KARIŞIK DUYGULAR

ABONE OL
18:00 - 01/10/2020 18:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

KARIŞIK DUYGULAR

Bir hafta boyunca kanser hastalığıyla ilgili yayınlar, panel ve çeşitli bilgilendirme toplantıları düzenlendi.

Tıpta görülen ilerlemeyle artık kanserin ölümcül bir hastalık olmadığı görülüyor. Teşhis, ameliyat fizik ve kimyasal terapiler sıralamasından sonra ömür uzuyor. İyileşince çok daha yoğun ve bilinçle yeniden yaşam başlıyor.

İyileştim atlattım derken, karmaşık duygular dönemini geçirmek kolay olmuyor. Her şeyden önce sarsılan güven duygusu yerine gelmeli. Vücutta hücreler kötü huylu olunca kendine karşı güvensizliği yenmek oldukça zor.

İnsana yakın olan benlik, varoluş güvenini sarsınca suçluluk duygusu alarm çalıyor. Yaşamında hangi hataları yaptım, sorusu zihni meşgul ediyor zira antik Yunan çağında Hippokrates duygu ile kanser ilişkisini açıklamıştı.

Üzüntü, göçte yeni ortama uymanın getirdiği sorunlar hastalığın ortaya çıkmasında etkili oluyor. Bu nedenle hastalanmadan önce duyguları yaşamak, baskı altına almadan dışarı vurmak daha faydalıdır. Bugün büyük kentlerde herkes psikologlara gidebilir. Ama aile fertlerini fazla yormamak için her derdini anlatabilecek bir dost olursa, ruha çok iyi geliyor. Öyle dost ki, her derdini konuşup rahatlayabilmeli insan.

Meme kanseri geçiren bir komşum, altı yıl sonra tekrar geçirdi. İyileşen insanlarda en büyük korku hastalığın tekrarlanması.

Karmaşık duygular huzursuzluk, ölüm halinde geride kalan aile fertlerine fazla yük ve sorun bırakmamak önem taşıyor. Bu durumda bazı miras konuları halletmede aile fertleri yardım etmeli, açıkça konuşmalı.

Cenaze merasimi bile konuşulabilmeli, en yakın aile fertleri olsun, isteyen ağlasın ama asık surata gerek yok. Herkes siyah giymesin, kadınların arkaya itildiği bir merasim istemiyorum. Bu şekilde notlar yazılmalı, kanser hastaları ölüme çok yaklaştığından dolayı iyileştikten sonra konu tabu olmaktan çıkıyor. Rahatlıkla vefat hakkında konuşulup, hatta mezarın yerine kadar karar verilebilir.

Aynı hastalığı geçirenlerin gideceği, katılabileceği vakıf, dernek ve kliniklerde ruhsal yardım alma imkânı var. Sağlık dernekleri bilgilendirme toplantıları organize ediyorlar.

Pozitif düşünmeye önem göstermeli, hayatta öğrenilmeyecek hiçbir şey yoktur. Duygu ve düşünceler de öğrenilir. Bazı anlarda her şeyi kötü görmek, üzülmek, korkmak gibi duygulara yer vermek rahatlatır.

Bilhassa erkeklerde, her durumda kuvvetli olmaları gerekmediğini öğrenme yetişkinlerde de mümkündür. Zaman zaman zayıf olmalarının normal olduğu bilinci öğrenilebilir.
Korkular bir karta yazılıp, çantada daima taşınırsa zihin ve ruhu rahatlatır. Hastalık esnasında kendisine bakan aile fertlerine hem davranış hem de sözle teşekkür etmeyi ihmal etmeme, geleceğe yatırımdır.

Terapilerin akabinde gelen depresyon ve aşırı yorgunluk normaldir. Yaşamda yapılan hataları düşünmek yerine hemen değişiklik gerekir, sinema tiyatro ziyareti, küçük sohbet gruplarına katılma ve bilhassa spor yapmak iyi gelir.
Müzik ruhun gıdasıdır, atasözü her zaman geçerlidir, ama ruh sağlığı için daha fazla elzemdir. Yeteneği olan resim yapmalı, daha önce hiç uğraşılmayan bir hobi sonradan edinilebilir. Bunun için denemek faydalıdır, tanıyınca neden şimdiye kadar yapmamışım, diye sorulur.

Çalışma yaşında olanlara karşı işverenler duyarlı olmalı, geri işe dönme sağlanmalı. 

Eve kapanıp, sofada oturup bütün günü geçirme tehlikesi emekliler için görülüyor. Bu durumda hareketsizlikten aşırı kilo alma rizikosu başka hastalıklara yol açıyor. Zira iç organlar da yağ kaplayınca sağlıklı yaşamı engelliyor.
Çok çeşitli kanser ve hastalık vardır, fakat tek bir sağlıklı yaşam olduğunu hiç akıldan çıkarmadan ömrü uzatmak mümkündür. Bu durumda çevreye verilen pozitif enerji diğer insanların hayatına bir zenginlik katacaktır. Doğru beslenmenin ilk şartı az et, çok sebze ve meyve yemektir.

Ölüme yaklaşan insan maddi güvencenin, paranın, sağlık sigortalı olmanın önemini bilir. Aşırı maddi hırsı bu dünyada bırakmaya da hazır olur.

Ailede kanser hastası olanların davranış ve daha neler yapabileceği, ayrı bir makale konusudur. Hemen şu söylenebilir, her insanın beklentisi başkadır. Hastalıklar aile fertlerini daha yakından tanımayı mümkün kılar.

Sağlıkla kalın! 

İlter Gözkaya-Holzhey      

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.