğe ümitle bakmaya başlamıştır. Milli ve dini motiflerin fazlaca işlendiği bu dizi sayesinde unutturulan geçmişini ve dedelerini hatırlamaya başlamıştır, komplekslerinden kurtulmaya başlamıştır Türk halkı. Polat Alemdar gençlerin idolü olmuştur.
 
Kurtlar Vadisi Filistin, Kurtlar Vadisi Irak bilhassa gençler arasında gurur kaynağı olmuştur. Filmde de olsa bir Amerikalı Generalin, bir Türk polisi tarafından etkisiz hale getirilmesi gençleri motive etmiştir, Türk halkını motive etmiştir. Yıllarca Amerikan rambolarını seyretmek için ekrana kilitlenen gençler, kendi rambolarıyla bir başka mutlu olmuştur.
 
Ancak Kurtlar Vadisi’nin kadroları birbirinden kopmaya başlayınca, dizinin de tadı kaçmaya başladı. Baronları seyrederken alınan tad, Tapınakçıları seyrederken alınamamıştır.  Tapınakçıları işlerken değinilen konular çok önemli olmasına rağmen böyle olmuştur.
Kurtlar vadisi Vatan’a gelince:
Kurtlar Vadisi Vatan, 15 Temmuz darbe girişimi’ni ele alan bir film. Filmin senaristliğini Alper Erze, Necati Şaşmaz, Cahit Kayaoğlu ve Murat Koca yapmış. Yönetmenliğini ise Serdar Akar. Filmin yapımcılığı da Necati Şaşmaz’a aitmiş.
Evet Türk halkının birebir yaşadığı olay konu edilmiş bu filmde. Dünyada eşi ve benzeri olmayan bir konu “15 Temmuz Darbe Girişimi.”
Konu seçimi isabetli, mekân seçimi isabetli, FETÖ karakterini oynayan oyuncu da isabetli; özellikle zikretmem gerekiyor, bir karakter ancak bu kadar güzel canlandırılır. Necati Şaşmaz ve ekibini tebrik ediyorum, milli ve dini duyguların alabildiğine rencide edilmeye çalışıldığı böyle bir zamanda şok tedavilerle insanımızın kendisine gelmesini sağlıyorlar.
 
Hollywood’un yıllarca yaptığı tahribatın izleri, Kurtlar Vadisi ve benzer filmlerle yeni yeni temizlenmeye başlandı. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde bu görevi Cüneyt Arkın, Serdar Gökhan ve Kartal Tibetler yapıyordu. Bir ara, birden kendi değerlerimize yabancılaştırılmaya başlandık, TRT’nin “Kuruluş” dizisiyle şöyle bir debelendik ama ayağa kalkamadık. Devletin en tepesindeki zat “bunlar ata sağ ayaklarıyla biniyorlar” gibi talihsiz bir cümle kurarak Türk halkının heyecanını kursağında bıraktı.
 
2003 yılına kadar Cesur Yürek dışında bu misyonu maalesef üstlenen de olmadı. Tarihimiz tarihin çöplüğüne terkedildi.
 
Kurtlar Vadisi, “Vatan” filmiyle tekrar halkın karşısına çıkacak denilince halkımız sinemaya koştu. 15 Temmuz gibi talihsiz bir olayı yaşamıştı Türk halkı. “Kurtlar Vadisi Vatan” ismi “15 Temmuz Darbe Girişimi’ni çağrıştırıyordu çünkü.
Birinci salon doldu, ikinci bir salon açıldı.  Saat 20 olarak verilen zaman 21.00 e kadar uzayınca huzursuzluklar başladı. Bu arada dedikodular üretilildi, resmi makamlar izin vermemiş kurtların vadiye inmesine, “gidelim öyleyse, bir saat geçti aradan bu saygısızlıktır, neden bir açıklama yapılmıyor? “Gibi sıkıntılar başlamışken yeni bir haber; tamam geldiler, biraz sonra başlayacak film gösterilmeye, ama önce basın toplantısı. Basın salonunun kapısına konan görevliler çok sıkıntılı tipler, nezaket falan hak getire…, derken zar-zor içeriye girebildik kısa bir basın toplantısı yapıldı. Basın toplantısında “Kurtlar Vadisi Kaos” isimli bir dizinin 2018 de başlayacağının müjdesi verildi Necati Şaşmaz tarafından…
 
Ve, FETÖ’nun tansiyonunun ölçüldüğü sahne ile sinema başladı… İstiklal Marşı’nın okunmasıyla da bitti. FETÖ ile İstiklal Marşı arasında 15 Temmuz cendereye sıkıştırıldı ve pres edildi desek yanlış olmaz. Dağ fare doğurdu demek daha doğru olacak.
“Bu vatanı sahipsiz mi sandınız?” cümlesi birden fazla söylenince anlamını kaybetmeye başladı. Dünya çapında bir konuyu “Kurtlar Vadisi Vatan” filmi maalesef küçültüverdi. Senerya çala kalem yazılmış; bilgi yok, kurgu yok, aksiyon yok, sahneler birbirinden kopuk gibi ve sonuç olarak heyacan da yok.
 
Birkaç cılız alkışın dışında kayde değer bir beğeni de almadı “Kurtlar Vadisi Vatan.” Esasen 5 hafta içinde çekilen filmden başkaca bir şey de beklenmezdi.  İnsanların dini ve milli duygularını gıdıklayarak sadece para kazanmak için film çevrilmemeli. Bilhassa Avrupa’da faaliyetlerini sürdüren dini cemaatler benzer faaliyetlerle bu insanları bıktırdılar.
 
Ben Necati Şaşmaz’a Er Ryan’ı Kurtarmak (Saving Private Ryan) filmini ekibiyle birlikte seyretmelerini tavsiye etsem herhalde saygısızlık yapmış olmam…
 
Bir kez daha tecrübe ettik ki; gerçekten, “ucuz etin yahnisi yavan olur” muş. 
 
Rüştü Kam

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.