“II.KURBAN BAYRAMI SOKAK ŞENLİĞİ”NİN ARDINDAN

ABONE OL
18:59 - 01/10/2020 18:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin İlahiyatçılar Derneği, Türk Eğitim Derneği, Berlin Veliler Topluluğu, Hikmet Kütüphanesi ve MOCCA Dergisi, 20.11.2010 tarihinde II. Kurban Bayramı Sokak Şenliği’ni Neukölln’ün uyumdan sorumlu bürokrat Arnold Mengelkoch’un hâmîliğinde Neukölln’deki adresimizde gerçekleşmiştir.

Şenliğimize yaklaşık bin 500 yakın insan katılmıştır. Alman komşularımızın çokluğu, çocukların mutluluk çığlıkları şenliğin amacına uygun olarak hazırlandığının delilidir. Çocuklar belki evlerinde ve okullarında arkadaşlarına bu şenlikten bahsedeceklerdir. Halk müziğimizin güzel örneklerinin sunulduğu bu şenlikte çocuklar için resim yarışması da vardı. Sonra bütün çocuklar NASREDDİN HOCA’larından hediyeler aldılar. Kültür değerimiz KARAGÖZ ve HACİVAT gölge oyunu da ilgiyle seyredildi.

Bizi tanıyan duyarlı vatandaşlarımız bu şenliğe kurbanlarını bağışladılar veya mali destekte bulundular. Bu kardeşlerimize her şeyden önce teşekkür ederiz. Nasıl bir hayra hizmet ettiklerine bizzat şahit oldular.

Kurban: “Allah’a yaklaştıran veya kendisiyle Allah’a yaklaşılan şey demektir.” Yani, Kur’an’ın Allah’a yaklaşmak için vesile ve araç kabul ettiği tüm değerleri kurban kelimesiyle ifade etmek mümkündür.

Allah’a yaklaşmanın yolu samimiyet ve aşktır. Vasıtalar insanlarla ilişkilerde bir değer olurlar. Vasıtaların yararları insanlaradır. Bu yararın elde edilmesi de Allah’a yakınlaşma şuurunun layıkıyla oluşmasına ve maddi vasıtaların esas gayenin yerini almamasına bağlıdır.

Kur’an kurban kavramı üzerinde bir devrim gerçekleştirmiştir.

Müşrik toplumlarda tanrılara kurbanlar kesilir ve kanları putların üzerine sürülürdü. Sahip olunan bir değer, tanrılara kurban edilerek kurtuluş beklenirdi. Kur’an, can almak, kan akıtmak şeklinde algılanan bu Allah’a yaklaşma anlayışını şu şekilde değiştirmiştir. Allah’a yaklaşmak için Allah dışında “yakınlık aracı” (kurban) seçilen hiçbir şeyin, hiçbir değerin insana faydası olmayacaktır. (1)

Kur’an devamla şöyle buyurdu: “Dört ayaklı hayvanlardan, deve ve sığırlardan kurban edin”.(2) Dört ayaklı hayvanlar zikredilirken, özellikle deve ve sığırın ön plana çıkarılması insanlar için bir uyarı olmalıdır: Çünkü Allah daha az hayvanın kurban edilmesini istiyor. Mesela, birçok küçükbaş hayvan yerine bir deve veya sığır gibi. Hayvanlar açısından ekolojik dengelerin bozulmaması için bu uyarı fevkalade önemli bir yaklaşımdır.

Diğer taraftan kurban; “Allah’a yakınlık için fidye, sadaka, nimet, mal ya da yanlış inançlardan vazgeçme” anlamına da gelmektedir.

Kurban olarak hayvan kesilmesi Hz. Adem’den beri süre gelen bir gelenektir. Peygamberimiz bu geleneği devam ettirmiştir.

Ancak, Kur’an’da “Zilhicce ayının 10’unda mali gücü yerinde olan, her coğrafyadaki her Müslüman’ın kurban kesmesi gerektiğiyle ilgili bir ayet bulunmamaktadır.”
Bugünkü anlaşıldığı şekliyle uygulanan kurbanın, Hz. İbrahim’e dayandırılması da yanlıştır. Çünkü
Hz. İbrahim’in kestiği kurban adak kurbanıdır.
Hayvanın kurban edilmesi bir dinî gelenektir dedik, bu geleneği her yerde herkesin farz, vacip ya da sünnet inancıyla icra etmesi yanlış olur. Kuran’da kurban Hac ibadetiyle ilgilidir.

Hacc zamanında Mekke dışında kesilen kurbanın sadece dinsel sorumlulukla ilgisi bulunmamaktadır. Gelenekler gelenek olarak kalmalı, dinleştirilmemelidir. Kevser suresindeki ‘venhar’ kelimesine “kurban kes” şeklinde bir anlam yüklemek yanlış olur. Kevser Suresi’nin anlamı şu şekildedir: “Sen onların sözlerine aldırış etme de nübüvvet makamının şükrünü eda için Hakka yönel; gönlünü, sadrını, nahrını O’na aç, teslimiyetle O’nun huzurunda el-pençe divan dur! Hayırlardan (kevser’den) mahrum olan sen değilsin ki! Hayırdan mahrum olanlar asıl seni mahrumiyetle suçlayan o zavallıların kendileridir!” (3)
Kur’an’da nerede ve ne amaçla kurbanlık hayvan kesileceği ise, Hacc Suresi’nin 34-37’inci ayetlerinde anlatılır. Bu ayetlerden anladığımıza göre, sadece Hacc’da organizasyona katılan bütün insanların ve fakirlerin yiyecek ihtiyacını karşılamak için hayvan kesilir ya da o insanlara fayda sağlayacak başka bir hediye gönderilir. Meseleyi o günün şartlarında değerlendirirsek kurban kesme konusundaki kararlarımız daha isabetli olacaktır. Çünkü kurban Allah’a yaklaşmak için yapılan ikramlardır.

