KİM SOYKIRIMCI?

ABONE OL
19:03 - 01/10/2020 19:03
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD den sonra İsveç de soykırım iddialarına evet diyince bazıları seviniyor bazıları düşünüyor bazıları ise kızıyor. Peki ama neden bu kadar farklı bakış?

İsveç Parlamentosu’ndaki 4 Türkiye kökenli milletvekilinden Gaziantep doğumlu Mehmet Kaplan oylamaya katılmıyor. Vanlı Kürt kökenli Gülan Avcı, Süryani kökenli Yılmaz Kerimo ve İbrahim Baylan evet diyor.

Şimdi bunlar anavatanlarına ihanet mi etti diyeceğiz?
Bence değil! Ülkedeki siyasetçisi, akademisyeni, gazetecisi her gün aynı şeyleri söylerken orada yaşayan insanların böyle düşünmesini fazla yadırgamamak gerekir.

Açılımcı saçılımcı şarlatanları, bir kez daha düşündürtmesi gereken durum şu: Avrupa’da Yahudi soykırımı ve Ermeni soykırımı yok demek suç. Avrupalılar Soykırım yok diyen Türkler’e ceza veriyor.

İsviçre’nin Winterthur kantonunda üç yıl önce bir toplantıda Ermeni soykırımı iddialarının yalan olduğunu söyleyen Bern ve Zürih Atatürkçü Düşünce Denekleri Başkanları Ethem Kayalı ve Hasan Kemahlı ile İşçi Partisi yurt dışı temsilcisi Ali Mercan; ilk yargı sürecinde hapis cezaları almış ve bu paraya çevrilmişti.

Türklerin itirazı üzerine üst mahkemede cezalar kısmen onamış.

Avrupa’da bunlar olurken; ABD’de konu, 24 Nisan’a kilitlenmiş durumda.

ABD’lilerin Kızılderililere, İngilizlerin Avustralya Aborijine yerlilerine ve Yeni Zelandalıların Maorileri yerlilerine, Fransızların Cezayirlilere, Rusların Tatarlara, Belçikalıların Kongolulara yaptıklarını soykırım olduğunu kim dünyaya kabul ettirecek?

Uluslararası ilişkilerde kararların işe yaraması yani sonuç vermesi için, karşı tarafın susturacak, güce/koza sahip olmanız gerekir.

Türkiye’yi yönetenler, aydınlar, akademisyenler, gazeteciler neyle uğraşıyor? Onların böyle bir derdi de yok tasası da!

Şimdiye kadar yapılan Büyükelçiyi çağırmaktan öte bir şey değil. Sanki ne oluyorsa!

Daha önce de; Fransız Milli Meclisi’nden Türkler soykırım yapmıştır kararı çıkınca Paris Büyükelçisini Ankara’ya çağırıp 4 ay göndermemiştik. Sonra gitmişti.

Şimdi de ABD ve İsveç büyükelçilerini çağırmışız. Çağırmakla ne olacak ki, nereye varılabilir ki? Bir süre sonra sessiz sedasız yine gidecekler.

Devletin yaptırım gücü yoksa, sessizce geçiştirmek çare olarak görülüyor.

Oysa bakın; 20’ye yakın ülke, 1915 olaylarını soykırım ilan eden kararlar almış.

Dünyada soykırım hakkında araştırma yapan akademik çevrelerin büyük bir bölümü, soykırım olduğunu savunmaktadır. Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi gibi uluslararası örgütler de çeşitli tarihlerde çıkardıkları rezolüsyonlarla (kararlarla) ‘Ermeni Soykırımı’nı tanımış durumda (söz gelimi Avrupa Parlamentosu 1987 ve 2005 yılları arasında 4 farklı karar çıkardı).

Uruguay, Arjantin, Ermenistan, Belçika, Kanada, Şili, Kıbrıs Rum Kesimi, Fransa, Almanya, Yunanistan, Litvanya, Lübnan, Hollanda, Polonya, Rusya, Slovakya, İsveç, İsviçre, Vatikan ve Venezuela.

Bu ülkelerin yanı sıra ABD’deki 50 eyaletten 42’si ve Britanya’yı oluşturan ülkelerden İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’nın yerel meclisleri, İspanya’nın Bask ve Katalaneyalet meclisleri bulunuyor. yerel meclisleri, Avustralya’nın Yeni Güney Galler ve Güney Avustralya, Brezilya’nın ise Sao Paulo ve Ceara

Aralarında ABD’den The New York Times, Associated Press ve Los Angeles Times; İngiltere’den The Times ve The Independent; Rusya’dan ise Izvestia’nın bulunduğu pek çok yabancı basın kuruluşu da ilgili haberlerinde ‘soykırım’ tabirini kullanıyor.

Bakmayın siz mangalda kül bırakmayanlara! Kendi ülkesinin subayına, savcısına terörist diyen terör örgütü üyesi suçlaması yapan bir ülkeyi, başkasının suçlamasının o kadar da önemi yok.

Dünyanın farklı coğrafyalarına götürülen birinci dünya savaş esiri Türkleri katleden İngiliz ve Fransızların vahşetini acaba kim dile getirecek?

GüNüN SöZü: Güçsüzlüğünü gösterme, rakibin cesaretlenir.

Prof. Dr. Nurullah Aydın
Gazi Ü. İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Öğr. Gör.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.