“GÖZDEN IRAK” KALMAK

ABONE OL
11:53 - 23/10/2020 11:53
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

GÖZDEN IRAK adlı öykü kitabım Ankara’da, Kurgu Kültür Merkezi tarafından yayımlandı. 160 sayfadan oluşan Gözden Irak kitabında on beş öyküye yer verdim. Bu yeni öykü kitabımda Almanya’ya göç eden yurttaşlarımızın Alman komşuları ile olan ilişkilerini, dil öğrenme güçlüklerini, iki ülke ve kültür arasındaki bocalamalarını, ezilmişliklerini, umutlarını ve aşklarını dile getirmeye çalıştım. Okuyucunun öykülerde kendisini bulacağına inanıyorum.

Çağdaş Türk Dili Dergisi Genel Yayın Yönetmeni sayın Günay Güner‘in, Gözden Irak‘taki öyküler üzerine yaptığı değerlendirmeyi okuyucunun ilgisine sunuyorum.
“İnsanlık, binyıllar içinde büyük, sürekli savruluşlar yaşadı. Savaşlar, kıyımlar, gönenç içinde yaşam koşullarına ulaşma isteği kitleleri göçe zorladı. Bugün yeryüzünün hiçbir yeri için saf, o ülkenin yerlisi toplumlardan söz etme olanağı yoktur. Ayrıca anlamsızdır. Göç ayrılık, çözülme, tedirginlik, bilinmezlik, kaygı, sonu gelmez bir yabancılık, iç sıkıntısı, derin acı demektir. Derin, dinmeyen acı… Her toplum bu ağır bedeli karşılamayı göze alamaz.
Bilge Ozan, Düşünür Octavio Paz Lozano, “Yalnızlık Dolambacı” adlı tanınmış yapıtında Paçuko, (diğer söyleyişle “Don Hiç Kimse”) diye adlandırdığı bir göçer kişiliği çözümler. Yaşamda kalmak, bütünlüğünü korumak için, giysisinden, tavırlarına değin direnme yolları bulur. Paçuko’nun Almanya’daki, Fransa’daki, Belçika’daki, İsveç’teki… özellikle ilk kuşak Türklere; diğer benzer uluslardan insanlara benzemediğini kim söyleyebilir ki.

Yazın (edebiyat) yönünden göç bir türü değil, insanlık durumunu dillendirir. Birkaç kuşaktan beri Avrupa’da yaşayan Türkler söz konusu toplumsal gerçekliğe dayanan kendine özgü bir yazın yarattılar. Bu yaratı alanının sözcüsü olan yazarlardan Bahattin Gemici şiir, öykü türlerinde yayımladığı birçok yapıta Gözden Irak adlı yeni öykü kitabını da ekledi.

Bahattin Gemici, anılan birikime, duyarlı tanıklıklarının güzelduyusal (estetik) kaygıyla buluştuğu Gözden Irak ile değerli bir katkı sağlıyor. Öykü kişilikleri içinde, dışında oldukları yeni topluma karşı korunmaya çalışırlarken bir yandan içlerine kapanırlar. Ne öz yurtlarında benimsenirler ne de yabancısı oldukları, yaşamak zorunda kaldıkları ülkede benimsenirler. Gecesi, gündüzü, dili, kalabalığı, yalnızlığı, ekini, erkeği, kadını… başka bir yeni yeri yurt edinmek zorundadırlar. Kuşaklar geçse de bunu ne değin başarabilirler? Bahattin Gemici’nin Gözden Irak adlı bu öykü kitabı, yeniden somutlaştırdığı evrensel, nesnel yaklaşımı, budunsal, dinsel, topluluksal (cemaat) kimlikleri yücelten; “öteki” olgusunu her an üreten çarpık küreselleşme, Yeni Dünya Düzeni anlayışına tutarlı, kalıcı, güçlü bir yanıttır.

Bahattin Gemici

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.