GÜLEN HAREKETİ VEYA FETHULLAHÇILAR

ABONE OL
18:52 - 01/10/2020 18:52
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Özellikle Türkiye’de ”Fethullahçılar” diye adlandırılarak küçümsenen hareket, yurt dışında ”Gülen hareketi” adı altında göklere çıkarılıyor. Türkiye’de özellikle siyasi yaşamda bir paranoyak olgu hale getirilen Fethullah Gülen taraftarlarının projeleri yurt dışında nedense büyük takdir görüyor. Münih’te bu grubun kurduğu Münih Kültürlerarası Diyalog Merkezi’nin (İDİZEM)’in düzenlediği tüm toplantılara Almanların en yüksek düzeylerde ilgi göstermeleri bizi şaşırtıyor. Gerçekten de çok kaliteli toplantılar düzenleyen İDİZEM’in bu hafta Amerika Haus’daki bir toplantısına davet edildik. Toplantıda, Houston Üniversitesi’nden Prof. Dr. Helen Rose Ebaugh Türkiye’de ”Gülen hareketi” adı altında basılan ”İnanç tabanlı bir sivil toplumsal hareketin sosyolojik analizi” kitabını tanıtacaktı. Sadece bir kitap tanıtımı deyip geçebileceğimiz bu toplantıda bile, insanlarımız tam bir cemaat anlayışıyla salonu tıklım tıklım doldurdu. Hele Alman kesimden ise üst düzey yerel yöneticilerin, profesörlerin ve hatta Yunan Ortodoks Kilisesi Almanya Başpiskoposu’nun bile yerini almış olması bizi yine şaşırttı. Biz de toplantının davetiyesinde Amerikalı profesörün ”Gülen hareketi”nin parayı nereden bulduğunu açıklayacağı ibaresinin cazibesine kapılarak toplantıya katıldık.

(c) Ahmet İNCELAmerika’nın önde gelen din sosyologlarından Prof. Dr. Ebaugh, 5 yıllık araştırmalarının sonucunda kaleme aldığı ‘Gülen Hareketi’ kitabını ve bu kitabı hazırlarken yaşadıklarını anlattı. Türkiye, Belçika, Azerbaycan, Fransa, Hollanda ve Avustralya’da araştırmalar yaptığını söyleyen Ebaugh hareketin İslam’a dayalı bir Türk hareketi olduğunu söyledi. Hareketin kaynağının harekete gönül verenlerin gelirlerinden ayırdıkları pay olduğunu söyleyen Amerikalı Profesör ”örneğin, Bursa’da bu harekete katkı için bir milyon dolarlık çek yazan iş adamını gördüm. Bu onun yıllık gelirinin yüzde yirmisi imiş. Bu hareketin para kaynağı yıllık gelirlerinin yüzde onu ile 25’ini ve hatta yüzde kırkını bile ”hizmet” kavramı kapsamında bağışlayan iş adamlarıdır. İslam’da zekât olarak gelirin sadece yüzde 2,1 oranında verilmesi gerektiğini düşünürsek, bu insanların bu davaya olan bağlılığını daha iyi anlayabiliyoruz. Ve bu kişiler bu harekete yaptıkları katkının karşılığını ahirette alacaklarını söylemeleri beni daha da duygulandırdı” dedi. Burada aklıma aylık on Euro üye olduğu derneğe aidat vermekten rahatsız olan insanlarımız geldi. Hareketin temelinde eğitim yattığını söyleyen Profesör ”bunların sadece Amerika’nın Teksas eyaletinde 55 okulları var ve Amerikalı aileler çocuklarını bu okullarda okutabilmek için uzun bekleme listelerine girme yarışı veriyorlar. Bu çok üstün kaliteli okullar iflas etmiş olan Amerikan milli eğitim siteminin boşluğunu doldurmaktadırlar” dedi. Prof. Dr. Ebaugh ”Gülen hareketi”nin şeriatı getireceği, Türkiye’nin İran olacağı gibi endişeleri ciddiye aldığını söylerken ”Bir bakıma haklılar ve onları anlıyorum. Ama problem şurada, her seferinde ‘bana bir belge getirin’ diyorum ama endişelerini ispatlayacak hiçbir belge getiremiyorlar. Bu nedenle eleştirilerinin sebebi korku ve ideolojik. Korkulardan beni en çok şaşırtan ise hareketin hükümeti ele geçirmek için ordu, yargı, hükümete sızma girişiminde olduklarını söylemeleri. Bununla ilgili bana belge ya da isim verin diyorum. ‘Bunu herkes biliyor’ diyorlar. Bu insanlar kendileri gibi düşünen bir grubun parçaları. Grubu eleştirenlerin yüzde 50’si harekete dair hiç kimseyi tanımıyor ve birinci elden bilgileri yok” dedi. Eline fırsatlar geçtiği halde Fethullah Gülen’le tanışmak istemediğini söyleyen Amerikalı Profesör Gülen’le tanışsaydım, arkamdan “Onun söylediklerini yazıyor” diyeceklerdi” dedi.

Profesör Rose Ebaugh programın soru yanıt bölümünde bir Alman’ın Ahmet Şık ve Hanifi Avcı’nın kitaplarını ve MİT olayını örnek vererek Fethullah Gülen taraftarlarının politikaya karıştıklarına yönelik sorduğu soruyu ”ben bu kitabı Amerikalılar için yazdım, Türkiye için değil. Amerikalılara kendilerine eğitim olanağı sunan bu hareketi tanıtmak istedim. Bu hareket gibi Dünya çapında toplam on hareketi de inceliyor ve araştırmalar yapıyorum. Bu da sadece bir sosyolojik araştırmadır, hareketin Türkiye’de politikaya karışıp karışmadığı konusunda bir şey söyleyemem. Ama, Türkiye’de referandum yapıldığında Fethullah Gülen’in bir sözüyle tüm Dünya’daki taraftarlarının sadece oy kullanmak için Türkiye’ye akın ettiğini iyi hatırlıyorum” dedi.

Size benim de merak ettiğim konuların konuşulduğu bir konferanstan izlenimlerimi yorum yapmadan ve tarafsızca aktarmak istedim, umarım bazıları bu yazımla beni de herhangi bir gruba dahil etmeye kalkmazlar…

Ahmet İNCEL

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.