GELECEĞE GİDER

ABONE OL
18:04 - 01/10/2020 18:04
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

GELECEĞE GİDER

Bundan sonra gelen çıkış Nächste Ausfahrt Zukunft (Geleceğe Gider) kitabın yazarı, diplom fizikçi Ranga Yogeshwar 1959 yılında doğdu. WDR-Köln’de 1967-2008 yılları arası çalıştı.

Yazar ve medya gazeteci olarak Quarks & Co, Die große Show der Naturwunder, Wissen vor Acht gibi doğa bilim gösterileri sunan yayınlarda moderatörlük yapıyor. Bilimsel yayınları fizik bilim dalında uzman olmayanların anlayacağı şekilde anlatır ve gösterir. Yayınlarını takip etmeye çalışıyorum. 

Yüksek tahsilinde fizik bölümünü seçen öğrencilerin ve elbette merakı olan herkes bu kitabı okumalı. Okuduktan sonra yerküreyi oturma odasına getiren televizyon yayınlarını kaçırmayacağına dair hiçbir şüphem yok.

Altmış yıllarını yaşayan benim nesil, bilim ve teknolojinin yol almasını hatırda kalan fıkra tadında gerçeklerle anıyor.
Köyümüzde radyoyu ilk alan babamdı. Komşular haberleri, radyoda devam eden tiyatroyu dinlerdi. Günün birinde şarkı duyan Zeynep Bacı anneme, Ayşem bu kadın şarkıcı bu radyonun içine nasıl sığıyor, diye sormuştu.

Köyde ilk traktörü olan halama, yine başka bir komşu Emine Bacı koşarak önüne ot getirdi. Öyle ya traktör bir şey yemeliydi. Bu köylüler aptal değildi, sadece insanca mantığını kullandı.

Bugün Berlin sokaklarında dolaşırken ilk ve tek trafik lâmbasının Kurfürstendamm’da 1927 yılında, yani benzinle çalışan arabanın at arabasının yerine aldığı tam kırk yıl sonra yapıldığını kimse düşünemez.

Teknoloji, yeni buluşlar bugünkü gibi hızlı tempoyla ilerlemiyordu. İlerleme yavaş olduğu için uyum sorunu çekmiyorduk.

Şimdiki zamanda gençler ve çocuklar çabuk uyum sağlarken, emekliler cahil kalmaya başladı. Birçok emekli kuruluşlarında, derneklerde yaşlılara internet kursları veriliyor.

Bu kitapta anne babalara verilen çok güzel öğütler var. Sayısız teknoloji, internetle bilime ulaşma imkânı çocukların seçmesini zorlaştırıyor. Bu nedenle veliler ayak uyduramazsa öğrenciler bağımlı olur, okulda öğrenciler derslerini takip edemez. Başparmak nesline doğru yolu göstermek onları anlayabilmekle mümkündür.

Onbir yaşında liseye gitmesi tavsiye edilen bir öğrenci, doğum günü hediyesi olarak bilgisayar alıyor. Ev ödevlerini internette yapıyor. Liseyi bitirene kadar kullanacağım, diyor ve anneannesine nasıl yararlandığını gösteriyor.
                           
Bu kitapta tarihe bir bakışla yeryüzünün her köşesinden doğa harikası bitki ve hayvan çeşitlerini görmek mümkün oluyor. Hangi hayvanın veya bitkinin davranışları gözlenerek hangi makineler icad ediliyor, şaşarak okunuyor.

Ranga Yogeshwar’ın kitapları çok sayıda çeşitli dillere çevrildi, Türkçe’ye de çevrilmiş mi, elime henüz geçmedi. Fakat bir bilim yayınında Türk televizyonunda izledim.
İklim değişikliği, insanın kendi eliyle doğayı nasıl tükettiği konusuna etraflı yer veriliyor. Yoksulun daha yoksul, zenginin daha zengin olmasının nedenleri çok iyi anlatılıyor.

Torunlarımıza bize emanet edilen yeryüzünü salimen devretmemiz mümkün, hâlâ şansımız var. Eşit paylaşım, insanca doğa ürünlerden faydalanmak zaruriyeti çoktan geçti. İki milyar insan obezit hastası, çok yemekten, buna karşılık 800 bin insan açlıkla karşı karşıya. Buna endüstrisi gelişmiş ülkelerde davet ve düğünlerde, marketlerden atılan gıda ürünlerini ilâve edersek, çözüm apaçık görülüyor. Sorun bilim insanlarını, birbirimizi dinlemek, uyarmak çözümün ilk adımıdır. Geç kalındı, ama çok geç sayılmaz.

Robotlar başta hasta ve yaşlı bakımında olmak üzere her alanda yer alıyor, fakat yazar insan elinden işini alacak korkusuna gerek yok, diyor.

Şoförsüz arabalar kaza yaparsa hata nasıl hesaplanacak, o halde yeni kurallar gerekecektir.

Kaplumbağanın burnundan plastik çatal, balıkların karnından plastik torbalar çıkıyor, yedikleri kimyasal maddeler insan midesinde sağlığa zarar veriyor.

Dünya’da cereyan eden doğa felâketleri ve savaşlar haberlerin ilk başında geliyor. Kötü ve negatif haberler iletişim ulaşımıyla insanları meşgul ediyor. Olumlu şeylerin keyfini çıkarmamızı engelliyor.

Zamanın ABD Başkanı Franklin Delano Roosevelt, 4 Mart 1933 yılında göreve başlama konuşmasında şöyle diyor:

“Onlar yalnız bencil neslin kanunlarını tanıyorlar. Vizyon güçleri olmayınca insanlar mahvoluyor. Parayı elinde tutanlar medeniyetten uzaklaşıp, kulelere çekildiler. Şimdi bu gerçekleri kulelerden alıp, layık olanlara vereceğiz.
Başarmak, insan olma ve etik özelliklerini geri kazanmakla mümkün olacaktır. Mutluluk çok paraya sahip olmada değil, onurla çalışarak başarıya ulaşmak, bundan zevk almakla, barışla mümkün olacaktır. Kısa yoldan kazanma, ahlâkla çalışıp terleyerek geçimini sağlamanın değerini geriye itmesine izin vermemeliyiz.”

Hoşça kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey                

Mutlaka okunması gereken bu kitap:
Ranga Yogeshwar, Nächste Ausfahrt Zukunft, Geschichten aus einer Welt im Wandel. Kiepenheuer & Witsch, 2017 Köln
ISBN: 978-3-462-05113-1

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.