GÜNEŞ DİL KURAMI

ABONE OL
18:59 - 01/10/2020 18:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yazının başlığında yer alan ilk tamlamada yer alan “kuram” sözcüğü,l “teori” sözcüğünün dilimizdeki karşılığıdır. Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünü açıp “teori “sözcüğünü aradığınızda karşınıza “kuram” çıkar. “Kuram”ı ararsanız; 1. Uygulamalardan bağımsız olarak ele alınan “soyut” bilgi, 2. Bir bilim ya da sanatla ilgili ya da herhangi bir sorunu ilgilendiren ve uygulanmadıkça gerçekleşip gerçekleşmeyeceği, doğru olup olmadığı bilinmeyen düşüncelerin ilkelerin topu, nazariye, kuram açıklamalarını okursunuz.

Soyut; mücerret, elle tutulamayan, gözle görülemeyen, varlığını duyu organlarımız aracılığıyla algılayamadığız anlamına gelir. Karşıt anlamlısı somut, müşahhastır.
Bu açıklamayı M. Kemal ATATÜRK’ün “GÜNEŞ DİL TEORİSİ” üzerine yazmak istediğim için yaptım. Böyle bir kuramı vardı O’nun.
Neydi o kuram?
Türk Dil Kurultay’ında bir kurul oluşturulur. Kurula, bilimsel toplantılarda Türk ve yabancı dil bilimcilerinin yaptıkları konuşmaları dinleme ve değerlendirme görevi verilir. Kurul; onların tartışmalarını ve karşı görüşlerini dinleyerek ve o görüşleri dayanak yaparak şu sonuçları çıkarmıştır:
1. Güneş dili kuramı; dil bilimi dünyasında köklü bir devrim yapacak, tümüyle kendine özgü, ilginç ve derin bir kuramdır.
2. Bu kuram; salt dil sorunlarıyla değil, aynı zamanda en geniş ve en çetin insanbilim (antropoloji), kazıbilim (arkeoloji), tarih ve tarih öncesi (istuvar – preistuvar), canlı bilimi (biyoloji), ruh bilimi ( psikoloji) sorunlarının çözümleriyle de ilgilenir.
3. Şimdiye değin bilinen geleneksel dil bilimi; güneşin insan dilinin kaynağına olan derin etkilerine, gerektiği kadar, değer vermeyerek bu önemli bilgini (güneşi) göz ardı etmiştir.
4. Güneş Dil Kuramı’nın kanıtlanması konusunda Türk Dil Bilimcilerinin yapacakları çalışmalar önemlidirler. Özellikle; Türkçe ve İndo-Avrupa Dilleri arasında bu kuramla ilgili, bilimsel yöntemlerle ve bol örneklerle, belli dil kurallarını kaynak göstererek yapılan kanıtlama çalışmalarının ve incelemelerin sürekli olmaları dileğimizdir. Aynı zamanda, bu yöntemle Türkçe’nin Hamito-Semitik Dillerle karşılaştırılması çalışması da ileri aşamalara taşınmalıdır. Böylece bugünkü dil bilim yeni bir yön kazanacaktır.
Kurulda bulunan yabancı dil bilginleri; Türkçe’nin derin ve köklü bir biçimde incelenmesi yapılmaksızın İndo-Avrupa ve Hamito-Semitik dilerin ve genellikle dil bilimin incelenmesi konusunun eksik kalacağı konusunda görüş birliği içindedirler.
5. Kurul üyesi yabancı bilginler arasında “Güneş Dil Kuramı” nı tanıyandan birkaçı, konunun pek çok noktasında Türk bilginlerle aynı görüşte olduklarını da açıklamışlardır. Diğer yabancı bilginler, bu kadar az bir zamanda kuramın tümüyle incelenmesinin olanağı olmadığını, ülkelerine döndükten sonra kuram üstündeki incelemelerini derinleştireceklerini açıklamışlardır. Bu yabancı bilginlerin tümü, önemli bir konu olarak gördükleri kuramla ilgili yazılar yazacakları sözünü verirler. Türkiye’nin salt dil bilimi alanında değil, genel kültür alanında da, yepyeni bir donanımda olsuğunu tanıtmayı borç saydıklarını bildirirler.
6. Kurulun Türk ve yabancı üyeleri, kurama ilişkin incelemelerini gelecek 4. Türk Dil Kurultayı’nın toplanacağı zamana değin birbirlerine ulaştırarak ortak bir çalışma içinde olacaklardır.
Kurul bu konuları saptadıktan sonra, kurultay genel kurulunu Türk Dil Kurumu’nun harcadığı bilimsel çalışmalardan dolayı teşekkür belgesiyle ödüllendirilmesini ve bu çalışmalarını sürdürmesi konusunda desteklenmesini oybirliğiyle önerme kararı almıştır.
Kurul Üyeleri:
Prof. A. Kadir İnan, Agop Dilaçar, Ahmet Cevat Emre, Prof. Anagnastopulos, Dr. Bartalini,
Dr. Bobaçi, Sir Danison Ross, Ercüment Ekrem Talu, Esma Nayman, Prof. Gabudillin, Dr. Gesse, Hasan Cemil Çambel, Prof. Hasan Raşit Tankut, Pére Hilaire de Balenton, Hüseyin Namık Orkun, Prof. İbrahim Necmi Dilmen, İsmail Hakkı Cendey, İsmail Hamdi Danişmend, Prof. Jean Deny,
Dr. Kıvergiç, Prof. Koji Okubo, Dr. Mehmet Ali Ağakay, Prof. Meşçaninof, Dr. Miatef, Mihri Bektaş, Prof. Naim Onat, Prof. Német Gyula, Muzaffer Muhittin Dalkılıç, Prof. Dr. Saim Ali Dilemre,
Prof. Samoiloviç, Prof. Yusuf Ziya Özer, Prof. Zayançkovski
Gelecek hafta kuramın ne olduğu konusunu yazmak istiyorum.
Kuşkusuz, kanıtlanması olanaksız bir kuramdır. Zaten; M. K. Atatürk de bu gerçeği çok çabuk görmüş ve kendisinin savı olan bu kuramdan vaz geçmiştir.

Hasan Arslan
Türkçe Öğretmeni

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.