İNTERNET’TE HIZLI GELİŞME!

ABONE OL
19:03 - 01/10/2020 19:03
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bugün günlük yaşantımızın parçası olan internet’in geçmişi yok. Yani daha yeni.
İlk E-posta: İlk defa programcı Ray Tomlinson tarafından 1971 yılında oluşturulan e-posta’dan önce de elektronik posta gönderilebiliyordu. Ancak bu postaların gönderilebilmesi için aynı bilgisayarı kullanmak gerekiyordu.

Tomlinson ise e-posta’nın bugünkü görünümüne ulaşmasını sağlayan önemli bir isimdi. @sembolü ile kullanıcıyı makinesinden ayıran Tomlinson, böylece dilediği bilgisayara e-posta yollayabilmeye başlamıştı.

Peki Tomlinson, ilk e-posta’sında ne yazmıştı dersiniz? Bugün ona bu soruyu yönelttiğimizde net bir cevap alamıyoruz; ancak ilk mesajın “QWERTYUIOP” veya benzeri kelimelerden meydana geldiği sanılıyor.

İlk Spam E-posta: İlk e-posta’nın gönderilmesiyle birlikte spam e-posta’ların da önü açılmış oldu. 1978 yılında ilk kez Gary Thuerk tarafından gönderilen spam, o yıllarda internetin son derece yavaş olması nedeniyle kullanıcıların tepkisini çekmişti. Zira alınan e-posta’nın indirilmesi uzun zaman alıyordu ve alınan bu e-posta’nın spam çıkması, kullanıcıların hoşuna gitmiyordu.

İlk Banner: AT&T, internette bugün için yaygın bir şekilde kullanılan reklam banner’larının ilkini kullanma şerefine nail oldu. Wired isimli bir magazin dergisi, dünyanın ilk ticari web dergisini kurmaya karar verdi. Ardından AT&T de banner’i kullanan ilk şirket oldu.

eBay’da satılan ilk eşya satışı: Pierre Omidyar başlattı ve kırık bir lazer ışığına 14 Dolar değer biçerek satışa çıkardı.Ancak bazı sebeplerden dolayı Archie ile sadece Polonya’nın yerel web sayfalarını ve bazı FTP’ler aranabiliyordu.

İlk alan adı: 1985 yılının 15 Mart günü tescil ettirilen ilk alan adı, bugün için kullanımda olmayan Symbolics.com adını taşımaktaydı.

İlk gönderilen ilk YouTube video: YouTube’un eş kurucularından Jawed Karim’in yer aldığı bir video idi. 23 Nisan 2005 yılında YouTube’a yüklenen video, 19 saniye sürüyordu.

İnternet güvenliği
Trend Micro’nun Türkiye’de 7 bin internet kullanıcısı arasında yaptığı ”Global Web Tehditleri” anketinin sonuçları, kurumların ve bireylerin bilgi güvenliği tehditlerine karşı ”yeterince” korunmadığını gösterdi.

Bilgi güvenliğine dair duydukları tehditlere ilişkin soruya, internet kullanıcılarının yüzde 50’sinden fazlasının, bilgisayarlarını tehdit eden en son tehlikelerden haberdar olmadığı görüldü. Veri sızıntısı kavramını duyanların oranı, yüzde 44 iken, oltalama (phishing) saldırısını duyanların oranı yüzde 45 oldu.

Şirkette ciddi tehlike oluşturduğu düşünülen web tehditlerinin başında yüzde 36 ile spam (istenmeyen e-posta) gelirken, bunu yüzde 35 ile oltalama, yüzde 32 ile program ekme (pharming) izledi. Web tehditlerinin riskleri ele alındığında, yüzde 79 oranıyla kimlik hırsızlığı, yüzde 78’le kişisel bilgilerin kaybı ve yüzde 71’le gizlilik hakkının ihlali en fazla endişe yaratan unsurlar olarak gözlendi.

Son 3 ayda en sık karşılaşılan tehdit, yüzde 70’lik oranla spam olurken, ankete yanıt verenlerin yüzde 64’ü, web tehditlerinin olumsuz etkilerini yaşadığını belirtti.

İnternet kullanıcılarının, web tehditlerine karşı korunmak için yeterli önlem alınmadığı görüldü. Yanıt verenlerin yüzde 50’si koruyucu yazılım kullanırken, ofisinde bilgi işlem biriminden bilgisayar güvenliği rehberliği talep edenlerin oranı yüzde 19’da kaldı.

Trend Micro Kıdemli Güvenlik Danışmanı Rik Ferguson, a göre; ‘Anlaşılır nedenlerden dolayı, bir tehdidin farkında değilseniz, neden sizi ilgilendirsin ki? Ne var ki, tehditler söz konusu olduğunda, bilmedikleriniz size pahalıya mal olabiliyor..

Ferguson, internet kullanıcılarının, virüslerin nasıl ”sinsice” bulaştığını bilmesi gerektiğine dikkati çekerek diyor ki; “Mevcut tehditler, tek bir ortamı kullanmıyor. Örneğin, e-postalar, gizliliği ihlal edilmiş ve Truva atı gönderen web sitelerine yönlendiriliyor. Ya da kasıtlı olarak donatılan arama motorları, paranızı çalan kaçak güvenlik yazılımlarına ve dolandırıcı antivirüs yazılımlarına yönlendirme yapıyor.”

GünüN SözÜ: Beynini neye odaklarsan istediğin üretimde bulunabilirsin.

Prof. Dr. Nurullah Aydın
Gazi Ü. İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Öğr. Gör.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.