KARDEŞ KENTLER

ABONE OL
18:59 - 01/10/2020 18:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 Zaman zaman dernekler eleştiriliyor. Hani derler ya, çocuk eğitimini çocuğu olmayana sorun, o daha iyi bilir. Dernek yönetimine girmeyince verilen özveri göz ardı edilir, eleştiri kolay yapılır.

Türkiye’de dernek çalışmalarının arkasında maddi bir çıkar veya kötü niyet aranıyor. Hâlbuki bu sivil çalışma Avrupa ülkelerinde çok gelişmiştir. Almanya’da gönüllü işlerde, sosyal yardım hizmetlerinde emek verenler birçok kuruluşlardan cumhurbaşkanına kadar toplumda lider rolü olanlar tarafından ödüllendirilir, teşvik edilir. Her fert en az üç derneğe üyedir, İsveç’te bu sayı beşe çıkıyor.
Türkiye’de Çağdaş Yaşama Derneği ve vakıf yöneticilerinin en kısa zamanda suçsuz oldukları ispat edilmelidir. Kardeş Kent derneklerinin başarılı olması Türk kökenlilerin yönetime girmesine bağlıdır. Didim’de bir parkın adı Laubach’tır, Hessen (29 Nisan 1995). Hatırladığım kadarıyla turistik oteller alman gençlerine ev sahipliği yaptılar, onlar da hem tatillerini geçirdiler, hem de parkın inşaatında çalıştılar. Yıllardır desteklediğim halde Berlin-Spandau ile İznik kardeş kent çalışmalarında bir ilerleme kaydedilmedi.
Eski Spandau Belediye Başkanı Sigurd Hauff (SPD )zamanında kurulmuştu. Bu ilçede İznik Sokağı olduğunu çoğu bilmez. İlgi duyan İznikli ve Spandau’lu gençlere duyurmuş oluyorum.
Bu yazımda tanıtmak, duyurmak istediğim Dernek Kadıköy/İstanbul ve Friedrichhain-Kreuzberg/Berlin Kardeş Kent Derneği çalışmaları. Kardeş ilişkiler 1994 yılında başladı. Kadıköy’den Kreuzberg’e gelip yerleşen Türk kökenli vatandaşlar kişisel ve politik ziyaretlerle başlattı. 1996 yılında Kreuzberg Belediye meclisinde imza töreniyle dernek resmiyet kazandı. İlçe halklarının birbirlerini tanıma, sosyal, kültürel ve siyasal konularda karşılıklı ilişkilere girmeleri amacına ulaşmak için çeşitli etkinlikler organize ediliyor.
En son etkinlik, Kadıköy’ün daha önce, dün ve bugünkü durumunu anlatan muhteşem bir fotoğraf sergisiydi. Açılışta çok sayıda tanınmış simalar, şahıslar vardı. Başkonsolosumuz Mustafa Pulat sergi açılışından sonra başka bir toplantıya gitti. Bu kadar çok alman ve Türk konukları bir araya getiren Charlottenburg-Wilmersdorf ilçesi Belediye Başkanı Monika Thiemen ve Belediye Göçmen ve Uyum görevlisi Mustafa Turgut Çakmakoğlu olmuştur. Davetiyeler zamanında gönderilmişti. Belediye binasında yapılması sergiye ayrı bir anlam vermişti.
iltergh-20-12-b.jpg
 
Fotoğraflar tarih sırasına göre düzenlenmişti. Sosyal, ekonomi, kültürel ve mimari gelişmesini 1850 yılından bugüne kadar geçen zaman dilimini anlatıyor. Kadıköy merkezi, Moda, Göztepe, Erenköy, Bostancı ve Suadiye olmak üzere altı mahalleden derlenmiştir.
Kadıköy adı gibi artık köy değil, iç göçler etkisini göstermiştir. Gelişmeler hem pozitif hem negatif olmuştur. Sergi açılışında konuşmacılar Kadıköy’ün ve derneğin kuruluş tarihini kısaca anlattılar. Henüz gitmeyenlere görülecek turistik özelliklerinden örnek verdiler.
Serpil Aydınlı konuşmasında bahçeli lokal Caddebostan’da geçirdiği, Ayten Alpman ve İlham Gençer’den caz müziği dinlediği akşamları bir rüya gibi hatırladığını anlattı.
Çocukluğunu geçirdiği ilçede baharat, mis kokulu bahçeli evlerin, plajların yerini bu gün modern binalar, alışveriş merkezleri almış. Sergide derneğin çalışmaları, geçmiş ve geleceği, Kadıköy hakkında bilgiler almanca ve Türkçe hazırlanmış broşürler katılanlara dağıtıldı.
Merih Ünel Kadıköy tarihini çok etraflı yazmış. Türk göçmenlerle ilgili Kreuzberg’teki önemli gelişim ve değişimleri Martin Düspohl dile getirmiş. İkinci Paylaşım Savaşı’ndan sonraki tarihi ve bununla göç geçmişini Berlin ve Kreuzberg’de detaylı olarak Christiane Zieger tamamlamış. Haritalarla hem broşür hem de sergi görsel olarak zenginleştirilmiş.
Bir Yaşam Tarzı, Kreuzberg yazısı ile Ümit Bayam Berlin’e her yeni gelen Türkiye kökeninin ilk uğrağı olduğunu hatırlatmış. Tanınmayı hak ettiğini yazarak, bizim ilk göç deneyimlerimizi gözler önüne sermiş. Ümit ikinci nesilden politikanın önemini kavrayan ilk gençlerimizden biridir. Derneğin kuruluşundan beri emek vermekle kalmamış, aynı zamanda belediyede meclis üyesi olarak kararlarda rol oynamıştır. Birinci nesil yorgun arkadaşların dernek yönetimini ikinci nesle, gençlere devredebilmesini arzu ederek haydi gençler, diyorum.
Berlin’de 1960 yılında Türk ve alman üniversite öğrencileri tarafından kurulan ilk alman Türk Derneği, görevi devam ettirecek genç bulunmadığından dolayı kapanmak zorunda kaldı.
Bu nedenle bütün dernekler geleceğini düşünmeli, tedbirler almalıdır.
Onaltı yıldır emek veren başta Serpil Aydınlı olmak üzere tüm dernek yönetimine başarılar diliyorum.
Hoşça kalın!
 
İlter Gözkaya – Holzhey 
Emekli Öğretmen 
Kaynak:
Broşür, kitapçık
Kardeş Kentler / Städtepartnerschaft
Friedrichshain-Kreuzberg/BERLIN – Kadıköy/İstanbul
Web-sayfa: www.kadıköy-berlin.de

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.