IŞIK CENNETİ

ABONE OL
11:45 - 23/10/2020 11:45
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Noel Bayramından dört hafta önce aydınlatılan Avrupa şehirlerine ışık sanatıyla cennet havası verildi. Tüm yerkürede duyulan olumsuz olaylara karşı, insanın doğasında ihtiyacı olan huzur ve mutluluk verilmeye çalışıldı.

Uzun süredir görüşmeyen aile fertleri, akraba ve dostları Noel Bayramı vesilesiyle bir araya gelip hasretlik giderdi.

Bilhassa büyük şehirlerde koşuşturmaya karşı, günlük sorunlara kısa bir sürede olsa ara vermeye ve dinlenmeye zaman ayırmak, bayram tatillerin amacıdır.

Çoban yıldızı İsa peygamberin doğumundan önce çobanlara karanlıkta yol göstermiş, bebeğin dünyaya geldiği ahırı bulmalarını sağlamıştır. Tarihte anlatılan bu hikâyeden esinlenerek ışıklarla süsleme adeti gittikçe yayılmaktadır.

Hıristiyan dünyasında gelişen olumlu gelenekler ve bilimin kökeninin Asya ve Doğu kaynaklı olduğunu araştırmalar ortaya çıkarıyor. Örneğin ağaç süsleme, Noel baba gibi. Demek ki zamanında çıkış yerlerinde sahiplenilmemiş. Bundan çıkarılacak ders, şimdi şu anda güzel, iyi ve olumlu adet ve örflere sahip çıkmak, kaybetmeden yaşamak ve yaşatmaya gayret etmektir.

Karanlık Kış aylarına aydınlık çok yerinde bir işlevdir. Bu arada iklim ısınmasına etkisi, aşırı enerji kaybı dört hafta boyunca göz ardı edilmeye çalışılıyor.

Asıl aydınlığı insanın beyninde yaratabilmek bir sanattır. Bunu yapabilmekte nakış gibi ince bir iştir. Sanatçı bir insan beyninde yıldız parlayınca olağanüstü ürünler yaratır, insanlığa hediye ederler. Şiir, şarkı, tiyatro eserleri, güzel kitaplar, mizah, heykel ve çizilen resimler insan dimağını olumsuz olaylara karşı dengeler, direnme ve dayanma gücü verir. Sanat bilinmeyenleri insanlara öğretir, gösterir. Düşünce ve karşılaştırmalarla genç, beyinlerin becerilerinin ortaya çıkmasını sağlar. Sanata duyarlı olanlar arasından bilim insanları çıkar. 

Çizilmeden önce hiçbir makine icat edilmemiştir. On sekizinci yüzyılda çizilen mıknatısla boru içinden geçen hızlı tren çalışmaları, bugün ele alınmıştır.

Günümüzde yaşadığımız buluş, icatların başlangıcında mutlaka bir fikir babası veya anası vardır. Zaman zaman fert nerede duyduğunu, okuduğunu hatırlamadan yazar veya söyler. Dinleyen, üzerine katarak onu geliştirebilir, neticede yarattığı ürünü insanlığa armağan eder.

Üzüntüye, haksızlığa direnmede sanatın rolü çok büyüktür. Sanatçı duyarlı, duygulu ve empatisi gelişmiş kişiliğe sahiptir. Kabalık, kırıcı eleştiri ve hor görmeyle karşılaşınca içine çekilir, sessiz kalır.
                           
Eserine yapılan eleştiri doğru, yerinde olursa kendi içinde tartışır, isabetli sonuçları sonraki ürünlerinde işler.

Milliyetçi, sağ eğilimli partiler güçlenmeye devam ettikçe Avrupa’da çoğunluk bir kesim demokrasiye sahip çıkmaya çalışıyor.

Antik Yunan tarihinde filozoflar, devletleri filozoflar idare etmeli veya liderler filozof olmalıdır, demişlerdi. Bunu tamamlayarak sanatçılar devletleri idare etseler veya devlet liderleri sanatçı olsalar, yerküremizin her köşesi aydınlık olurdu, denebilir.

Bir önceki orkestra şefinin sekseninci yaş gününü kutlarken, gala akşamını gösteren bir TV yayınında Rusya devlet başkanı Wladimir Wladimiroviç Putin yanında gösterildi. O anda sanatçı olmasa da sanata ilgi, sanatçıya saygı göstermesi duyarlı bir lider olduğunu gösterir, diye düşündüm. Buna rağmen Avrupa, Rusya politikasını eleştirmeye devam edecektir.

Siyaset bilim insanları siyasette yükselen politikacıların sanatla ilgisini araştırırlar, yazma konusunda kaynak olarak başvururlar.

İnsan beyni bilmediğini öğrenince aydınlanır. Güzel bir haber de bir insanın bütün vücudunu hem ısıtır hem de aydınlatır.

Yedinci sınıfta bir Türk öğrenci, Coğrafya dersinde sınıf ortalaması orta iken, bir tek ben pekiyi, İngilizcede sınıf ortalaması iyi iken, bir tek ben pekiyi aldım, diyor. Bu haberi alan anneannenin sevincinin ışığını bütün vücudunda gördüm. Türk çocukları adları Türk olduğu için iyi not alamıyor, yargıların sık sık duyulduğu bu ortamda kaliteli iyi bir lisede böyle güzel bir haberin anlamı ayrı bir değer kazandırıyor.

Batı, Hristiyanların çoğunlukta olduğu ülkeler ışıkla aydınlatılırken, Müslümanların yaşadığı ülkeler savaşlarla karartılıyor. Sığınan mültecilerle durumun farkına varan endüstrisi, demokrasisi, medeniyeti gelişmiş ülkeler politikasını değiştirirse tüm yeryüzü aydınlanmış olur. Silahları alan ülkeler kararır, satanlar aydınlık içinde yaşamaları ilelebet böyle kalamaz.

Sanat, siyaset ve bayramlar geleceğe umut demektir. Bu nedenle Türkiye’de yerel seçimler, Avrupa Parlamento seçimleri önemle takip edilecek niteliktedir.

Etik kuralları içinde sanatın tüm dallarıyla aydınlanan genç beyinler bilime açılarak, gelişme yoluna devam edeceklerdir.

2019 yılının tüm küremizde tüm insanlık için aydınlık, pırıl pırıl ışıklar içinde geçmesi en büyük arzumdur.

Hoşça kalın!  

İlter Gözkaya-Holzhey                

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.