Kurbanın amacı bir bakıma yoksula/ihtiyaç sahibine yardımcı olmaktır ve bu yardım senenin bir gününde değil her zaman yapılmalıdır. İhtiyaç sahibinin ihtiyacı ne ise o ihtiyaç o an mutlaka sağlanmalıdır. İşte kurban budur, bu anlayıştır.

Hacc Suresi’nin 37’inci ayetinde, „Onların ne etlerinin ne de kanlarının Allah’a ulaşacağı; O’na ulaşacak olanın sadece bizim takvâmız olduğu” özellikle vurgulanmaktadır. Bu ayette vurgulanan kurban kesmenin sadece kan akıtmak ve et yedirmek demek olmadığıdır.

Mezhepler de kurban kesmenin hükmü hakkında farklı görüşlere sahiptir. Onlara göre kurban kesmek ya vacip ya da sünnettir.

Ebu Hanife, „şehirlerde ikamet eden şehir halkı” üzerine her sene bir defa kurban kesmek vaciptir derken,(4) Ebu Hanife’nin iki öğrencisi Ebu Muhammed ve Ebu Yusuf ve Hanefi Mezhebinin dışında kalan üç mezhep( Şafii, Maliki ve Hanbeli) kurban müekket bir sünnettir demişlerdir. (5)

Bu durumda Cumhurun görüşüne göre Hacc ibadetinin dışında kurban kesmek farz da vacip de değildir, sünnettir.

Özetlemek gerekirse; hayvan kurbanı ve kurban bayramı bir gelenektir. Bu geleneği Allah’ın rızasına uygun olarak devam ettirmek gerekir. Ne kadar çok Müslüman bir araya gelir de bu geleneği sürdürür, Müslim ve gayri Müslim geniş kitlelere ulaştırırsa Allah’a o kadar yakın olacaklardır. İşte bu uygulamanın adıdır kurban…

Bizler geçen sene olduğu gibi bu sene de Kur’an’ın müellefe-i kulûb kavramını dikkate aldık. Kur’an’ın ruhuna uygun olarak kurbanlarımızı, sünnet geleneği yaşasın diye burada kestik. Bazı duyarlı Müslüman kardeşlerimiz de kurbanlarını vererek bizlere destek oldular. Biz de bu kurban etlerini kavurma yaparak Müslim ve gayri Müslim ayırımı yapmadan pilav üstünde, salata ve ayranla birlikte halkımıza ücretsiz olarak ikram ettik.

KURBAN BAYRAMI SOKAK ŞENLİĞİ

Bu etkinliğin nasıl yapıldığı, nasıl düzenlendiği ile ilgili her türlü bilgiyi isteyen herkese gönül rahatlığı ile izah edebiliriz. Reuterstr.58’in kapısı herkese açıktır. Her türlü tavsiye ve görüşe saygı duyarız. Yerimizde saymamak ve kendimizi geliştirmek temel ilkelerimizdendir.
Bu dernekler, gelecek senelerde de bu anlayışla hareket edeceklerdir. Amacımız bu Kurban Bayramı Sokak Şenliği’ni bir gelenek haline getirmektir.
Umarız Neukölln ilçesinde böyle bir etkinliği başlatan aşağıda ismi geçen derneklerin gayreti diğer ilçelere de örnek olur.
Gelin bayramlarımızı mekânlardan sokaklara taşıyalım.! Komşularımızla tanışalım..!

Saygılarımızla…

Türk Eğitim Derneği adına Rüştü KAM

Berlin İlahiyatçılar Derneği adına Faruk KAHYA

Berlin Veliler Topluluğu adına Hüseyin BOZKURT

Hikmet Kütüphanesi adına Ahmet YUMUŞAK

Mocca Dergisi adına Bünyamin ÖZDEMİR

KURBAN BAYRAMI SOKAK ŞENLİĞİ

Rüştü Kam

(1) Ahkaf 27
(2) Hacc 34,36
(3) Dücane Cündioğlu Yenişafak Gazetesi
(4) Tekmiletü Fethi’l-Kadîr, VIII, 67; el-Lübâb, III, 232; Tebyînü’l- Hakâik, VI, 2; el-Bedâyi’, V 62.
(5) Bİdâyetü’l-Müctehid, 1, 415; el- Kavânînu’l-Fıkhiyye, 186; eş-Şerhu’l-Kebîr, II, 118; Muğni’l Muhtâc, IV, 282 vd.; et-Mühezzeb, I, 237; et- Muğni, VIII, 617; Şerhu’r-Risâle, I, 366.

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.