HUZUR AYI

ABONE OL
18:09 - 01/10/2020 18:09
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

HUZUR AYI

Aralık ayı Almanya’da ve çoğunluğu Hristiyan dinine inanan ülkelerde huzur ayıdır. Dünyaya huzur, barış ve adalet getireceğine inanılan bir bebeğin doğum günü kutlanır.
Her doğan çocuk aileyi sevindirir. Akrabalar daha iki haftalık bebeği amca, teyze, büyükbabaya benzediğini söyler. Büyük bir bilim insanı olacağı, aileye bereket vereceğine inanılır.
İsa peygamberin tam ne zaman doğduğu tartışmalara sebep olsa da yılı sıfır olarak takvime geçti. Milât olarak tarihe yön, öncesi sonrası ile zaman şeridini okumamızı kolaylaştırdı.
Dört hafta bayrama hazırlanırken en önemlisi çocukları sevindirmektir. Noel Baba kıyafetiyle Noel panayırlarında dağıttıkları küçük hediyelerle neşe kaynağı yaratılır. Her hafta bir mum yakılarak, dört mumla çam dallarıyla süslenmiş masa çelengi ailenin bir araya toplanmasını sağlar, huzurla gelecek iş haftasına hazırlanılır.

Aile bir araya gelir, küsler barışır, mezarlıklar ziyaret edilir. Varlıklı aileler muhtaç olanlara yardım eder. Sokakta yaşayanlara sıcak yemek ve yatacak yer verilir.
Yerkürede iklim değişiklikleri ve savaşlar yüzünden, doğduğu anavatanlarını terk eden insan sayısının 65 milyon olduğu sanılıyor. Almanya sığınmacılara yardımda çok sayıda gönüllülerin gayretle çalıştığı ülkelerin başında geliyor.
Vakıflar bu ayda fakir ülkelerde bilhassa çocuklara yardım elini uzatır. Televizyon yayınlarında dinlendirici müzik eşliğinde ünlü vatandaşlar telefon başında yardım toplarlar.
Okullarda Hayat Bilgisi ve Müzik derslerinde Noel Bayramını anlatan hikâyeler okunur, anlatılır ve şarkılar söylenir. Resim dersinde ilgili resimler çizilir, boyanır. Almanca dersinde şiirler ezberlenir, Noel Baba’ya mektup yazılır.
Annesi babası ayrılan bir öğrencim, ailesini tekrar bir araya getirmesini dilemişti. Yani biz Müslümanız Noel kutlamayız anlayışıyla dört hafta buyunca öğrenciye derse katılmasında bir mesafe koymaya gerek yoktur.

Tekrar etmekte fayda var, okul şarkıların çoğu Almanya’dan alınmıştır. Örneğin, daha dün annemizin kollarında yaşarken melodisi yarın Noel Baba geliyor, şarkısının melodisidir, Mozart’ın bestesidir. 

Bayrama açık olunup yeni şeyler öğrenilir, örnek alınması önemlidir. Bir resim öğretmeni Noel takvimini örnek alarak Ramazan ayında takvim yapmıştı. Öğrenci gün, gece gündüz, hafta ve ay kavramlarını uygulayarak öğrenir. 

İyilik sembolü melek Cebrail Meryem Ana’ya, doğacak bebeğin harika bir insan olacağını müjdelemişti. Yani hastaları iyileştirecek, zenginden alıp fakire verecek. Barış ve eşit paylaşımla dünyaya huzur geleceğini iletmişti.   
                   
Demek ki o zamanda adaletsizlik, savaş ve kötü şiddet uygulayan insan vardı. İsa Peygamber çarmıha gerilip, şiddet uygulanarak öldürülmüştü. Vücudunu fiziksel öldürenler, ruhunu yok edemediler. Etki tam tersine tepti, onu ölümsüz kıldı. Gelişen medeniyet ölüm cezasını kaldırdı, zira o gün suçlu görenler, sonra onu kutsal yaptı. Barış, eşit paylaşım, adalet kavramlarını doğru bulma ve uygulama suçtan ziyade insan olanı erdemliğe ulaştırdığına inanıldı.

Bayram hangi dine ait olursa olsun insanlığa hizmet eder. Politik, sosyal ve kültürel anlamda aşağıda kalan insanların elinden tutup, eşit muamele etmektir. Geçirilen deneyimlerle demokrasilerde anayasanın temelini oluşturmuştur.

Noel Bayramı 24 Aralık’ta kutlanırken de yine aile mevhumu, huzur ve birbirini sevindirmek esas alınır. Çam ağacı süslemek dini bir inanış değil, adet olarak günümüze kadar gelmiştir. Ağaç altına konan hediyelerini Noel Baba’nın getirdiği anlatılır. Zira çocuklar önceden dileklerini yazmışlardı.
Bir çocuğa bütün dikkatleri toplarken, dünyada diğer çocukları da düşünmek bu bayramın amaçlarından en önemlisidir.

Tertemiz doğan bir bebek nasıl oluyor da cani oluyor, terör ve şiddet uyguluyor? Her terör olayından sonra Türkiye’de gözyaşları, lânetlemeler ve intikam söylemleriyle geçiriliyor.
Alman yazılı ve sözlü medyada terör eylemlerine katılmış, pişman olarak dönenlere söz hakkı veriliyor. Neden o kötü yola düştükleri, çocukları gençleri o yoldan nasıl korumalı konusu yazılıp, tartışılıyor. Psikologlar Aile bakanı nezdinde ailelere yardım ediyor, gençlere terapi, tedavi imkânı veriliyor. Türkiye bundan örnek almalıdır.

Yılın son akşamı 31 Aralık yılbaşı kutlamasının dini anlamdan ziyade giden yıla güle güle, içine girdiğimiz yeni yıla hoş geldin anlamındadır. Almanya’da bugünde hediye verilmez, birlikte eğlenme renkli ışık ve müzik eşliğinde gerçekleşir. Önce yerkürede barış olursa, yeni yılda huzurlu geçer.

Dünya cennet olsun, yaşasın insan
Gelin barışalım, dökülmesin kan.
Son bulsun savaşlar, kesilsin figan
Barış güvercini uçsun dünyada.

İnsancı insanlar barıştan yana
ancak zalim olan kıyar cana.
Barış aşkı yayılmalı cihana
Barış güvercini uçsun dünyada.      

Nesimi Çimen

Hoşça kalın!
 

İlter Gözkaya-Holzhey                

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.