İKİ ÜLKE ARASINDA

ABONE OL
11:45 - 23/10/2020 11:45
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Uzun yıllar emek vererek hazırladığım yeni kitabım “İki Ülke Arasında” Ankara’da Öğretmen Dünyası yayınları tarafından yayımlandı. Bu kitapta Almanya’da yaşayan ama yürekleri Türkiye için çarpan; iki ülkenin yükünü omuzlarında taşıyan, iki arada bir derede kalan, türlü zorluklarla, haksızlıklarla, ırkçılıkla boğuşarak yaşam mücadelesi veren yurttaşlarımızın iki ülkeden kaynaklanan sorunlarını, eşit haklar için verdikleri mücadeleyi, Alman toplumuyla olan ilişkilerini ve özlemlerini ele aldım. Yazdıklarım, hayatın ve eylemin içinden çıkan anılar, öyküler ve makaleler.

Sözü, kitabıma Önsöz yazan Avrupa Parlamentosu eski milletvekili ve Almanya Türk Toplumu TGD Onursal Başkanı sayın Prof. Dr. Hakkı Keskin’e bırakalım:

“Bahattin Gemiciʼnin “İki Ülke Arasındaˮ adlı eseri okuyuculara, Almanya’daki Türklerin yaşam koşulları, Almanya ile Türkiye arasındaki benlikleri, ikilemleri ve yaklaşımları hakkında ayrıntılı bilgi sunmaktadır.

Yazarın şair ağırlıklı yeteneği ve kimliği, okuyucunun zevkle ve ilgiyle Almanyalı Türklerin yaşam serüvenini okumasına ve öğrenmesine olanak verecektir. 42 yıldır Almanya`da yaşayan ve bu sürenin 36 yılını öğretmen olarak değişik örgütlerde aktif görevler üstlenerek geçirmiş olan yazarın, Almanya’yı ve Almanyalı Türklerin yaşam koşullarını çok iyi bilen biri olduğunu göreceksiniz.

Yazarın kitaba giriş niteliği taşıyan “Almanya Almanyaˮ şiiri, gerçekte Türkiye ile Almanya arasındaki duygusal ve özlemsel olarak bir nevi burası mı -orası mı, burada mı – orada mı, geliş – kalış ve git – gel sürecini yaşayanların içinde bulundukları duygusal durumu, özlemi ve hatta süregelen belirsizliği çok iyi özetlemektedir.

Almanya’ya kısa süreli gelme ve Türkiye’ye geri dönme programı giderek uzamakta ve belirsizlik uzun yıllar süregitmektedir. Gerçekten de yapılan araştırmalarda kanıtlandığı gibi, Almanya’ya gelenlerin yüzde 80-90ʼı iki ile dört yıl burada kalmayı hedefledikleri halde, bu belirsiz süre, çocukların da devreye girmesiyle giderek on yıllara uzamış ve günümüzde yarım yüzyılı çoktan geride bırakmıştır.

Bu nedenle yazar doğru bir yorum ve tespitle “Almanya Almanya benim ikinci vatanım. ˮ demektedir. Ne var ki Almanya gerçekten ikinci vatan olmayı kabul edecek koşulları yaratmada büyük zorluklar gösterirken, Türkiye’de oradan ayrılış yıllarındaki sıcaklığı artık sunamamaktadır. Böylece Almanyalı Türklerin hem anavatandaki hem de ikinci vatandaki hayal kırıklığı ve hoşnutsuzluğu uzun yıllara karşın süregitmektedir. Yazar doğru bir yorumla, “Biz iki arada, bir derede kaldık. Adımız burada yabancı, Türkiye’de Almancı demektedir.

Bahattin Gemici bu güzel anlatımında, bitmeyen duygusal süreci ve giderek ağırlaşan yaşam koşullarını örnekler vererek okuyucuyla paylaşmaktadır. İşin gerçeği “Kapitalist sistemin yarattığı krizin faturası emekçilere çıkartılır İki Almanya’nın birleşmesiyle yaşam standardı düşerken, özellikle Türkler arasındaki işsizlik ve eşit olmayan uygulamalar büyük oranda artmaktadır. Yabancı ve Türk düşmanlığı özellikle böyle dönemlerde tırmanış göstermekte ve Türk toplumunu büyük ölçüde tedirgin etmektedir.

Yazar göçün, göç edenlere kazanımlarına da vurgu yapmaktadır. Sosyal devlet olan Almanya’da, yasalarla güvence altına alınmış olan sosyal haklardan, iyi eğitim ve sağlık hizmetlerinden tabii ki Almanyalı Türkler de yararlanmaktadır.

Gemici, dini duyguları pazarlayan ve Türkiye’de büyük yatırımlar yapılacağını vadeden “İslami Holdinglerinˮ, 600 bin Türk işçisinin yaklaşık 30 milyar avro emek terini gasp ettiklerini ve bunun büyük acılara yol açtığını da unutmamaktadır.

Bahattin Gemici, Almanyalı Türklere ve okuyuculara özellikle kendi mesleği olan eğitim alanında daha iyi bir eğitim alabilmeleri için somut önerilerde de bulunmaktadır.
Yarım yüzyılı aşan Almanyalı Türklerin iki ülke arasında süregelen yaşam serüvenini, bu kitapta zevkle okuyacaksınız.

Bahattin GEMİCİ

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.