HER KÜTÜPHANE BİR HAPİSHANE KAPATIR!..

ABONE OL
11:49 - 23/10/2020 11:49
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

HER KÜTÜPHANE BİR HAPİSHANE KAPATIR!..      
  

 Noebel Ödüllü ünlü yazarımız Orhan Pamuk´un; ”Bir kitap okudum hayatım değişti” dediği gibi. Her ne kadar bir kitap okumakla hayat tam olarak değişmese de, okuya-okuya hayatın değişebilceği kesin!.. Zira çağımız bilgi çağıdır. Biz göçmen Türklerin de içinde yaşadığı Alman toplumu da bir “bilgi toplumudur.” Tüm şehirlerde kütüphaneler ve kitapçılar hergün okumaya meraklı insanlarla dolup-taşmaktadır. Almanların okuma alışkanlıklarını işe giderken trenlerde, tramvaylarda ve hatta otobüslerde de sürdürdüklerini burada yaşayan biz göçmen Türkler  biliyoruz.Gerçi son birkaç yıldan beri kitabın yerini cep telefonunun aldığı da üzücü bir gerçek …
    Almanya gibi  “bilgi toplumlarında” yazılı kültür doğal olarak  her geçen gün daha da önem kazanmakta ve bizdekinin tersine sözlü kültürün yerini almaktadır. Bu nedenle Alman toplumunda bilgi ve düşüncenin en egemen ve en geçerli değer olması da bir tesadüf değildir!  Bu olgu aynı zamanda diğer bilgi  toplumlarının da en belirgin özelliğidir.
Almanya´da bir işe başvuruken yine bizdekinin tersine torpilinize değil, ilk planda bilgi ve becerinize, alınterinizle kazandığınız diplomanıza güvenerek başvurursunuz. Eğer siz mesleğinizin erbabı iseniz, hiç bir torpile gerek kalmadan yabancı da olsanız dilediğiniz işe genelde rahatlakla girebilirsiniz.  
   Bu bağlamda Almanya gibi gelişmiş  ülkelerde  gerek okul öncesi  ve gerekse temel eğitim çağında çocuklara bilgi edinme, bilgi işleme ve bilgi üretmeye yatkınlık gibi yaratıcı davranışların  kazandırılmasına son derece önem verilmektedir.
Söz konusu davranışların çocuklara daha okul öncesi dönemden başlayarak  kazandırılabilmesi gerekir. Alman ailelerde olduğu gibi  Türk ana-babaların da başlıca görevi; çocuklarını erken yaşlarda kitaplarla tanıştırmak  ve onlara kitap okumayı sevdirmek olmalıdır.
Alman pedagoglara göre çocuğun zihinsel ve kişilik gelişiminin temeli  6 yaşına kadar oluşmaktadır. Eğitim bilimciler; “Daha sonra kazanılan davranışların sağlıklı olması, bu temelin sağlamlığına bağlıdır” diyorlar.  Bu bakımdan  ekmeğin artık aslanın ağzında değil, adeta midesinde olduğu şu dönemde iyi bir mesleki eğitim görmek çok büyük önem taşıyor. İyi bir mesleki eğitim de yine okunan kitalar sayesinde oluyor. Kitaplar sayesinde önce  teorik bilgiler ediniyoruz ve daha sonra bu bilgileri  meslek yaşamımızda pratiğe uyguluyoruz. O nedenle okumak,  bilgi edinmek meselki açıdan da  önemli…
Gerek Almanya´da  ve gerekse Türkiye’de aileler çocuklarına başarılı bir gelecek sağlayabilmeleri, çocuklarının işsiz kalmamaları için onlara  okul çağında bilgi edinmeyi ve özellikle de  kitap okumayı mutlaka sevdirmeleri gerekir.  Bu konuda velilerin en önemli yardımcısı  çocuklardaki doğal öğrenme merakı ve okuma sevgisidir. Çocuklar gelişimleri ile ilgili pek çok şeyi kitapta bulabilecekleri için kitap okumaya hevesle yönelebilirler.      
Almanya´da yapılan  bilimsel araştırmalar, Alman Velilerin özellikle  0-6 yaş gurubunda olan çocuklarına günde 2 ile 4 saat kitap okuduklarını göstermektedir. Aynı şeyi acaba göçmen  Türk veliler olarak bizler de yapıyor muyuz?
 Kitap okumanın, boş zamanları okuyarak değerlendirmenin çocuklara okul dışında, özellikle pratik yaşamda da sağladığı sayısız yararları da vardı:

İşte birkaç örnek:

-Kitaplar sayesinde çocukların kelime hazinesi genişler.
-Güzel Türkçe öğrenir, düzgün ve tam cümlelerle konuşmaya alışırlar.
-Dinlemeyi ve iyi iletişim kurmayı öğrenirler.
-Kitaplar sayesinde çocuklar eleştirel düşünme, sorgulama, inceleme ve araştırma yapma  yeteneğine kavuşurlar.
-Dikkatlerini bir konu üzerinde yoğunlaştırmayı öğrenirler.
-Pedagoglar tarafından tavsiye edilen kitaplarda ayrıca iyi huyları aşılaycı ve geliştirici modeller olduğundan kitap yoluyla  çocuklar güzel davranışlar  edinirler.
-Çocuklarımız yine özellikle boş zamanlarında okuyacakları kitaplarla değişik yaşam biçimlerini ve  kültürleri de öğrenirler.  
 
Sözün özü: ” Kitap  hayatı okmaktır!..”
Unutmadan kitap kurtlarına bir de kitap tavsiyem olacak: İndische Hütte/Türkçesi Hintli Kulübesi. Yazarı:Bernardin de Saint-Pierre
 
Rıza Almalı
  

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.